katera goba je to

Začel/a lisjak, 20 Oktober 2008, 20:09

Prejšnja tema - Naslednja tema

slavko

Na prvi sliki bi lahko bila profirasta mušnica (Amanita porphyria), ki je strupena. Na posnetku se vidi, da ima goba obroček, ki pa še prekriva trosovnico, kar je značilno za mlade mušnice. V času zorenja trosov je narava s tem enostavnim "trikom" poskrbela, da žuželke ne morejo do trosov, saj bi na ta način precej zmanjšali možnost nadaljevanja svoje vrste. Če goba ne bi imela obročka, bi šlo za enega od lupinarjev, najverjetneje za sivolupinasti lupinar (Amanita submembranacea).

Na drugi sliki je najverjetneje dimasta griva (Ramaria versatilis), ki je neužitna. Tudi užitne vrste griv, po domače medvedjih tačk, delujejo odvajalno.

Na tretji sliki je lep posnetek čeladic (Mycena) in sicer renejeva čeladica (Mycena renati), neužitna. Med čeladicami skoraj ni užitnih vrst. Tudi tiste ko so, jih zaradi tega ker so majhne ne uživamo.

Na četrti sliki pa je ena od gliv, ki ne spada v t.i. višje glive. Gre za poseben razred Myxomycota (Sluzavke), v katerem je veliko
rodov in vrst. Na sliki je zelo verjetno ena od sitk (Cribaria), verjetno hruškasta sitka (Cribaria piriformis), ki je neužitna.

Na peti sliki je zleknjena školjkarica (Pleurocybella porrigens). Mlada je užitna, vendar je treba paziti na zaužito količino gob. Pri večjih količinah (več kot 0,5 kg svežih po posamezniku na obrok) obstaja nevarnost smrtne zastrupitve, kar se je zgodilo na Japonskem. Tam je ta goba zelo cenjena in je znana pod imenom Sugihiratake.

Lep pozdrav,
Slavko

Matevž

#76
Te gobe so zrastle pred našo hišo zraven smrek in breze, med mahom. Zanima me, kaj bi to bilo. Pogledal sem v knjigo in menim, da gre za sivo lupljivko, nisem pa prepričan.


Najlepša hvala!

jernej

Da to je siva lupljivka: http://www.gobe.si/Gobe/SuillusViscidus . Očitno mora še v vašem "parku" rasti tudi kakšen macesen.

lisjak

imam nekaj gobic , za katere nisem popolnoma prepričan katere so.
kolobarnica na sliki 56 nima grenkega ali pekočega okusa, zato nisem prepričan, če je Tricholoma sciodes, Pogubna kolobarnica
ostalih gobic nisem poskusil.
lp

Matevž

Citat od: jernej dne 21 September 2009, 18:17
Da to je siva lupljivka: http://www.gobe.si/Gobe/SuillusViscidus . Očitno mora še v vašem "parku" rasti tudi kakšen macesen.

Ja, pa res, jernej - tudi macesen raste v bližini.
Najlepša hvala!

slavko

Lisjak, morda ste našli razcepljeno kolobarnico (Tricholoma inocyboides), ki je neužitna.

Na drugi seriji fotografij je verjetno mala štorovka (Kuehneromyces mutabilis). Vendar je slika posneta ko so gobe mokre in napite, zato je možna zamenjava s smrtno strupeno obrobljeno kučMIČO (Galerina marginata).

Na tretji seriji slik je v zgornji vrsti mala štorovka (Kuehneromyces mutabilis), užitna, v spodnji vrsti pa opečnata žveplenjača (Hypholoma sublateritium), pogojno užitna in nekoliko greneča goba. Nekateri jo vlagajo v kis.

Na zadnji seriji slik gre po barvi lističev sklepati, da je na sliki navadna žveplenjača (Hypholoma fasciculare), ki je strupena, čeprav je po barvi klobuka bolj podobna opečnati žveplenjači. V primeru dvoma poskusite košček gobe in ga nato izpjunite. Navadna žveplenjača zelo greni, medtem ko opečnata bistveno manj.

Lep pozdrav,
Slavko




andymann

Ali se iz te slike zagotovo da determinirat gobo? Ali gre za žametastega  gobana?
Luknjice so rdeče, takoj pomodri, ko ga prerežeš in nima mrežastega vzorca na betu. Ali je užiten, če jih najprej blanširam in nato še spečem z jajčko.


V gozdu je bilo teh zelo veliko, ljudje pa jih zaradi rjavega klobuka utrgajo, a ko vidijo, da je spodaj rdeč, jih odvržejo. Jaz pa sem vzel tri za vzorec.

Lep pozdrav, Andrej

slavko

Na sliki je žametasti goban (Boletus erythropus), ki je pogojno užiten.

Po prerezu takoj bolj ali manj močno pomodri oz. pozeleni. Ko ga prekuhamo, pa se temna barva odstrani in je meso rumeno. Predlagam, da ga ne prekuhavate skupaj z drugimi vrstami gob, saj je možno, da druge potemnijo.

Lep pozdrav,
Slavko

Grega

Pozdravljeni!

Prosil bi za determinacijo gobic na mojem spletnem albumu:

http://picasaweb.google.com/gregor.treska

+Za rumene bi rekel da so maslenke (vendar mi delujejo preveč rumeno - rastle so na travniku okoli posamičnih borov, na veliko)
+Za bele ne vem točno za katero vrsto gre (rastle so na travniku malo bolj stran od borov, v skupinah, več skupin)
+Za rjave sem skoraj siguren da gre za kostanjevke (samo preverjam, rastle so pod smreko)
+Za oranžne vem da gre za užitno vrsto mlečnic (oranžen mleček), vendar me zanima bolj natančna determinacija če je možna (rastle so na podobnem mestu kot rumene gobe, številčno jih je bilo le par, se pa malo razlikujejo od sirovk ki so v ozadju in jih dobro poznam - možno da gre za enako vrsto in so drugačne le zaradi različne podrasti - trava, mah)

Torej na slikah so 4 različne vrste gob za katere bi prosil, da mi jih nekdo determinira.

