Gobarjenje danes

Začel/a Fiat007, 13 Avgust 2009, 21:06

Prejšnja tema - Naslednja tema

tdk

Tudi mene je presenetilo,da je tako velik goban bil črviv samo čisto spodaj na betu. Našel sem ga na lahko dostopnem kraju;očitno tam nihče ni hodil.Me pa zanima v kakšnem času približno zraste goban do te veličine?Škoda,pozabil sem ga stehtati....Danes ko pridem iz službe grem spet malo v gozd pogledat;hoditi po gozdu v tem času je pravi užitek ne glede na nabrano bero.

lp tdk

slavko

Zadnjič sem dal na forum link do video posnetka rdeče mušnice, kjer se vidi, da zraste do polne velikosti v treh dneh. Če dodamo še kak dan ali dva, da se je iz primordija razvila do veličine, ko so jo pričeli snemati, je to odgovor.

To pomeni, da goba v idealnih razmeraj potrebuje za rast do polne velikosti slab teden dni. In nekatere zrastejo tako velike kot tisti vaš goban. Seveda se potem prično starati in sčasoma postanejo gobe neuporabne.

Se popolnoma strinjam z Vami - sprehod po gozdu je resnično užitek, ne glede na bero. Kdor tega še ni poskusil, naj to čim prej stori.

Lep pozdrav,
Slavko

medica

Sam sem pred parimi leti pri rasti opazoval poletnega gobana. Takrat so bili pogoji zelo dobri in so hitro rasli. Prvi dan, ko sem ga našel je bil velik 3 cm, nato naslednji dan ~8 cm in še dan kasneje, ko sem ga odtrgal je dosegel polno velikost ~14 cm, trosovnica pa je bila še bela.
Vsekakor imam v načrtu postavitev kakšne kamere na najboljše mesto v gozdu, in posneti rast jurčkov. Vendar moram najprej še osvojiti in dobiti primerno tehnologijo...

Pohorc

@Martin in tdk ... vidva sta pa prava jurček-hunterja, le kje jih najdeta? :))

@kepa in Mičo ... tudi vidva že z jurčki? dobri ste! :)

@slavko ... res je, kar pravi kepa, ne samo, da ste velik poznavalec slovenskih gliv, tudi prijazen in naravoljuben človek ste; takih je dandanes res tako malo, da si zaslužijo pohvalo od nas, ki vam počasi sledimo

-----

No pa da še sam malo opišem svojo nedeljsko dopoldne. Odpravil sem se v povirje Mislinje, nekje med 980-1050 mnm sem se sprehajal. Celotno področje je povsem drugačno od skomarskega Pohorja, kjer sem običajno, saj so gozdovi tu dosti bolj sklenjeni, celkov namreč skorajda ni. Gob številčno ni bilo veliko - jurčkov sploh nisem našel, tudi z lisičkami je kazalo dokaj slabo, dokler se ni pred mano prikazala pravo polje lisičk, tehtnica doma je po čiščenju pokazala 1.805 g, kar je res lepa bera, dosedaj je bilo zame lisičk največ 1.250 g (lani). Sprehod sem tako sklenil šele po skoraj 5 urah.



Najlepša med njimi pa ... kaj naj rečem, prava pohorska lepotica, težka 112 g, kar je za lisičko res spodobna teža. Ah to Pohorje, nikoli me ne neha presenečati :)

Pohorje bi moralo biti ženskega spola glede na mične obline :)

tdk

Pohorc....res dobra bera;le tako naprej;sem poklical hčerki pogledat sliko pa sta kar onemeli...toliko lisičk;več kot ti ati...sta rekli;pa še lepše ima zložene,ti pa samo sipaš ven iz korbla v krbulo:))

danes bil v gozdu,sicer na kraju kjer nisem nikoli kaj prida nabral,me pa tja vleče vedno..danes samo 4 mladi in manjši jurčki,pa kar nekaj lisičk;pa sem zelo zadovoljen;pravi užitek je sprehod po gozdu;je pa vsaj tu na Goričkem zelo suho;čudno,da sploh še kaj raste;je pa v naslednjih dneh napoved mokra,tako da bo vikend pester...bom pa nažalost ta vikend zaradi nogometa spet prikrajšan za gobarjenje;izkoristim pa vsako prosto urco za sprehod po gozdu.

