Determiniranje 2012

Začel/a Lemedis, 01 Januar 2012, 18:37

Prejšnja tema - Naslednja tema

slavko

špelka, na fotografijah je mlada črneča velezraščenka (Meripilus giganteus), ki je prav mlada užitna, kasneje pa preveč žilava. Lahko bi jo posklusili.

Lep pozdrav,
Slavko

slavko

tincika, mislim, da ste našli bodisi poljski dežnik (Macrolepiota excoriata), užiten, ker ima nekoliko rdečkaste lističe, ali pa dekliški dežnik (Macrolepiota puellaris), užiten, ki prav tako nekoliko rdeči, vonj pa nekoliko spominja na redkev.

Lep pozdrav,
Slavko

slavko

lisjak, tudi meni se zdi, da ste našli kosmato črnivko (Psathyrella lacrymabunda), neužitna.

Lep pozdrav,
Slavko

sLOVEnia63

#408
Lep pozdrav! Sem bolj mlad gobar (na žalost ne po letih  ;D) po stažu, zato bi od vas rabil nekaj (en kup  ???) nasvetov!

Najprej bi vprašal če so marele dobre za vlagat samo ko so še zaprte ali so dobre tudi odprte.V zvezi tega bi vprašal še ali je marele potrebno pred vlaganjem prekuhat, ali je dovolj surove vložiti v kozarce in nato zaliti z vrelo mešanico kisa in vode in ali jih je potem potrebno še kuhati v kozarcih (se pravi če jih surove zalijem z vrelo mešanico)?

Včeraj sem vložil dva kozarca kostanjevih polstenk ... zanima me če so one vložene enako sluzaste kot jurčki?

Sedaj pa nekaj slik gob za katere nisem prepričan katere so

Prvi dve  sliki ... je to rumena griva (medvedja šapa) in če je ali je dobra za vlaganje v kis?

Drugi dve sliki ... je to mogoče marelična polstenka ?

Tretji dve sliki ....  katera goba je to  ??

Vnaprej se zahvaljujem za odgovore in se opravičujem če so te gobe že obdelane kje na forumu!!


Lep pozdrav!






slavko

Vidim, da ste tudi gurman.

Če obožujete gobe, vložene v kis, jih lahko poskusite. Če jih boste zalili z vročo mešanico, bodo ostale bolj čvrste. Vendar to lahko počnete le z užitnimi vrstami, kar marele vsekakor so. Ne poznam primera, da bi kdo vlagal starejše marele, me pa zanima kakšne bodo.

Za vložene kostanjevke velja podobno kot za vložene gobane. Če boste vlagali starejše primerke, bo vsebina bolj sluzasta. Opcija je, da cevke odstranite, jih podušite in nato uporabljate kot gostilo juham, omakam in podobno. Največ sluzi nastane zaradi cevk, pa tudi zaradi kožice na klobuku gob. Tako postanejo vložene štorovke čez čas prav tako sluzaste. Če bi odstranili kožico s klobuka, temu ne bi bilo tako. Seveda pa je to dolgotrajno opravilo.

Če boste vlagali pogojno užitne gobe, pa predlagam, da jih najprej položite v vrelo vodo za vsaj 5 minut, nato pa nadaljujete po vašem postopku vlaganja.

Mislim, da na prvih dveh slikah je rumena griva (Ramaria flava), ki je užitna. Pazite na barve vejic. Če se pojavlja rožnata barva, gre za lepo grivo (Ramaria formosa), ki je stupena in povzroča prebavne motnje. Lahko jo vlagate, vendar skrajšate vejice, ker bodo sicer razpadle.

Na naslednjih dveh slikah je navadna polstenka (Xerocomus subtomentosus), užitna. Lahko jo vlagate kot kostanjevke.

Na zadnjih dveh slikah pa je rdečebetna polstenka (Xerocomus chrysenteron), užitna. Velja enako kot za navadno polstenko.

Lep pozdrav,
Slavko


sLOVEnia63

Najlepša hvala za odgovore! Grem kar vlagat  :D!! Aha, še eno vprašanje. Pri kostanjevi polstenki sem opazil da je skorja beta dokaj pogosto kot olesenela oz je odebeljena, je tak bet tudi primeren za vlaganje ali ga raje odrežem stran (v notranjosti je bet bel, skorja pa je cca 1 mm rjava in trša od notranjosti)!

En lep gobarski pozdrav!


slavko

Olesenele dele odstranite, ker so prestari. Nasploh velja, da je v klobuku več korsitnih snovi kot v betu. Seveda bete tudi uporabimo, če so le mladi in čvrsti.

Lep pozdrav,
Slavko

perkmandlc

Zdravo!

Strastno gobarimo tudi pri nas.
Letos opažamo, da je precej jurčkov, ki pa so po betu rumeni. Klubuk in sestava sta precej podobni razen spet beta, ki je nekoliko drugačne strukture. Goba pri prerezu ne potemni in je prijetnega vonja in okusa. Vljudno prosim za čimprejšno determinacijo, saj kis že vre!  :D

Hvala!

Prilagam sliko:

lp. Grega

slavko

Na fotografijah je rumeni goban (Boletus appendiculatus), ki je užiten in okusen.

Lep pozdrav,
Slavko

perkmandlc

Citat od: slavko dne 28 September 2012, 15:26
Na fotografijah je rumeni goban (Boletus appendiculatus), ki je užiten in okusen.

Lep pozdrav,
Slavko


Najlepša hvala!

lp.,Grega

janko

LP

Imam eno vprašanje . Zakaj so trosovnice pri nekaj gobanih izrazito rumenkaste barve, bet pa je normalen .
Ponavadi je trosovnica svetla do temno zelena.

Hvala za odgovor

Janko

slavko

Pri večini cevark se barva cevaste trosovnice spreminja. Sprva je bele barve, nato rumene, v zrelem stadiju gobe pa postane vedno bolj zelene barve. Tako lahko že po barvi trosovnice približno ugotovite v katerem stadiju rasti je cevarka.

Lep pozdrav,
Slavko

grajbos

Ker ne poznam gobe na spodnjih slikah, me zanima, za katero vrsto gre in ali so užitne. Vzel sem le en primerek, rastejo pa v skupini s po več gobami "na kupu".

darkoh

Grajbo, našli ste Velikega slinarja (Gomphidius glutinosus).
Goba je užitna, meni osebno je zelo dobra. Pred uporabo je potrebno sluzasto plast odsraniti.
To je najbolje storiti kar v gozdu.

Lp
Darko

grajbos

Hvala za odgovor.  ;)
Bom jih naslednjič z užitkom nabral...