Meni

Prikaži objave

Ta odsek omogoča ogled vseh objav tega člana. Upoštevaj, da lahko vidiš samo objave na področjih, do katerih imaš trenutno dostop.

Prikaži objave Meni

Teme - sistemc

#1
Citat od: Ta Pravi Gobar dne 14 December 2018, 10:01
Bi odprl kot novo temo pa ne vem kako gre, ne najdem.  Bi pa zdaj ko ni nekih novih nabiranj vprašal vse, kaj si mislite o tem predvidenem širjenju mariborskega letališča ?  Hočejo 200 hektarjev gozda zradirat.  Da nam bodo bombniki bobneli nad bajtami noč in dan.  Da bodo naše nepremičnine tudi pol manj vredne kot sedaj.  Da bodo neki kitajci debelo služili na naš račun.  Pa kaj smo res tako nori da bomo to dovolili ali kaj  ????????!!!!!!!!!!!!!

#2
Intervju z gospodom Slavkom.

Priporočam branje, tudi izkušenim gobarjem.

https://www.delo.si/novice/slovenija/tudi-jurcki-in-lisicke-nas-lahko-priklenejo-na-stranisce-93678.html

Z odličnim spoštovanjem,

Janko



#3
Spoštovani,

Tukaj lahko vidite gospoda Slavka v akciji:

http://www.24ur.com/bin/video.php?media_id=61977940&section_id=2&article_id=4125692

Z odličnim spoštovanjem,

Janko


#4
Danes je "padel" dve leti star rekord hkratnih obiskovalcev foruma, kar kaže na to, da je forum zanimiv in se število uporabnikov povečuje.

Iskrene čestitke in še na mnoga leta.

Z odličnim spoštovanjem,

Janko


#5
V izogib obtožbam, da se ne želim držati zakonov ter predpisov, najprej naslednje: uživam v gobarjenju, niti jaz in ne moja družina pa nismo ravno ljubitelji gob kot hrane, letno jih pojemo kvečjemu cca. 5 kilogramov, jih ne vlagamo v zmrzovalnik ali kis, jih ne sušimo itd.

Moja tema je namenjena temu, da se nekako utemelji zakaj so določene omejitve. Ne zgolj to, da omejitve pač so, ampak strokovno zakaj so in zakaj so postavljene na določene nominalne okvire.

Leta 1991 smo v Republik Sloveniji imeli 357 zakonov ter 872 podzakonskih aktov. Ob koncu leta 2016 smo imeli 825 zakonov ter reci in piši 19.005 podzakonskih aktov. Iz tega nekako logično sklepam, da se poskuša regulirati vse ter povsod, ne da bi to imelo ali smisel ali tudi strokovno podlago.

Če gremo na gobarjenje ter gozdne plodove in zelišča: kakor razumem je dovoljeno nabrati 2 kg gljiv, 2 kg gozdnih plodov (recimo kostanj), 1 kg zeli (recimo bezek).

Prosim, da mi nekdo razloži naslednje (pri tem posebej poudarjam, da sam še nikoli nisem pobral skupaj 2 kg gob, ker niti ne vem kaj bi s tolikšno količino):

1. Na kakšnem strokovnem temelju se je izbrala omejitev 2 kg v primeru gljiv? Kaj bi se zgodilo v ljudskem vsakem sedmem letu, ko gobe rastejo "kot nore", če bi ta omejitev bila umaknjena? Ali ni pametneje, da se nekako sproti, glede na trenutno stanje, nekako regulira, če je regulacija sploh potrebna?

2. Na kakšnem strokovnem temelju se je izbrala omejitev 2 kg v primeru gozdnih plodov - pri tem imam predvsem v mislih kostanj? Osebno si ne znam razložiti v čem škodim gozdu, ko kostanj kot plod tako ali tako pade na tla, če ga poberem 2 kg ali pa tudi 100 kg, seveda če ob tem z razno mehanizacijo ne uničim tal in kostanj lepo nabiram cel dan z roko.


