katera goba je to

Začel/a lisjak, 20 Oktober 2008, 20:09

Prejšnja tema - Naslednja tema

slavko

Značilnost queletovega gobana (Boletus queletii) je gladek bet brez luskic. Klobuk pa je lahko različno obarvan - od okraste, oranžne do olivno rjavih barv. Včasih je na moč podoben svinjskemu gobanu (Boletus luridus), le da je brez mrežice. Seveda nas lahko barva klobuka kaj hitro zavede.

Ob primerjavi gobanov iz odgovora št. 163 ter A in B so seveda vidne razlike. Toda v naravi je pogosto tako, da obstaja več variacij iste vrste. Posebej je to opaziti pri užitnem smrčku (Morchella esculenta), kjer za eno vrsto gobe obstaja cel kup sinonimov. Po drugi strani pa je treba vedeti, da je vrsto gobe po sliki včasih zelo težko določiti, prav zaradi variacij vrste. Treba se je opreti na izkušnje, ki si jih pridobiš na razstavah in delom z gobami, časovnim pojavljanjem določenih vrst in podobno.

Zato je določitev gobe po sliki treba jemati kot smernico. Za bolj natančno določitev gob je, kot sami dobro veste, potreben mikroskop in referenčna literatura.

V Seznamu gliv Slovenije je ime lepi goban rezervirano za Boletus pseudoregius. V Index fungorum za to vrsto uporabljajo tudi sinonim Boletus appendiculatus subsp. pseudoregius.

Boletus speciosus ni v Seznamu gliv Slovenije, v Index fungorum pa uporabljao sinonim Ceriomyces speciosus. Gre torej za dve različni vrsti gobanov in potemtakem za napako. Izvor te napake pa je bil v opisu rumenega gobana (Boletus appendiculatus), kjer piše, da je ta podoben lepi goban (Boletus speciosus). Napaka je že odpravljena.

Lep pozdrav,
Slavko

Jani

lisjak, živijo
podobne probleme z gobani imam tudi jaz, imam še nekaj slik, bom poslal. Zaradi izkušenj  pred leti pa sem se odločil, da ne bom pošiljal slik več vrst naenkrat, ampak vsako vrsto posebej,
eno za drugo. Dogajalo se mi je namreč, da sem vse pomešal. Sedaj pošljem eno vrsto, ko g. Slavko določi, za katero gre (kapo dol temu človeku, ne samo zaradi znanja, tudi zaradi vtrajnosti), jo pospravim v ločeno mapo, zapišem zraven moja opažanja in šele nato pošljem slike naslednje vrste.
LP
Jani

firbcen

#212
Pozdravljeni vsi skupaj!

Ker poznam bore malo gob ki rastejo v gozdu (100% prepoznam samo marele in lisičke, pri jurčkih je pa že malo problem), sem se odločil da malo pobrskam po internetu in sem našel ta forum ter to rubriko, katera se mi zdi zelo dobra ideja, predvsem za tiste ki o gobah vedo bore male. Zato sem se odločil da se odpravim v gozd in jih malo poslikam ter kaj več izvem o njih.

Vidim da je tukaj kar nekaj poznavalcev gob, in se vam že vnaprej zahvaljujem za komentarje in pomoč pri identifikaciji le teh.

Ne bom pisal poezij, zato bom raje kar začel s pripenanjem slik od gob katere sem našel, upam da bom podal dovolj slik za identifikacijo, če ne me opozorite da se naslednjič bolje potrudim.

1. Na travniku na konjskem dreku
mini-IMG_3898mini-IMG_3899mini-IMG_3903mini-IMG_3904

Še ena precej podobna, vendar svetlo rjave
mini-IMG_3900mini-IMG_3901

In še ena različica, vendar nekoliko temnejše barve, predvidevam da ista vrsta kot zgornja
mini-IMG_3905mini-IMG_3907

In še ena:
mini-IMG_3942

2. Najdena ob robu gozda
mini-IMG_3931mini-IMG_3933

3. V gozdu
mini-IMG_3934mini-IMG_3935

4. V gozdu
mini-IMG_3940mini-IMG_3939mini-IMG_3941

5. V gozdu, rastla je na deblu,klobuk je rjavo rdeče barve, ob prerezu pa je postala modra, kasneje je posivela.
mini-IMG_3937mini-IMG_3936mini-IMG_3958

6. V gozdu, zdi se mi zelo podobna zgornji, vendar je klobuk svetlejše barve, ob prerezu je pravtako postala modra in kasneje posivela.
mini-IMG_3912mini-IMG_3913mini-IMG_3956


Za vse odgovore se vam že vnaprej zahvaljujem!

Lp, firbcen


slavko

Na zgornji seriji fotografij je najverjetneje belkasti govnar (Panaeolus leucophanes), strupen. Ker posnetkov teh gob na naši spletni strani še nimamo, vas vabim, da nam fotografije pošljete na naš mail, gdlmb1@gmail.com. Fotografijam dodajte še ime in priimek, da vas bomo dodali kot avtorja posnetka. Vnaprej hvala.

Pod njim je dišeča sehlica (Marasmius oreades), užitna. To gobo izjemno cenijo francozi in jo imenujejo "museron" - v trgovskem centru Leclerc lahko kupite vložene.

Sledi pisani govnar (Panaeolus papilionaceus), strupen.

Goba, najdena na robu gozda bo ovčarska lupljivka (Suillus granulatus), užitna.

