Meni

Prikaži objave

Ta odsek omogoča ogled vseh objav tega člana. Upoštevaj, da lahko vidiš samo objave na področjih, do katerih imaš trenutno dostop.

Prikaži objave Meni

Teme - klavir

#1
Nabiranje gob / Gobarjenje 2024
08 Januar 2024, 19:01
Odpiram novo temo za opise gobarjenj v letu, ki sledi.

Za začetek lahko povem, da smo preizkusili zimske panjevke ocvreti in so bile odlične, čisto na ravni ostrigarjev, a z malo priokusa korenčka. Večje primerke seveda...
#2
Nabiranje gob / Determiniranje gob 2024
08 Januar 2024, 18:59
Odpiram novo temo za determinacijo gob v letošnjem letu.
#3
Nabiranje gob / Črvi v gobah
14 November 2023, 22:35
Zdaj ko so črvi v mlincih v osnovnih šolah postali prava senzacija, bi se lahko malo pogovorili, kakšne norme imamo s tem pri gobarjenju. Zase lahko povem, da načeloma črvive gobe izločimo, razen če gre za kakšno redko, imenitno vrsto. Takrat ne moreš biti izbirčen. Smrčki so na primer spomladi, če je bolj suho in toplo, zmeraj črvivi, spomnim se, da sem jih hotel jesti ocvrte, pa se jih noben drug ni hotel taknit, ker so bili odznotraj beli od črvov, ko si odgriznil gobo, ta je bila najhujša. Drugače pa so običajno poletni jurčki črvivi, pa jih marsikdo suši. Enkrat sem pogledal v trgovini zmrznjene jurčke, seveda so bili naluknjani. Folk pa misli, da v življenju do teh mlincev še ni enega črva nihče pojedel, a vsi smo jih nevede že kdaj, sicer pa pravijo, da bo to hrana prihodnosti. Noja, bomo videli...
#5
Nabiranje gob / Gobarjenje 2023
23 Januar 2023, 19:05
Končno je zopet mrzlo!

In takoj sem našel krasne sveže ostrigarje ob reki Rabi na Madžarskem, kamor smo šli na izlet v nedeljo...

Kot iz trgovine,hehehe
#6
Nabiranje gob / Gobarjenje 2022
01 Januar 2022, 00:47
S pozdravi v novo leto odpiram novo celoletno temo za prikaz lepot gobarjenj in delitev užitkov ter novih spoznanj o gobah, gozdu in naravi nasploh.

Na kratko naj zapišem, kako lepa izkušnja se mi je zgodila v Murski šumi 30. decembra, čemur je sledil piknik pri jezeru Pri vagi v okolici Petišovcev na narodnostno mešanem območju levega brega Mure.

Najprej tale fotografija prekrasnih brestovih uhljevk...



V takem gozdu največkrat naletimo na zimske panjevke in bukove ostrigarje...



In končno še bukovi ostrigarji...



Ko sem zvečer z baterijo iskal suhljad v okolici zgoraj omenjenega jezera, se je prikazal panj s krasnimi zimskimi panjevkami. Čez deset minut sem ga pokazal kolegu, da bi vzela gobe neposredno za v golaž, a gob ni več bilo! Vse razen dveh so bile pocufane, od zelo blizu pa se je slišalo zadovoljno čivkanje bobra. Očitno si jih je ogledal v soju baterije in jih prišel pojest. BOBERLAND!

Pa lep pozdrav
#7
Nabiranje gob / Determiniranje 2022
01 Januar 2022, 00:25
Pozdravljeni v temi določanja vrst gob tega leta...
#8
Kulinarika / Puding iz golobic
31 Julij 2021, 21:40
2 žlici maščobe
1/2 kg golobic
čebula
1/4 kg svinine
2 jajci
sol, rdeča paprika
zelen peteršilj
maščoba za model
sok pečenke

Na maščobi dušimo očiščene, oprane in narezane gobe s sesekljano čebulo in zmleto svinino. Nekoliko ohlajeni zmesi primešamo rumenjake, sol, papriko in veliko sesekljanega zelenega peteršilja ter nazadnje trd sneg iz beljakov. Zmes nadevamo v dobro pomaščen pudingov model in kuhamo v sopari 1/2 ure. Kuhanega zvrnemo na krožnik in obložimo s pečenim krompirjem, drobnjakovimi žličniki ali nabrizgamo s krompirjevim pirejem ter polijemo s sokom pečenke. Okrasimo z vejicami zelenega peteršilja.



