Meni

Prikaži objave

Ta odsek omogoča ogled vseh objav tega člana. Upoštevaj, da lahko vidiš samo objave na področjih, do katerih imaš trenutno dostop.

Prikaži objave Meni

Sporočila - Ta Pravi Gobar

#1
Nabiranje gob / Odg: identifikacija gob
07 Januar 2024, 11:22
Zanimiv dokumentarec o Pohorju posnet pred 6 meseci - tukaj link samo 8 minut ampak pove marsikaj.  Zanimivo najbolj od 0.57  minute in pa od 2.40 minute naprej ...
https://www.youtube.com/watch?v=BFqvkTxYPss
#2
Nabiranje gob / Odg: Gobarjenje 2023
07 December 2023, 11:15
Tudi pri meni rastejo Zimske panjevke po malem ... Ostrigarji ne, bili so na treh drevesih kar daleč narazen, zanimivo, vsa tri drevesa so odrezali in odpeljali, da ja ne bo kaj za pobrat.  Vsi ki ste proti vetrnim elektrarnam na Pohorju oz. kjerkoli v gozdovih, si lahko prevrtite na TV SLO 3 včeraj okoli 18. do 20. ure je bila razprava o tem zelo zanimivo. Zanimivo tudi da je investitor v te propelerje na Pohorju firma iz Švice brez enega zaposlenega.  Le kateri Slovenski prikoritnik jo je odprl ?  Pa vsi so bili proti na tej seji, kakih 30 - 40 ljudi župani gasilci etc... 
#3
Nabiranje gob / Odg: Gobarjenje 2023
03 November 2023, 19:26
MIHAPIHA, vse so prave marele, dober tek.  Klobuki so od dežja sprani.  Ne pa jest prestarih, da je meso kje že malo rumeno - rjavo ... Povohajte vsako pred pripravo, ponavadi se zavoha da ima malo čuden vonj.  Dober tek !
#4
Nabiranje gob / Odg: Gobarjenje 2023
29 Oktober 2023, 19:56
Gledal sem eno oddajo na Nemški TV kjer so razni - tudi znanstveniki raziskovali kaj je krivo, da so po dolinah nižinah ravninah na veliko izginile vse najboljše gobe kot so jurčki, lisičke, sneške, turki, dedeki, cigančki, sirovke itd. ... In pazite zdaj :  Za to izginjanje je glavni vzrok divje pognojevanje polj ki so v bližini teh gozdov. Ja, kako lepo vsujejo razni kmetje do 10 cm super smrdljivo blatno ploščo na njive ala en hektar in večje, in to na par njiv naenkrat. Brez vsakega pravila, samo da se znebi mase po mojem mnenju že posebnega odpadka - gnojšnice.  Vzrok je v raznih dušikovih spojinah v tej gnojšnici - amoniak, NO, NO2, NO3 pa ostalo ... Dušik gobe iztreblja, to so dognali. Zato te gobe najdemo v gozdovih na višjem Pohorju na primer, kjer se ne pognojuje, zrak je (zaenkrat še) čist, ali pa zelo malo kje gnojijo ... Tu po Dravskem polju pa so vse iztrebili. Pred 40 - 50 leti se ni tako pognojevalo. Sam sem opazil in menda tudi drugi, da so ravno po naši osamosvojitvi, v devetdesetih letih, nenadoma na veliko začenjale izginjati vse te gobe. Turkov je bilo v osemdesetih letih vse rdeče po tem poteh v gozdovih Dravskega polje, po 10 - 15 skupaj sredi poti travnate, zdaj niti enega turka tukaj po celem polju že preko 20 let. Po dve košari jurčkov je nesla soseda učiteljica matematike iz gozda med Miklavžem in Dobrovcami domov - zdaj niti enaga ni vsa ta leta. Snešk sem nabral po pol košare ravno tu -  zdaj niti ene 30 let nekje. Torej, znanstveniki pravijo, da je vse te dobre gobe iztrebilo to divje pognojevanje po poljih.  Zanimivo, kajne ? Ni fora v tem, da bi mi s pobiranjem vse iztrebili, kje pa ... Saj se na Pohorju pobere vse da je vse potacano in preorano že enako desetletja, pa vseeno naslednje leto spet vse požene, marsikdaj celo dosti več kot prejšnja leta - če je dobro in pravi čas zalito, seveda ...