Hvala!

LP
Gregor

ps
V primeru da povezava ne dela mi sporočite, shrani.si mi je nekaj nagajal pa sem tako napravil

slavko

Na prvih dveh slikah (od leve proti desni) in na zadnji sliki so kostanjaste polstenke (Xerocomus badius) ali po domače kostanjevke, užitne in okusne gobe. Naj vas ne moti, da na prerezu bolj ali manj plavijo. S kuhanjem ta barva izgine.

Na tretji sliki mislim da je macesnova lupljivka (Suillus grevillei), užitna in okusna goba. Zraven borov je bil verjetno tudi kak macesen.

Bele gobe me spominjajo na gostolistke (Lepista). Še najbliže je hostna gostolistka (Lepista densifolia), katere užitnost je neznana.

Pravilno ste ugotovili, da so mlečnice z oranžnim mlečkom užitne. Bravo! Latinsko ime imajo vse enotno in sicer Lactarius. Slovenci pa smo tistim užitnim dali naziv sirovke. Ostalim pa pravimo mlečnice. Dve imeni za isti rod, malce smešno, kajne?

A to ni  naša edina pogruntavščina. Podobno je tudi pri dedkih in turkih. Oboji imajo latinsko rodovno ime Leccinum, Slovenci pa tistim z oranžnim klobukom pravimo turki, onim z rjavim pa dedki.

Glede na to, da so sirovke rasle blizu onih rumenih gob, ki pa so rasle pod bori, bi lahko šlo za navadno sirovko (Lactarius semisanguifluus), ki praviloma raste pod bori, zelo podobne pa so smrekove sirovke (Lactarius deterrimus), ki kot že ime pove, praviloma rastejo pod smrekami. Obojni sta povprečnega okusa. Najbolj cenjeni sta užitna sirovka (Lactarius deliciosus) in lososova sirovka (Lactarius salmonicolor).

Največ teh gob konzumirajo Rusi, ki jih vlagajo v slanico in jih imajo v sodih skoraj vse leto.

Če boste uživali te gobe, se ne prestrašiti ko greste na malo potrebo in opazite, da se je urin obarval rdeče. Marsikoga to dejstvo tako prestraši, da se tovrstnih gob popolnoma izogiba.

Lep pozdrav,
Slavko

Grega

Zanimivo!!

Hvala za izčrpen odgovor! To z urinom prvič slišim in mi je kar malo smešno. Oranžne sirovke v ozadju slike namreč kar pogosto nabiram in mi je všeč njihov okus pa tega še nisem opazil..

Borovci o katerih smo govorili sicer rastejo samotno na travniku, zraven (v radiju 15m) ni ostalih gob. Tako da za rumene gobe še vedno nisem čisto prepričan. So pa nekatere imele tudi malo bolj rjav klobuk, vse pa so imele rumeno trosovnico (cevkasto) z velikimi cevkami. Upam da jo uspem determinirati ker je ta goba tam zelo pogosta (100+ okoli 5ih samotnih borov na travniku) in v primeru, da je užitn in dobra bi bilo super! :)

Zanima me še, kako je sirovke najlažje shranjevati ko pa vemo da jih ne smemo zmrzniti (pride sušenje v poštev? slišal sem, da so sušene lahko dobra začimba, vendar je informacija nepotrjena)

LP
Gregor Treska

slavko

Tiste rumene gobe s cevasto trosovnico so sigurno užitne. Podobne macesnovim lupljivkam (Suillus grevillei) so ovčarske lupljivke (Suillus granulatus), le da imajo klobuk bolj rjave barve. Oboje so užitne in okusne gobe

Če sirovk ne boste pojedli svežih, svetujem vlaganje v slanico, kot to počno Rusi. Tako gobe konservirate za dalj časa. Sušenih sirovk še nisem poskusil. Poskusite jih posušiti in uporabiti kot začimbo.

Od mlečnic se za začimbo obnese posušena mekinasta mlečnica (Lactarius helvus) ali kafrna mlečnica (Lactarius camphoratus), vendar v zelo majhnih količinah (ščepec ali dva jedi izboljšata okus).

Lep pozdrav,
Slavko

Boyki

Gobe so res radodarne letos, nekajkrat smo jih nabrali prav veliko...
Včeraj sem videl v gozdu takele dežnike. Malo so manjši od običajnih velikih dežnikov.
Zanima me če jih kdo pozna.

slavko

Na posnetku mislim da je zelenoklobučni dežnik (Macrolepiota olivascens), ki je užiten.

Pri dežnikih je treba preveritiobroček. Če ga lahko premikate gor in dol, gre za enega od užitnih.

Lep pozdrav,
Slavko

mateja

Pozdravljeni!
Tudi jaz sem nova tukaj, šele pred kratkim sem našla vaše strani. Rada bi vprašala, katere so te gobe, nabrane danes. Na prvi sliki mislim da so zajčki, vsaj po slikah, ki sem jih našla. Mislila sem, da so štorovke. Drugi dve gobi pa sta tudi v velikih količinah navzoči tam, kjer jaz lovim, (hehe, res lovim, ker mimogrede uidejo, sploh ker je toliko gobarjev)

zajčki, če so: ali štorovke? rada bi jih vložila (danes). a se splača?



tale je ena od žametnih gobanov, a je pogojno užitna?


tole pa so ene, ki me mikajo, ker so tako lepo mesnate. Pa se jih bojim. Verjetno upravičeno?