Vir: Petkovšek -Stanič: Gobe
#9
Želel sem ustvariti videoposnetek iskanja marčnic ob bok predvsem italijansko - španskim posnetkom na youtubu. Nekako napol mi je uspelo... Ni se mi dalo učiti, kako se ustvarijo spodobni videoposnetki, pa sem kar prvi program naložil in z bolj ali manj naključnim tipkanjem po meniju našel potrebne funkcije za združitev kadrov in dodal neko bolj ali manj neumno muziko, ki je bila na razpolago... Pa še program se vsakih nekaj sekund reklamira :o. Deloval pa bo itak samo en teden (program, ne posnetek :)...)

https://www.youtube.com/watch?v=CaofkgiHC5Q

Pa ne vem, zakaj je komentiranje posnetka izklopljeno, jaz tega nisem nastavil in tudi ne najdem vklopa... :(
#10
Nabiranje gob / Determiniranje 2020
04 Januar 2020, 17:16
#11
Nabiranje gob / Gobarjenje 2020
04 Januar 2020, 17:15
#12
Kulinarika / Janeževi upognjenci
29 September 2019, 23:13
...ampak z janeževo livko, brez janeža! Odlična goba z vonjem in pristnim okusom po janežu, danes najden en majhen ris, pest gob, dovolj za eno pecivo. Gobe tudi ne moremo zamenjati zaradi značilne barve in vonja. Vredno poskusiti!

Potrebujemo 4 jajca, za težo štirih jajc sladkorja, za težo treh jajc moke, stolčene janeževe livke.

Jajca in sladkor stepamo v kotličku, a ne predolgo, prilijemo žlico vode in zamešamo moko. Na namazan in z moko potresen pekač napravimo z dvema žlicama majhne kupčke v primerni razdalji. Potresemo jih z drobno nasekljanimi svežimi ali zmletimi suhimi janeževimi livkami in spečemo pri 250 stopinjah. Še vroče zapognemo v kozarcu ali na kuhalničinem držaju.

#13
Kulinarika / Gobja vegeta
05 September 2019, 18:53
Včeraj so me v gozdu na Pohorju razveselili prvi številni primerki mekinaste mlečnice, ali kot ji gobarji, ki jo poznamo, ljubiteljsko rečemo - gob(j)a vegeta, zaradi njenega značilnega vonja. Ker je v gozdu s svojo cimetasto rjavo barvo in ne ravno obilnim prozornim mlečkom dokaj neopazna, ne pritegne s svojim videzom, mislim, da ni prav veliko gobarjev, ki bi jo poznali, ne vem niti, če jo sploh še kdo uporablja. Kot taka niti ni uporabna, saj je strupena, vendar ne nevarno, povzroča zgolj bruhanje. Zato iz nje ne moremo napraviti na primer omake, v kateri bi uporabili 20 dag gob ali podobno. Lahko pa jo uporabimo svežo ali posušeno za začimbo. Tako sem moral priskrbeti košarico teh gob za sušenje znancem, saj brez nje gobja juha baje ni ista. Ker sam nisem tak ljubitelj tega vonja pri juhah, smo raje iz ostanka naredili široke rezance s pestom iz gobje vegete. Na oljčnem olju se prepraži česen in naribana sveža goba (dve večji ali štiri do pet manjših gob zadostujejo), še raje pa se uporabi suhe primerke. Dodamo malo smetane ter pomešamo med rezance ali fužije. Intenziven vonj zagotovljen, okusa pa je bolj milega, ne tako izrazitega kot ga ima prava vegeta, morda pa zato tudi naravnejšega, kaj pa vem...dober tek!
#14
Nabiranje gob / Oddaja o glivah
11 April 2019, 21:49
Na tv slo 1 je bila v sredo, 10.4.2019 ob 17.25 zanimiva nova polurna oddaja o glivah s poudarkom na makroskopskih vrstah in njihovih trosnjakih (gobah) na splošno domačih avtorjev. Oddajo si lahko ogledate še nekaj dni, če imate možnost ogleda nazaj, dostopna je tudi na MMC portalu.
#15
Nabiranje gob / Gobarjenje 2019
01 Januar 2019, 20:10
Odpiram novo temo za deljenje raznovrstnih utrinkov z letošnjih gobarjenj in sam prispevam prvo repliko z zadnjega lanskega gobarjenja pred nekoliko dnevi.