3. Na kakšnem strokovnem temelju se je izbrala omejitev 1 kg za zeli - pri tem imam v mislih recimo bezek ali lipov cvet? Ne znam si razložiti, kakšno veliko škodo bi povzročil z večjo količino nabranega bezga. Po drugi strani pa je verjetno tudi 1 kg za določene zeli že ogromna količina, ki lahko povzroči izkoreninjenje.


Prosim za utemeljene odgovore in odprto razpravo. Konec koncev ni zakona, ki se ga ne bi dalo spremeniti.

Z odličnim spoštovanjem,

Janko







#6
Kulinarika / Lisičkin golaž po dunajsko
14 Julij 2017, 12:43
V času sezone je v Avstriji zelo pribljubljena jed lisičkin golaž na nebroj načinov in ga strežejo v večini restavracij ter pivnic. Osebno mi je najbolj všeč lisičkin golaž po dunajsko in sem nekoč prosil kuharja v restavraciji za recept, ki ga sedaj delim z uporabniki foruma.

1. Očistite lisičke - po možnosti naj ne bodo mokre.
2. Stopite maslo v ponvi ter prepražite na majhne kocke narezano čebulo, potresete z mleto papriko in pražite v rahlo porumenelo ter nato dodajte limonin sok. (praženje naj ne bo predlogo, ker sicer mleta paprika zagreni)
3. Dodajte ter prepražite lisičke in začinite s poprom ter soljo ter nato kuhajte približno pet minut. Nastane veliko tekočine.
4. Ocedite lisičke ter jih dajte na stran. V tekočino vmešajte moko ter kislo smetano in na kratko kuhajte, da se zgosti.
5. Ponovno dodajte lisičke ter po potrebi dosolite ali popoprate.
6. Dodajte preostanek kisle smetane ter peteršilj in kratko kuhajte.


Sestavine za 4 porcije:
50 g masla
1 kg lisičk
1 jedilna žlica moke
1 ščepec mlete sladke paprike
1 jedilna žlica peteršilja
1 ščepec soli in popra
500 g kisle smetane
1 čajna žlička limoninega soka
150 g čebula (najboljša je mlada)


Z odličnim spoštovanjem,

Janko




#7
Danes objavljen članek v časopisu Delo (http://www.delo.si/znanje/znanost/klopna-alergija-na-meso.html) - avtor Lenart J. Kučič:

V ameriškem tehnološkem podkastu Radiolab so lani jeseni predstavili nenavadno zgodbo Amy Pearl, ki so jo na začetku poletne sezone povzeli številni drugi ameriški mediji. Pearlova je namreč opisala nenavadno izkušnjo, ko je nenadoma razvila hudo alergijo na meso in mesne izdelke.

Telo ji je začelo agresivno zavračati vso najljubšo hrano: zrezke, klobase, paštete in druge jedi, v katerih je uživala vse življenje. Po številnih preiskavah in detektivskem iskanju pravega vzroka so raziskovalci ugotovili, da je spremembo povzročil ugriz okuženega klopa.

Gozdni zajedavec ne prenaša samo borelije in klopnega meningoencefalitisa, ampak lahko v nekaterih primerih povzroči nenavadno spremembo v imunskem sistemu, zaradi katere začne telo zavračati sladkorno molekulo, znano kot »alpha-gal«.

V mesu je veliko te molekule, prav tako v nekaterih želatinah in prehranskih stabilizatorjih, ki jih uporabljajo za pripravo prehranskih izdelkov in zdravil. Alergija se prvič pojavi kar nekaj časa po piku, zato je težko postaviti pravo diagnozo (okuženi že pozabijo, da so imeli klopa). Poleg hude alergijske reakcije na meso so okuženi opisali še druge neprijetne simptome: slabost, nihanje krvnega tlaka, splošno slabo počutje in oslabelost.

Takšen učinek so doslej odkrili po piku ameriškega klopa »lone star«, ki so ga zaradi posebnega vzorca na hrbtu poimenovali po zastavi zvezne države Teksas. Ameriški mediji poročajo, da se je začela okužba letos širiti po državi in ni več omejena na nekatere toplejše predele, kjer so jo najprej odkrili.