#5
Nabiranje gob / Odg: Gobarjenje 2023
29 Oktober 2023, 19:28
Razkopavajo vso naravo kot nori ... Saj vedno bolj to delajo.  Danes 29. 10. 2023 Dnevnik TV SLO od 18.57 - šetsta minuta omenijo na brzino tretjo razvojno os, pokažejo posnetke popolnoma uničene krajine - ne neurje, vse gozdove so komplet požagali - celo hribovje je sam štor, vse je še samo kup blata ki ga bodo neurja odplaknila v vaše hiše - in to so pokazali za celih 7 sekund.  Nato pa prispevek o neki Taylor Swift, o njej pa celih 5 minut, kot da me ta oseba boli k.... . Celih 7 sekund so nam pa pokazali kako so lepo vse preorali za tretjo razvojno os (kaj je razvoj se vprašate?  razvoj je popolno uničenje naše naravne dediščine !). A ne morete se načuditi, niti sekunde komentarja o tem uničenju nikoli v nobenih poročilih ne TV SLO, ne POP, ne A Anal ... Nikoli do sedaj en novinar niti enega stavka o tem.  A ni to zanimivo ? Potem pa takoj zatem Slovenska kronika, kako je to strahotno, da je na Primorskem bilo pred 70 leti 20 % površine gozda, zdaj je pa 70 % površine gozda. In TO je tem debilom narobe.  Ne, ne sme bit gozd ?!?  Gozd je slabo ali kaj je tem novinarjem ?  A so sploh vredni pesjega d.... ?  Mislim, kaj jeeee ?????  Ja pa kje živimo ??
#6
Nabiranje gob / Odg: Gobarjenje 2023
16 Oktober 2023, 18:56
Predvčerajšnjim na moji verandi 35 stopinj.  Potem dež in zdaj ?  Danes Rogla trenutno ob 19. uri  -1, Sveti Trije Kralji na Pohorju 2 stopinji celzija ... Predvčerajšnjim vrelo poletje, včeraj že zima. Jesen je šla v pozabo ? Super ...
#7
Nabiranje gob / Odg: Gobarjenje 2023
08 Oktober 2023, 12:18
Rene nekaj je ampak za to se mi pa res ne splača vozit 50 km ... Evo ena fotka kak je bilo včasih 8 kg veselo :
#8
Nabiranje gob / Odg: Gobarjenje 2023
03 Oktober 2023, 10:43
Naša štajerska :  sam nisem bil dva meseca na Pohorju, razni kolegi pa vsak drug dan javljajo :  Par komadov, vse črvivo ... dve zelo stari in nič drugega ... 10 komadov, vse v gozdu na pol prerezal. Prišel domov, hotel gobe pripraviti - vse črvivo v teh polovicah ... haloze nič od nič ... sam po Dravskem polju v gozdovih kolesarim skoraj vsak dan - nič razen enega borovega glivca ki je bil premlad, pol pa mi ga je nekdo pobral ... Še dobro da sem hodil letos na Pohorje konec maja do konec julija - sem bil celih 25 krat nekje tik pred Arehom. Zanimivo da že takrat blizu za Arehom in Ruško kočo ni bilo nič.  Drugače tu prej par km pa se je zmeraj najdlo kaj lepega, zdravega, nič od polža ... Razen poletnih gobanov, ti so bili že takrat sam črv.
#9
Nabiranje gob / Odg: Determiniranje 2023
29 September 2023, 11:21
Gospod Slavko ali kateri drugi - je to že kdo našel pri nas ?  Ima tudi naše ime ?  Vzhodna Nemčija od 15. minute naprej, lepo se vidi ob 18. minuti - naj bi bil "lažni" brezov goban, invazivna goba iz Kanade ?
https://www.youtube.com/watch?v=qoKyrF6C2Rc
#10
Nabiranje gob / Odg: Gobarjenje 2023
28 September 2023, 21:44
Everton, krasno.  Končno lepe gobe. Se vidi da je lepše deževalo pri vas v Posočju kot tu okoli Pohorja. Hkrati me tudi veseli kako so ljudje proti vetrnim elektrarnam na Pohorju - ravno danes v vseh poročilih na TV.