Tista v gozdu bi lahko bila navadna mokarica (Clitopilus prunulus), ki je užitna. Preveriti bi morali vonj. Če ima goba močanj vonj po moki, potem je zanesljivo ta vrsta.

Lijasta goba v gozdu je rjavkasta livka (Clitocybe gibba), užitna.

Na spodnjih fotografijah pa bo najverjetneje svinjski goban (Boletus luridus), pogojno užiten. Ko ga prekuhate, je odličnega okusa.

Lep pozdrav,
Slavko

Boyki

Kukmaki ali dežniki tretjič.
Sam imam premalo znanja da bi naredil zaključek, a gobe so bolj podobne na koncu dežnikom, čeprav vonj ni ustrezen in tudi oblika ne čisto....
Hvala za pomoč.

slavko

Sliki nista ravno najboljši, toda vseeno je na eni moč videti obroček na betu. To pomeni, da gre za eno vrsto dežnička (Lepiota).

Kukmaki (Agaricus) nikoli nimajo obročka. Gobe, ki so podobne kukmakom in imajo obroček, vendar lističi ne porjavijo, pač pa postanejo rahlo rožnati, so kukmakovci (Leucoagaricus).

Lep pozdrav,
Slavko

slavko

Se opravičujem - narobe sem napisal. Kukmaki (Agaricus) imajo obroček, ki pa velikokrat odpade.

Če primerjate dežnike (Macrolepiota) s kukmaki, potem lahko opazite, da imajo kukmaki s starostjo zmeraj bolj  rjave lističe, dežniki pa ne. Druga značilnost je obroč, ki ga pri dežnikih lahko premikate po betu, pri kukmakih pa ne.

Lep pozdrav,
Slavko

kukmak

Lp!

Slavko, hvala lepa za včerajšnjo determinacijo !

Lp Kukmak !

McBobo

Danes sem našel par jurčkov in ker drugega ne nabiram, kot lisičke in jurčke, me zanima, če je goba na sliki z velikim klobukom Marela? In ker je tako velika, a je sploh še užitna in kako jo pripraviTič
Ta spodnje so verjetno Kostanjevke?






JANEZ L

Lp!

Danes s sinom Borisem šla malo "u gobe". Našla 15 jurčkov (14 poletnih gobanov in 1. jesenskega), dosti gabrovih dedov, nekaj bisernic in golobico. Zanima me pa sledeče. Ali so tole, na prvih treh fotografijah, rumeni gobani in kako jih uporabiti, pa še, če je naslednja goba macesnovka, ki je tudi užitna. Hvala!











Lovski zdravo
Janez L


...nor je tisti, ki ne poskusi in poskusiti ni greh...

firbcen

Slavko, hvala vam za determinacijo.

V prvem postu sem malce nerodno napisal, avtor slik je moj brat, da se ne bom jaz hvalil :)
Upam da ste imeli v mislih prve štiri slike, katere so bile danes poslane na podani e-mail naslov.

Glede navadne mokarice, sem jo prevohal in ni imela čisto nič vonja po moki, okus pa je bil zelo grenak, tako da sem jo raje dal na kompost.

Danes sem bil zopet na sprehodu po našem gozdu (v njem rastejo večinoma iglavci, tu pa tam pa kakšen listavec, nadmorske višine okoli 550m), in sem našel tole zanimivo gobo.
Klobuk ima premera 5cm je svetlo rjave barve, masten in malo lijaste oblike. Trosovnica je sestavljena iz lističev, bet je nekoliko vretenast in dolg 9cm.
Predvidevam da ni užitna ampak me vseeno zanima.
IMG_3959IMG_3960

Hvala in lp


gorenc

Citat od: JANEZ L dne 20 Avgust 2010, 14:49
Lp!

Danes s sinom Borisem šla malo "u gobe". Našla 15 jurčkov (14 poletnih gobanov in 1. jesenskega), dosti gabrovih dedov, nekaj bisernic in golobico. Zanima me pa sledeče. Ali so tole, na prvih treh fotografijah, rumeni gobani in kako jih uporabiti, pa še, če je naslednja goba macesnovka, ki je tudi užitna. Hvala!








na sliki imate rumene gobane Bolétus appendiculátus in mislim da
Suíllus grevíllei, macesnova lupljivka gobe pripravite enako kot ostale
in

dober tek




Lovski zdravo
Janez L

JANEZ L

#222
Lp!

Gorenc! Hvala!

Pa še ena fotka macesnovke...



Lovski zdravo
Janez L


...nor je tisti, ki ne poskusi in poskusiti ni greh...

slavko

McBobo, na sliki je eden od dežnikov (Macrolepiota), verjetno sramežljivi dežnik (Macrolepiota permixta), ki je užiten. Pri dežnikih si zapomnite pravilo premikajočega obročka. Dežnik je namreč edina vrsta gobe, kjer je možno obroček premikati po betu. Če izločite še dežnike, ki rdečijo, lahko druge vrste brez skrbi pojeste.

Lep pozdrav,
Slavko

slavko

Janez L, na slikah je rumeni goban (Boletus appendiculatus), ki je užiten in ga lahko pripravljate kot druge gobane. Na zadnjih dveh slikah pa je macesnova lupljivka (Suillus grevilei), po domače tudi macesnov goban, ki je užiten. Pred uporabo olupite kožico s klobuka.

Lep pozdrav,
Slavko