Torej, da bi se leto končalo brez iskanja zimske trofeje, to je bukovega ostrigarja, v Murski šumi, prekmurskih logovih ob reki Muri, se tudi ne more več zgoditi. Zdaj že tradicionalnega izleta se v zadnjih dneh leta udeleži zmeraj več povabljencev. - Ker to leto zaradi jesenske suše doslej ni bilo najprimernejše za rast bezgovih uhljevk, smo iskanje slednjih v osrčju Murske šume preprosto izpustili in se odpravili naravnost proti Muri. Takole zgodaj zjutraj so take panorame zmeraj videti čarobne.


Fotografije: R. Vrečko

Mrtvica ob reki Muri se je svetila od drobnih kristalčkov ledu...



...in tudi tamkajšnja pot se je meglila nekam v daljavo.



Takole smo našli tudi prve gobice, vrsto čeladic, ki, četudi niso užitne, na pogled privabljajo nasmešek na obraz in fotoaparat v roke.



Na poti do bukovih ostrigarjev smo naleteli na še eno (politično) oviro, a na srečo nismo srečali varuhov javnega reda in miru. Teren pač z druge strani ni dostopen, saj se ne da čez reko.




In ja, splačalo se je iti – bili smo uspešni. Čeprav je to zimo sicer nekoliko manj ostrigarjev, na nekaterih mojih drugih rastiščih so podrli tudi že kar precej bolnih dreves, je tukaj stanje ostalo dokaj nespremenjeno. Veliki školjkarji so se bohotili na starih podrtih kladah...







In kolikor je podrtih hlodov v loki, jih je tudi v reki Muri, če ne še več.



Na drugi strani pa hrvaška vas Podturen.



Lep pozdrav pa srečno.
#16
Nabiranje gob / Determiniranje 2019
01 Januar 2019, 19:54
Odpiram novo temo za determinacijo gob v letu 2019.

lp
#17
Malo drugačna jed za praznične dni, ker zahteva malce več časa za pripravo, a brez skrbi, dela je za manj kot uro, le kuha se dolgo... Uporabne so praktično vse vrste gob, mi smo uporabili zimske panjevke iz zdajšnje sezone...



Sestavine:

Testo:

35dag moke z malo suhega kvasa
Kozarček belega olja
Sol, poper
Voda po potrebi

Nadev:

35 dag govedine
Korenje
Por
Zelena
Paradižnik
Čebula, česen
25 dag gob
Sol, poper

Preliv:
2 deci temnega piva
Malo worchesterske omake

Iz omenjenih sestavin zamesimo testo, ga na tanko razvaljamo in izrežemo krog s premerom kakšnih 30 cm, preostalo testo uporabimo za pokrov. Obložimo rahlo namaščeno skledo primerne velikosti in pričnemo z nadevom, ki ga predhodno dobro premešamo iz vseh sestavin ter preliva. Posodo pokrijemo z ostankom testa. S folijo za živila ovijemo skledo in jo prestavimo v večjo posodo tako, da se ne dotika dna, za kar uporabimo manjši podstavek. V posodo nalijemo kakšne štiri prste vode ter vse skupaj prekrijemo s pokrovom.



