še nekaj iz Istre

Začel/a Jani, 11 Oktober 2007, 23:11

Prejšnja tema - Naslednja tema

slavko

Na posnetkih so mlade pozne lijevke. Na prejšnjem posnetku pa je bil starejši primerek.

Lep pozdrav,
Slavko

Jani

Hvala lepa za odgovore; pripenjam slike dveh gob, ena je golobica, ne vem, katera (sem jo pa videval tudi prejšnja leta), drugo pa sem letos našel prvič.
Lep pozdrav
Jani

slavko

Mislim, da ste našli opečnato golobico in pasjo koprenko.

Lep pozdrav,
Slavko

Jani

Imam še veliko slik, vendar se mi ne zdijo vse primerne za determinacijo takole na daljavo. Tokrat prilagam dve sliki z iste gobe.
Lp
Jani

slavko

Glede na močno razširjeno dnišče beta bi lahko bila lužninska koprenka.

Lep pozdrav,
Slavko

Jani

Lepa hvala za determinacijo. Danes pripenjam še tri vrste, pri čemer sem obe vrsti gobanov videval (zelo redko) že prejšnja leta.
Lep pozdrav
Jani

slavko

Od zgoraj navzdol je najverjetneje:
- na prvih dveh posnetkih rdečerumeni goban
- sledijo trije posnetki grenkega gobana
- na zadnjem posnetku vrbina medlenka

Lep pozdrav,
Slavko

Jani

Pozdravljeni in spet hvala. V gozdu se dejansko spreminja združba gob, sedaj pošiljam slike iz stare (vendar letošnje zaloge, ki je kar obsežna), bom pa jutri spet prehodil svojo standardno pot in videl, kaj je novega.  Na prvih treh slikah je verjetno ena od polstenk, na zadnji je koprenka, vendar je verjetno premlada, da bi se dalo kaj več ugotoviti.
PS: upam, da ne gnjavim preveč
Lep pozdrav
Jani

slavko

Mislim, da so na zgornjih treh posnetkih levjerumene polstenke oz. po novem moravski zlatopor. Na spodnjem posnetku pa je vrsta koprenke, vendar je v tej fazi rasti nemogoče določiti vrsto.

Lep pozdrav,
Slavko

Jani

Pozdravljeni,
v gozdu, kjer spremljam gobe, so se le-te šele sedaj začele pojavljati. Spet je nekaj novih vrst, takšnega gobana še nisem videl, zdi se mi sicer podoben rdečerumenemu gobanu (ste ga determinirali lansko leto), moti me pa, da ima današnji izrazito rdeč spodnji del beta, klobuk pa je zgoraj žametno rjav. Gozd je istrski: cer, puhovec, črn gaber, kraški gaber, jesen, nadmorska višina cca. 150m.
Lep pozdrav
Jani

slavko

Najverjetneje je Queletov goban.

Lep pozdrav,
Slavko

Jani

... pa sem že mislil, da sem z gobani opravil ... spet prosim za determinacijo. Še najbližji se mi zdi Dupainov goban, moti me barva beta, ki bi, glede na slike, morala biti bolj rdečkasta.
Lp
Jani

slavko

Volčji goban, ki je strupena vrsta gobe.

Lep pozdrav,
Slavko

Jani

hvala, bom še prosil za kakšno determinacijo. Sem pa tudi sam prišel do volčjega gobana, pa se mi je zdel preveč"eksotičen".
Lp
Jani

Jani

Pozdravljeni, po dolgem času. Za tele gobe vem, da so polževke, vrsta pa je verjetno pesniška polževka.
Prosim za potrditev.
Lp
Jani