katera goba je to

Začel/a lisjak, 20 Oktober 2008, 20:09

Prejšnja tema - Naslednja tema

slavko

Slike niso najboljše kvalitete, a bom vseeno poskusil. Na prvih slikah se mi zdi, da ste našli orjaško kolobarnico (Tricholoma colossus), ki je užitna in je bila v prvotni uredbi zaščitena. Če so na rastišču prevladovali bori, potem je to zagotovo ta vrsta.

Na drugi sliki pa je rdečkasta trhlenka (Tricholomopsis rutilans), pogojno užitna. Primerna za mešanje z drugimi vrstami gob. Goba raste na borovih štorih.

Lep pozdrav,
Slavko

mcmarco

Zanima me katera gobo sem našel. Rasla je v mešanem gozdu, pod majhnimi smrekami, v bližini pa je nekaj starejših hrastov. Ko sem jo našel sem si dejal "jurček", potem pa sem pričel malo dvomiti. Bet je malo pretanek in rjavo rdečkast. Meso je kot se vidi lepo belo, prerez na sliki pa je star en dan in ni nič pomodrel. Tudi vonj je prijeten, del gobe sem dal na jezik in lahko povem da nič ne peče. Prosim za pomoč.


Za odgovor se vam že vnaprej zahvaljujem.

snežka

mcmarco
čisto pravi jurček je!   :laugh:

mcmarco

Najlepša hvala za zelo hiter odgovor. Saj veste, sem raje vprašal, ker se mi je zdel malo drugačen od tistih, ki jih običajno najdem. Najbolj me je zmotil tanek bet. Ko najdem naslednjič takšnega, bo šel zagotovo v ponev.

Tič

Goba seveda je jurček. Še kakšna fotka bi prav prišla, vendar gre skoraj zagotovo za Poletnega gobana (Bolétus áestivalis). Značilna je barva in oblika beta ter klobuka. Tudi rastišče, kjer so v bližini starejši hrasti, je značilno za Poletnega gobana.

L. P.: Tič

alii

#891
KAJ JE TO ZA MUŠNICO ?
VSE JE ENA I ISTA GOBA.

slavko

To je čokata mušnica (Amanita spissa), užitna.

Lep pozdrav,
Slavko

aplevnjak

Pozdravljeni,

mene pa zanima če je gobica na sliki štorovka, zelo rada bi jih vložila, saj se mi zdijo okusne, nisem pa jih še nabirala.
Nabrala sem jih danes, rastle so v mešanem gozdu na štoru v večji skupini, poleg dveh jurčkov:-)
Vnaprej hvala za informacijo.

lep pozdrav,
Alenka

slavko

Na sliki so opečnate žveplenjače (Hypholoma sublateritium), ki so pogojno užitne. To pomeni, da jih je treba prekuhati (cca. 5 min vrenja), vodo odliti in nato vložiti v kis ali kako drugače.

Lep pozdrav,
Slavko

aplevnjak

Prisrčna hvala za odgovor.
Ker pa še nikoli nisem preizkušala pogojno užitne gobe, vas prosim še za nasvet, ali naj jih raje kar zavržem, ali prekuham in vložim, kakšna je vseeno možnost morebitnih zapletov. Nebi se rada igrala z gobami, ali je pri teh pač pomembno da jih prekuhaš in potem ni nobene nevarnosti več.
Lepo prosim za vaše mnenje, nimam tako močne sline po vloženih gobah, da bi to počela za vsako ceno.

prisrčen pozdrav,
Alenka

slavko

Pogojno užitna v veliki večini primerov pomeni, da je goba surova strupena, prekuhana pa užitna. To je podobno kot pri krompirju. Goba naj vre približno 5 minut, potem se lahko uporabi za želeno jed. Vodo odlijte. Potem ne bo nobenih zastrupitev.

Lep pozdrav,
Slavko

Tič

Po navadi najdem dovolj kakovostnih "brezpogojno" užitnih gob. Pa vendar.

Izjema so razne mraznice (Armillaria), ki jih pripravim točno tako, kot je opisal Slavko.

V mešanico gob za juho ali omake večkrat dodam kakšno Bisernico (Amanita rubescens) in še kakšnega lupinarja. Teh prej nikoli ne skuham in do sedaj nisem opazil nobenih škodljivih učinkov. Klobuke bisernic sem tudi večkrat paniral in potem ocvrl (pohal), brez, da bi jih prej kuhal ali blanširal. Tudi v tem primeru ni bilo nobenih problemov. Dejstvo pa je, da so bile v teh primerih gobe dobro temperaturno obdelane. Le posebej prekuhane niso bile (in voda ni bila odlita).

slavko

Tič imate prav, vendar je za javno uporabo bolje zapisati zanesljivo pravilo, da ne pride do zastrupitev. Že tako jih je preveč. Tisti, ki gobe dovolj dobro poznajo in poznate, tako že vedo, kako se različne vrste pripravijo.
Poznam eno dobro poznavalko mraznic (Armillaria), ki je kljub temu utrpela blago zastrupitev. Mislim, da previdnost ni nikoli odveč.

Lep pozdrav,
Slavko

mihatina