lp tdk

Matevž

Večerni sprehod po Stražunu

kepa

Bravo Pohorc. Jaz sem danes popoldan našla tudi zelo lepe lisičke, je pa pred mano ena od gobark pobirala zele lepe jurčke, tako da sem enkrat po dolgem času domov prišla brez njih. Jutri bom spet poskusila, namreč v gozdu je trenutno res dosti vrst gob.

Lepo ste  napisali o Slavku. Pa še to, da ostali moderatorji nebodo nehote pozabljeni :še enkrat velika pohvala vsem, ki delate na tem forumu.

kepa

Moja bera danes že v kozarcih. V gozdu lisičke, trobente in zelenke. Z vrta feferoni, s trgovine rdeča paprika. Jurčkov spet nič.

tdk

Po nekaj dnevih sel danes zjutraj v gozd;nasel 2 manjsa jurcka in veliko lisick;je pa pri nas veliko gob z zelenkastim klobukom;menim,da so golobice,ki jih skoraj nihce ne nabira(tudi jaz ne...pa me zelo mika..pa je strah vecji kot strast)....Pa se kar nekaj zanimivih gob se najde;v gozd pa ne nosim gsm-ja se manj fotoaparata,tako da slik ni...je pa vsaj danes bilo v gozdu veliko raznih gob;precej gobarjev,se vec razbrcanin in unicenih gob(to me najbolj jezi);in predvsem je najbolj pomemben uzitek sprehoda po gozdu.
Sedaj je vlaga;vsaj tu na Gorickem,ce se bodo temperature malo visje se lahko v zacetku naslednjega tedna pricakuje boljsa bera gob....pa je prvo uzitek gozda in potem bera.

lp tdk


sasko

Danes sem gobaril 2 uri in našel enega mladega jurčka in kar nekaj lisičk. Vendar je že pred mano bilo polno ljudi.
Bilo je polno drugih gob, vendar berem le jurčke, gobane in lisičke.
Potrebno bo iti med tednom v gozd, ko ni tolko ljudi.

Aleš

Bil sem pod Klopnim vrhom nekje na višini med 700 in 1000 m in ni bilo nobenega jurčka, sem pa našel kakšnih 10 sirovk.

MIČO

#71
Lep pozdrav

Tudi danes sem šel v gozd pogledati za jurčke ....................... in bera je bila kar dobra (1.2 kg jurčkov)



Večino gob sem nabral od 900 - 1100 mnm , temperatura pa je bila okoli 15 stopinj.Nato sem se povzpel do 1300 mnm kjer sem dobil nekaj manjših jurčkov, je bilo tudi občutno hladneje.Je pa včeraj zvečer deževalo in je bilo vlage dovolj

lp
MIČO

tdk

Po nekajdnevni pavzi sem bil danes v gozdu;jurcka nobenega,edino lisicke;Goričko cca.300 m nad morjem:));srečal nekaj gobarjev,samo lisičke in en samcat jurček v košari gobarke...zjutraj grem pogledat na drugo mesto;čeprav jurčkov ne pričakujem,lisičke pa bodo;za vlaganje.

lp tdk

Capi

Popoldan sem šel v gozd in našel osem lepih jurčkov in kar nekaj lisičk. Očitno se je začelo nekaj dogajati, saj sem skoraj prepričan, da bi še kakšnega našel, če me nebi iz gozda pregnal dež.

LP. Capi.

rene

Mene zanima kje rastejo gobe na pohorju,kerem delu,danes sem namreč šel peš do belvija in našel okoli 10 jurčkov,je mogoče na arehu in šumiku kaj več sreče?Ali pa na pesku pod roglo,če kdo ve?