Vprašanje :  v kaki državi živimo da se o čem tako bedastem kot so propelerji na / v pohorskih gozdovih sploh razmišlja ?  Kako gre lahko kaj tako norega sploh v projektiranje ?  Kdo je ta mlada gospa Jana Habjan ki NAM VSEM sili te propelerje na Pohorje oz. v kake koli gozdove ?
#11
Nabiranje gob / Odg: Gobarjenje 2023
23 September 2023, 10:35
Po 10 tednih suše z malo nevihto popoldne nekje 1. 9. se končno končuje ta supervročina. Končno ni več 30 in več. Končno mi ne žge sonce v glavo skozi okno. Končno bo počasi menda kaj. Našel sem 5 dni nazaj enega lepega borovega glivca. Pokril in maskiral da bo v miru zrasel saj je bil 2 m od frekventne poti. Drugo čist nič ni bilo - Dravsko polje. Na Bachern pa od začetka avgusta nisem šel.
#12
Nabiranje gob / Odg: Gobarjenje 2023
17 September 2023, 16:14
Gledam kaj nabirajo v Nemčiji gobe jurčki dedeki črne trobente marele etc. zadnje dni - mi pa tu Sahara - stan ...
Je pa zanimivo tole, pravi da jo imenujejo Lažni Turek - AUREOBOLETUS PROJECTELLUS- je to že kdo zasledil v naših gošah ?
Mogoče gospod Slavko kaj veste o tej zadevi ?
Invazivna goba, podobna jurčku, baje iz Kanade.
Evo link - od 2.40 dalje kaže kako masovno so se pred par dnevi pojavile bolj na vzhodu Nemčije  :
https://www.youtube.com/watch?v=Cjto080C4eA&t=66s
#13
Nabiranje gob / Odg: Gobarjenje 2023
14 September 2023, 19:34
Po Dravskem polju s kolesom vsakih par dni skozi gozdove, nikjer niti ene """divje""" ... Suho suho ... Bo kaj zalilo ali spet kot vsaaaaaa prejšnja leta osrednjo in zahodno Slovenijo ?   Znoriš ...
#14
Nabiranje gob / Odg: Gobarjenje 2023
03 September 2023, 19:15
Ravno v poročilih na TV SLO - ... je pa željeni investitor tako ali tako odstopil ... je bil baje samo manever za zavajanje !!!!!   Ali je Pohorje z vso naravo last neke mlajše gospe Habjan ki bi rada postavljala sončne elektrarne v Triglavskem narodnem parku in vse te vetrnice na Pohorju ravno tako ona ali je narava Slovenije last vseh Slovencev in vsi Slovenci o tem odločamo ??
Ali nek lastnik katerega prednik je pred 700 leti dobil od samostana neke parcele na Pohorju odloča kaj bo tam za klumpa od propelerjev stalo in nam vsem in bodočim generacijam v vrtcih uničil vse samo da dobi - pazite, 5000.- eur odškodnine dobi vsak lastnik na mesec za vsak propeler od firme iz tujine ki to dejansko postavlja !!!
Lep prispevek na TV SLO od 19. ure naprej.   Zanimivo, krajani Tinja nasprotujejo ??   Nasprotuje najmanj 95 % Slovencev.  Naj nas vse vprašajo kaj si mislimo o tem propelerjih ne pa samo tistih par stanovalcev okoli.
Vem, ni ravno gobarjenje, pa saj nič ne raste ...  Lep pozdrav
#15
Nabiranje gob / Odg: Gobarjenje 2023
23 Avgust 2023, 11:15
Končno ena dobra reportaža o gobarjenju iz Romunije - tukaj lahko takoj na začetku vidite KDO kaj dela v gozdovih - pri 50 sekundi možakar pravi :  "Od zgoraj do spodaj so vse preorali !   Tukaj tartufi nikoli več ne bodo rasli !"
https://www.youtube.com/watch?v=MpjhrMk7TPI

Na poročilih RTL po 12. uri so kazali eno do amena plesnivo kopalnico v najemniškem stanovanju, lastnik noče popraviti, baje je zamakala odtočna cev pralnega stroja.  Najemniki so šli na dopust, zdaj prišli domov, iz zida pa rastejo gobe, užitne, redke, na rdečem seznamu gliv, neverjetno, in sicer ta goba :
https://www.gobe.si/Gobe/VolvariellaBombycina