Gobarjenje 2012

Začel/a Lemedis, 01 Januar 2012, 18:35

Prejšnja tema - Naslednja tema

kragulj

Mislim, da si letošnjo sezono zraven gobanov, tudi zimske kolobarnice zaslužijo kakšno fotko na forumu...
lp,

mato2

Kragulj kje si jih nabirau če ni skrivnost

lp matej

snežka

Kragulj,

povejte, da so snežke kraljice med gobami, pa še prijetno jih je nabirati, ker jih je ponavadi več na enem mestu. Vaše slike so zelo lepe!
Tudi jaz sem jih v soboto nabrala polno košaro :laugh:, sedaj pa so že vložene v kisu.
Na dočenih mestih v gozdu je bilo že zelo suho, kljub temu, da je v prejšnjih dneh veliko deževalo.
Lep pozdrav, Snežka!

TheAnswer

Lep gobarski pozdrav.

Ko ste ravno pri sivkah bi res lepo prosil za kakšen nasvet kam zaviti, da bi jih našel vsaj toliko da vložim kozarček ali dva.

S kolegom sva jih iskala v soboto v bližini Brnika, kjer naj bi rasle pa je bilo zelo slabo :-[, so naju pa pozitivno presenetile lisičke, katerih sva dobila vsak prbl. 0,5 kg.

kragulj

Mato, nabiral sem jih na Goričkem..., lokacij za njih pa je toliko,kot avtov ob cestah...
lp,

klavir

Po dolgem času pozdrav.

Odločil sem se, da delim nekaj utrinkov sedanje pozne jeseni z vami. - V tem času se namreč pri nas doma  tradicionalno že vrsto let spremenimo v "lovce" na snežke in enako odlične vitezovke, ki jim pravimo tudi zelenke, čeravno so slednje pravzaprav rumene. Kakorkoli, letos so bili pogoji za rast poznojesenskih gob res idealni, suša ni trajala tako dolgo v jesen, zato smo imeli res dobro sezono. Tako je bilo mogoče najti skoraj neverjetne količine najrazličnejših poznojesenskih kolobarnic, med katerimi velja omeniti poleg gornjih še miške, se pravi, prsteno kolobarnico. - Glavne pa so vendarle snežke, po katere hodimo na Goričko, in čeprav vidiš v skoraj vsakem gozdu že parkiran avto, se jih da vendarle še veliko nabrati. So pa bogate lokacije skoraj izključno ob stranskih, makadamskih cestah, po katerih se ti avto sicer pošteno pretrese, saj je ob glavnih cestah v resnici težko kaj najti. - Ker je na Goričkem najpogostejša drevesna vrsta rdeči bor, v obsežnih borovih gozdovih, ki na vrhu grebenov sledijo mešanemu gozdu na pobočjih, rastejo snežke pogosto v družbi zelenkastih kolobarnic, pogosto celo ena ob drugi. Naj poudarim, da slednje izven Prekmurja nisem še nikoli našel, gre resnično za pravi dragulj tamkajšnjih obsežnih borovih gozdov.


Zimska kolobarnica (Tricholoma portentosum)


Zelenkasta kolobarnica (Tricholoma equestre)

Iz knjige Gobe - ilustrirana enciklopedija čeških mikologov: "Hotel sem napisati odo zelenkasti kolobarnici, eni od najbolj slavnih jesenskih gob, vendar je to pred mano in veliko bolj prepričljivo že storil Ladislav Stehlik, pesnik Namišljene dežele:

"Zelenkasta kolobarnica, naj se kdorkoli navdušuje nad žlahtnostjo gobanov, zame si kraljica gob ti in v dno duše me je sram, da mi še do danes ni uspelo najti besede za to občudovanje. Tvoja lepota ni v barvni obleki, ki jo ima na primer knežja mušnica ali vijolične koprenke, prav tako nisi tako visoka kot dežniki niti tako redka in čislana kot gomoljike, vendar me vsakokrat prevzameš s svojim pridihom čistosti in rajsko zeleno barvo lističev pod klobukom. To je posebna zelena barva, kakršno ima samo mlado žito po dežju in žari kot rosne kapljice v pojočem jutru. Kdor je samo enkrat vdihnil njihov vonj, ki močno spominja na korenine in roso, nikoli ne bo pozabil njene posebne mehkobe. Je tiha kot izdih pozne meglene jeseni v mojem rodnem kraju s kapljicami na pajčevini, razprostrti med vejicami trnulje, kjer je obzorje na dosegu, polja prazna, gladine odsevne in gozdovi tako tihi, da v njih zadoni tudi dežna kapljica, ki pade na odpadlo listje."



Nekoliko preveč je vsega bilo v teh zadnjih dneh... Zato pa imamo prijatelje, da lepe stvari delimo z njimi - seveda ne brez vnaprejšnjega opozorila o zmernosti uživanja zelenkastih kolobarnic!









Njami! ;D

lukar

Lepe fotke, fajne rime, želim vam še uživanja v gozdu ter lepega ravnanja z njim in dober tek.

as

V okolici Kranja, sivke še kar rastejo, kako je drugje?

snežka

Seveda, snežke še vedno rastejo!
Danes popoldan smo gobarili na moji lokaciji v Prlekiji, kjer nabiramo snežke. V dobrih dveh urah je imel vsak svojo košaro polno.  :laugh: :laugh:Naužili smo se svežega zraka in pred dobro uro smo se vrnili domov prijetno utrujeni.
Po moje bodo še rastle, samo nekaj dežja bi moralo pasti.
Lep pozdrav vsem gobarjem!  ;)
Snežka

tdk

Po skoraj eno-tedenskem premoru sem se danes odpravil v gozd.Nabral zvrhano košaro snežk;ki so že očiščene in čakajo da jih žena vloži v kis.Je pa manjše primerke zelo težko opazit;polno listja.Verjamem,da letošnja sezona še ni končana.Videl sem tudi kar nekaj gob;po opisih in slikah bi lahko bile vitezovke...vendar jih ne poznam in sem jih pustil ???

pa lep gobarski pozdrav z Goričkega ;) ;)

lp tdk

mihab

kar se snežk tiče, očitno nimamo sreče, smo jih našli zgolj za vzorec

je pa bilo kar nekaj črnih trobent, sivih, lijastih in navadnih lisičk, celo nekaj borovih glivcev in kar nekaj bukovega ostrigarja.
slika je žal meglena, ampak tako lepih še nisem našel

murrober

pozdravljeni
no prejšnji vekedn sem se še zadnjič podal malo na sprehod v gozd in fotografiral sledeče gobe. prosim za determinacijo.
drugače pa je gobarska sezona zame letpos že zaključena. mogoče še pozimi kakšne zimske panjeveke ali bezgove uhljevke.
lp
robert m.

slavko

Vidi se, da je nekatere gobe že zdelal mraz, zato so manj razpoznavne. Od zgoraj navzdol:
- na prvih dveh posnetkih je ena od medlenk (Hebeloma), verjetno vrbina medlenka (Hebeloma leucosarx)
- sledi vretenasta kolobarnica (Tricholoma sejunctun)
- nato ena od polževk (Hygrophorus). Verjetno grmovnata polževka (Hygrophorus arbustivus)
- sledi zdelana citornasta mušnica (Amanita citrina)
- na koncu je goba iz rodu plamenk (Gymnopilus). Verjetno hibridna plamenka (Gymnopilus hybridus)

Lep pozdrav,
Slavko

mihab

#1243
Teden je mimo in še enkrat sem se odpravil na isto lokacijo , kjer sem našel bukove ostrigarje.
v enem tednu so lepo napredovali, bera je bila obilna

na vrhu štora pa so zrasle sluzaste širokolistke ( če se ne motim ( bi prosil za potrditev ) )


slavko

Na vrhu štora so sluzaste širokolistke (Oudemansiella mucida).

Lep pozdrav,
Slavko