Med razlogi navajajo segrevanje ozračja in druge okoljske spremembe, zaradi katerih se spreminjajo življenjska okolja številnih vrst. Prve primere so zaznali celo sredi New Yorka, število okuženih po državi se je v zadnjem letu povečalo za štirikrat. Absolutne številke so sicer majhne (nekaj sto okužb), a so precej povečale strah pred klopi. Za reakcijo trenutno ni zdravila ali cepiva, zato so okuženi obsojeni na neprostovoljno vegetarijanstvo.



Kot je iz članka razvidno, je prenašalec ameriški klop "lone star" (samotna zvezda). Upajmo, da se kaj podobnega ne pojavi tudi pri nas.

Z odličnim spoštovanjem,

Janko




#8
Opažam, da imajo nekateri uporabniki težave pri objavljanju fotografij na forumu - fotografije so dostikrat prevelike v smislu slikovnih točk oz. resolucije (pixels), ali so prevelike v velikosti datotek kilobyte in megabyte kar zelo upočasni nalaganje fotografij. Pripravil sem navodilo za optimiziranje oz. krčenje fotografij, ki deluje v Windows okolju. Prosim za sodelovanje in naj kdo predlaga podobno rešitev za Apple ter Android.

Navodilo:

Naložite program, ki ga dobite tukaj: http://www.bricelam.net/ImageResizer/ Program deluje v Windows XP, 7, 8.1, 10, ter tudi v vseh strežniških različicah.

Kliknite na izbrano fotografijo 1x, kliknite z desno tipko miške in izberite "resize pictures". Označite "small", kar je ravno prav za objavo na tem forumu. Kliknite "resize" in računalnik bo naredil kopijo fotografije v pomanjšani obliki, ki jo lahko nato objavite tukaj na forumu.

Po želji ali potrebi lahko izberete hkrati tudi več fotografij za tako imenovano "batch" obdelavo.

Z odličnim spoštovanjem,

Janko
#9
Prostor za blaz3k-a, kjer se po mili volji lahko razpiše, objavlja novice itd. za vse tiste, ki jih njegove aktivnosti zanimajo.

Obljubim, da bom pridno bral.

Z odličnim spoštovanjem,

Janko
#10
Spoštovani gospod Slavko ter ostali upravljalci foruma, spoštovani uporabniki foruma ter spoštovani obiskovalci foruma!

Nekaj let že spremljam ta forum, na razstavah sem se srečal tudi z gospod Slavkom - vsa čast njemu ter ekipi upravljalcev foruma, ki nesebično dajejo svoje znanje, energijo in čas v izobraževanje ter osveščanje gobarjev ter vseh, ki bi morda to šele radi postali. Do sedaj nisem čutil potrebe po tem, da se oglasim na forumu, svoje gobarske uspehe ali neuspehe držim zase ter mojo družino, kot nek del osebnega intimnega prostora. Sedaj se moram oglasiti, ker prihaja nekako do razvredonetenja vloženega truda.

Nomen est omen - ali: kaj to je, ime pove.

V forumu so odprte teme, kot naprimer: "Gobarjenje 2017", "Determiniranje 2017" itd. Prav nobenega smisla ni v tem, teme postanejo nepregledne, vsebina za bralca zgolj določene teme nezanimiva, da se v popolnoma jasno imenovanih temah piše o štirikolesnikih, zakonodaji, inšpektorjih, ostalih gozdnih sadežih itd. Prav tako ni smiselno, da vsak po mili volji odpira novo temo za determiniranje ene gobe.

Predlagam, da se po potrebi odprejo nove teme, naprimer: Gozdni sadeži 2017 (pisanje o borovnicah, malinah, kostanju itd.), Zakonodaja 2017 (pisanje o omejitvah v kilogramih, inšpektorjih, štirikolesnikih itd.), verjetno bi se našla še kakšna tema.

Apeliram tudi na posamezne uporabnike, da se med seboj ne obkladajo z neprimernimi vzdevki ter komentarji. Prepogosto pozabljamo, da v resnici nista dva svetova (to je bila nekoč reklama Telekom), virtualni ter realni, pač pa je svet samo eden in se moramo obnašati spoštljivo, brez skrivanja za neko navidezno resničnostjo ter anonimnostjo.

Z odličnim spoštovanjem vsem,

Janko