Zadnje objave

#41
Nabiranje gob / Odg: Gobarjenje 2024
Zadnja objava od gusar76 - 20 Oktober 2024, 10:39
Ne mrežnice! Mraznice! Ker sam je popravil... :cheesy:
#42
Nabiranje gob / Odg: Gobarjenje 2024
Zadnja objava od gusar76 - 20 Oktober 2024, 10:37
Tudi pri nas bolj slabo. Našel le tri do sedaj, sicer lepe, pa vendar...rastejo pa mrežnice, ki so tudi super!
#43
Nabiranje gob / Odg: Gobarjenje 2024
Zadnja objava od klavir - 18 Oktober 2024, 17:28
Možki mi letos nič ne rastejo...upam da ni krivo suho poletje, da ni kozjenogih, kasneje vprašanje če ne bo že prepozno
#44
Nabiranje gob / Odg: Gobarjenje 2024
Zadnja objava od Ta Pravi Gobar - 18 Oktober 2024, 07:59
Res je čas gob, včeraj Dravsko Polje dva velika Borova glivca in kakih 10 marel, ena je bila visoka 70 cm od tal, kaj takega ... polkrožno odprta, če bi se zravnala bi imel klobuk okoli 50 cm premera, videl sem jo na 50 m v lepem gozdu polnem maha po tleh.
#45
Kulinarika / Odg: Sirovke okus
Zadnja objava od anjica - 15 Oktober 2024, 19:57
Citat od: anjica dne 12 Julij 2024, 21:04Tukaj je recept za okusno jed z gobami sirovke:

Pražene sirovke z zelišči in česnom
Sestavine:
500 g svežih gob sirovk
2 žlici olivnega olja ali masla
3 stroki česna, drobno sesekljani
1 žlica svežega timijana, drobno sesekljanega
1 žlica svežega peteršilja, drobno sesekljanega
Sol in sveže mlet črni poper po okusu
Sok polovice limone (neobvezno)
Nariban parmezan za posip (neobvezno)
Navodila:
Priprava gob: Gob sirovk ne peremo, saj lahko postanejo vodene. Namesto tega jih nežno obrišemo s papirnato brisačo ali čopičem za gobe, da odstranimo umazanijo. Po potrebi jih narežemo na večje kose, če so gobe večje.

Segrevanje ponve: V veliki ponvi segrejemo olivno olje ali maslo na srednje visoki temperaturi.

Praženje gob: Dodamo narezane gobe v ponev in jih pražimo, dokler ne postanejo zlato rjave in mehke. To traja približno 10-15 minut. Pazimo, da jih ne mešamo preveč pogosto, da se lepo zapečejo.

Dodajanje česna in zelišč: Ko so gobe skoraj gotove, dodamo drobno sesekljan česen in sveža zelišča (timijan in peteršilj). Pražimo še približno 2-3 minute, dokler česen ne postane dišeč.

Začinjanje: Začinimo s soljo in sveže mletim črnim poprom po okusu. Po želji lahko dodamo še malo limoninega soka za svežino.

Serviranje: Gobe sirovke postrežemo vroče, posute z naribanim parmezanom, če želimo. Odlično se podajo kot priloga k mesnim jedem, lahko pa jih postrežemo tudi kot samostojno jed z rezino svežega kruha.

Dober tek!
evo spet sem jedla tole jed in jo res priporočam.
#46
Nabiranje gob / Odg: Gobarjenje 2024
Zadnja objava od Ta Pravi Gobar - 13 Oktober 2024, 10:19
Včeraj spet veselo ... razni kolegi tudi pobirajo kot krompir na njivi
#47
Nabiranje gob / Odg: Gobarjenje 2024
Zadnja objava od klincpagobe - 10 Oktober 2024, 09:41
Včeraj skoraj povhna cajna žoltih trobent. Vse na enem mestu.
https://ibb.co/J2v3t2t
#48
Nabiranje gob / Odg: Gobarjenje 2024
Zadnja objava od počasna - 09 Oktober 2024, 17:10
Mariborsko Pohorje je grozno uničeno z devetnajstimi kolesarskimi programi, a kljub temu še kaj da.
#49
Nabiranje gob / Odg: Gobarjenje 2024
Zadnja objava od TopCat - 09 Oktober 2024, 12:00
Pozdravljeni,

smo pritrjujem mojim gorenjskim predhodnikom. Gorenjski gozdovi res nudijo obilo zadovoljstva te dni. Je pa potrebno prehoditi kak km več in tudi v kak stmejši klanec zavit.

Vso srečo vsem, ki se še odpravljate v gozd.
#50
Nabiranje gob / Odg: Gobarjenje 2024
Zadnja objava od Izberite uporabniško ime - 07 Oktober 2024, 16:46
Pravtako se je zgodilo meni. Tukaj na gorenjskem je bil cel štadion naroda v gozdu oz veliko avtomobilov ob cesti da te vse mine... Zato se poberem globlje in v strmejše lokacijo... Tokrat sem moral zaradi istih razlogov iti še globlje in našel nove "sobane"... gost gozd po tleh tepih iglic zraven potoček in gobe ena zraven druge... Nebesa..