Kuhamo najmanj tri ure, voda naj le rahlo vre, vsake toliko je potrebno preveriti raven vode. S kuhanega pudinga odstranimo folijo, prekrijemo s krožnikom in obrnemo. V kolikor smo delali vse pravilno, bi izdelek moral ostati v enem kosu.



Zraven se prileže kakšna solata, v tem času morda francoska. Pa dober tek!
#18
Kulinarika / Možki
29 Julij 2018, 19:14
Prvič mi je uspelo zares najti kozjenogega mesnatovca, možka. Letos rastejo tudi na mojih rastiščih drugih gob pod Arehom, kjer ga doslej ni bilo. Zgleda, da je letos eno posebno leto. V ponedeljek sem šel prvič tja, pa so mi pobrali čisto vse možke tja do zadnjega, jurčke pa pustili. No, zdaj v nedeljo sem imel več sreče, zrasli so novi, večina pa je bila nedotaknjenih. Žal ne od črvov... Ker pa sem jih kljub vsemu nekaj dobil in ker gre za nekoliko tršo, težje prebavljivo gobo, me zanima, kako jo pripravljate in konzervirate, kadar ni drugih gob za mešanje z njimi, kot na primer zdaj. Glede na to, da so gobe zelo pobrane, predvidevam, da obstajajo priljubljeni načini uporabe... Mogoče bo martin kaj povedal... Lp
#19
Nabiranje gob / Ostrigarji
08 Maj 2018, 12:26
Pozdravljeni.

Letos imam namen in željo poiskati eno vrsto gobe, ki je doslej še nisem našel. To je možinin ostrigar. Po literaturi sklepam, da raste pri nas predvsem na Primorskem.  Ta vrsta ostrigarjev je zanimiva, saj ne zajeda dreves, ampak razne travnate rastline po travnikih - možino, koromač... Zdaj se pojavi vprašanje, kam in kdaj iti. Piše, da raste na Primorskem, kar je zelo širok pojem. Navedeno je, da samo med majem in junijem. Na youtubu so posnetki iz Italije, kjer je razvidno, da goba uspeva celo gobarsko sezono, zdaj pa težko rečem... Malce neobetavno je, da se na forumu nikoli doslej ni pojavila najdba teh gob - ali so tako redke pri nas (kar naj ne bi bile), ali pa ni zanimanja zanje, kar bi bilo ravno tako nenavadno, saj so ostrigarji tudi izjemno okusni. Mogoče mi lahko kdo, na primer Slavko, pove kaj več, še posebej pa bi bil vesel kakega odgovora koga, ki je to gobo dejansko našel...

Lep pozdrav
#20
Zame eden najslajših gobjih receptur...

Sestavine:

5 strokov česna
1 velika čebula
Pol konzerve koruze
Nekaj v kis vloženih koruznih storžkov
Sojina omaka za okus
Po želji žlička mletega suhega česna
200g zimskih panjevk ali v trgovini kupljenega gojenega različka enokitake (Flammulina velutipes)
Sol in poper
Žlička sladkorja
Pol kilograma svinjskega (ali kakšnega drugega) mesa
Olje

Na hitro prepražimo meso.
Dodamo česen in čebulo, pražimo še dve minuti.
Priložimo še mlado koruzo, žličko sladkorja ter suhi zmleti česen.
Takoj zatem dodamo še gobe in koruzne storžke ter pražimo do mehkega.

Predlog za prilogo: jajčni vlivanci ali kakšna druga priloga.


Z veseljem dovoljujem, da se prevod recepta doda v arhiv kulinarike spletne strani Gobarskega društva Lisička.

Originalni recept v angleščini, kakor tudi še 253 drugih receptov za pripravo prav teh gob, najdete na

https://cookpad.com/us/search/enokitake

Dober tek!