GPS

Začel/a T1000, 27 September 2011, 12:56

Prejšnja tema - Naslednja tema

T1000

Ker sem bolj nov na tem forumu in nisem zasledil nobene teme na ta naslov, me zanima ali si ostali pomagate s pomočjo GPS-a pri iskanju gob?
Sam osebno ga v zadnjem času zelo rad uporabljam in mi tudi pride velikokrat zelo prav, sploh pri označevanju "terenov", določanju nadmorske višine in seveda v primeru da se izgubim ;D

Opazil pa sem tudi, da se z njim počutim veliko bolj varno in morda tudi pogumno, saj naprimer včasih nisem upal narediti več kot 1 km v notranjost gozdu, ker če ne poznaš poti in gozda se lahko hitro izgubiš, sedaj pa brez problema naredim tudi do 5+ km in s tem posledično odkrijem tudi veliko novih terenov.

Sam imam GPS inštaliran na telefonu.


Lp,
Aleš

slavko

V gobarskem društvu GPS uporabljamo za označevanje lokacij pri projektih. Nazadnje smo označili postajališča na Rozkini učni poti na Pohorju.

Lep pozdrav,
Slavko

McBobo

Jaz GPS redno uporabljam tudi v domačem gozdu, ko imam poln kufer tavanja po gozdu brez uspešne bere in bi rad čim prej prišel do avta, ga vklopim in najkrajša pot do cilja.
Kakšne pa uporabljate? Jaz uporabljam kar cestnega Garmina. Pogrešam aktivni kompas, da bi se lahko na mestu vrtel in bi v vsakem trenutku vedel, kje je cilj; v katero smer se moram obrniti, da bom prišel na cilj. Tako pa moram v eno smer hoditi, da puščica pokaže smer na topografskem zemljevidu. Potem spremenim smer hoje in ko je puščica poravnana v smeri cilja je to to.

McBobo

Seveda pa imam tudi sam označene terene - mikrolokacije na GPS, tako da čim hitreje pridem do njih brez potrebnega tavanja. Tako sem danes našel edinega jurčka na svoji mikrolokaciji.

T1000

Jaz uporabljam na telefonu Nokia, Ovi maps in Garmin XT..kar se tice mikrolokacij se Garmin bolje obnese. Tudi jaz vcasih pogresam kompas, ampak smer hitro najdem saj gledam pot, ki se mi izrisuje sproti ko hodim.
Vcasih ko pridem domov in si na racunalnik prenesem iz GPSa pot kjer sem hodil in jo potem dam na Google Earth, je prav smesno pogledat kako "cikcakam" kot ena zmesana kura ;D

lp

McBobo

Ne vem zakaj, ampak se mi cestni Garmin v gozdu ne najde več. Oziroma pod krošnjami dreves ne lovi več signala. Tudi na mali jasi ne, čeprav nobeno drevo ne pokriva poti do satelitov. Šele ko pridem na cesto, se pojavi signal, ampak takrat ga ne rabim več. In ravno zaradi izgube signala sem se prejšnji teden izgubil za 20 minut; namreč šel sem globlje v gozd, kjer še nikoli nisem bil.
Tako sem si omislil enega od osnovnih Garminov; Dakota 10. Upam, da bo potem signal tudi pod gostimi krošnjami dreves. Naj bi ga pa dobil že jutri ali v soboto. A ima kdo omenjenega Garmina in kako je zadovoljen?

milan

PRED NEKAJ LETI SEM SI NABAVIL GARMIN FORE TREX 201.POPOLNOMA MU ZAUPAM,SAJ SE Z NJIM ŠE NISEM IZGUBIL.DELUJE TUDI V NAJTEMAČNIH GOZDOVIH.SE ZGODI ,DA ZA NEKAJ MINUT IZGUBI SIGNAL ,KI PA SE KMALU POVRNE.POMEMBNO PA JE , DA JE POPOLNI SIGNAL OB ZAPUSTITVI VOZILA IN VSTOPU V GOZD.PODOBNE IN NOVEJŠE VERZIJE POHODNEGA GPS SEM VIDEL V BING BANGU. LP MILAN

McBobo

Dakota 10 je doma, z njo sem se že "igral" nekaj ur, tako da sem jo spoznal. Naložil Topo Slovenija, sedaj pa čakam da zapade dež in poženejo spet gobe, da jo preizkusim v gozdu. Se pa že v hiši vidi, da sprejema močnejši signal, kot cestni Garmin.

Ales77

Kaj mogoce kdo uporablja program  maveric na androidu ?