Meni

Prikaži objave

Ta odsek omogoča ogled vseh objav tega člana. Upoštevaj, da lahko vidiš samo objave na področjih, do katerih imaš trenutno dostop.

Prikaži objave Meni

Sporočila - Ale

#1
Nabiranje gob / Odg: Determiniranje 2019
25 Oktober 2019, 13:03
Citat od: slavko dne 25 Oktober 2019, 07:48
Rumenenje v betu za kukmake ni dober znak. Užitni kukmaki v dnišči beta rdečijo. Poljski kukmak diši po janežu, medtem ko ima karbolni kukmak vonj po karbolu oz. črnilu. Zaradi močno rumene barve je bolje, da ne tvegate.

Lep pozdrav,
Slavko

Zahvaljujem se za tale odgovor. Kukmake sem pustila v naravi, saj teh ki rumenijo ne nabiram. Odrasle gobe niso dišale, me je pa presenetil vonj mladih gob, saj sem pričakovala vonj po črnilu.
#2
Nabiranje gob / Odg: Determiniranje 2019
24 Oktober 2019, 12:00

Pozdravljeni, spodaj na sliki je po vsej verjetnosti karbolni kukmak, saj je takoj ob prerezu porumenel. Rasle so skupaj v krogu.
Zanima me, če je možno, da mladi karbolni kukmak prijetni diši - tako kot poljski kukmak? Ker ta mladi so imeli prijeten vonj, vendar so v dnišču (pa tudi drugje) prav tako močno rumeneli ob prerezu.

   
#3
Nabiranje gob / Odg: Gobarjenje 2019
05 September 2019, 08:44
*Perice - sliko lahko pomanjšaš s Microsoft Office Picture Manager
#4
Nabiranje gob / Odg: Determiniranje 2019
19 Avgust 2019, 11:15
Prosim za determinacijo teh mušnic:

1.

2.

3.
#5
Nabiranje gob / Odg: Determiniranje 2019
19 Avgust 2019, 10:32
Hvala Slavko. Najbrž res, so rasli kar blizu en drugega. Je pa tamali malo izstopal, pa nisem bila prepričana.
Sem bila v dilemi, če ni mogoče Rumenobakrenasti goban.
#6
Nabiranje gob / Odg: Determiniranje 2019
16 Avgust 2019, 15:00
Pozdravljeni, prosim za determinacijo:

A: prijetnega vonja in okusa, sladkega in rahlo po kislem, zelo črviva. Takoj pomodri ob prerezu, čez čas modra barva izgine. Premer klobuka do 12 cm, bet tanek.



B: Šibkega in prijetnega vonja in okusa, sladkega in rahlo po kislem, zelo črviva. Trosovnica temno rdeča, čvrsto meso cele gobe.

#7
Nabiranje gob / Odg: Determiniranje 2018
09 November 2018, 17:47
slavko #623: hvala za podrobnejšo obrazložitev. Verjetno gre res za hrapavo trnovko. Mraznice pa poznam, odlična goba.  :)
#8
Nabiranje gob / Odg: Determiniranje 2018
08 November 2018, 18:42
Hvala za odgovore Slavko.

Pri posnetku št. 1: gobe so velikosti mraznic in dišijo po štorovkah - bi lahko bila katera druga goba in ne hrapava trnovka? Bolj je podobna hrapavemu luskinarju, vendar se opis vonja ne ujema.
#9
Nabiranje gob / Odg: Determiniranje 2018
08 November 2018, 17:05
Prosim za determinacijo naslednjih gob:

1.

Rastišče na Koroškem, nadmorska cca. 1000 m. Diši po štorovkah.

2.
   

Rastišče na Koroškem, nadmorska cca. 500 m. Ob prerezu pomodri, je rahlo kiselkastega okusa.

3.
   

Rastišče na Koroškem, nadmorska cca. 500 m. Raste med borovnicami.

4.
   

Rastišče na Koroškem, nadmorska cca. 600 m. V bližini rastišče lisičk in jesenskih gobanov.


Vse fotografije so nastale v sredini oktobra in začetku novembra 2018.
#10
Nabiranje gob / Odg: Determiniranje 2018
24 September 2018, 16:34
Pozdravljeni, prosim za determinacijo:

1.
Nima posebnega okusa. Rastišče Severna Primorska, nadmorska cca. 1000 m.

2.
Odličnega okusa, ob prerezu potemni. Rastišče Severna Primorska, nadmorska cca. 1000 m.

3.
Sladkega okusa, ob prerezu pomodri. Rastišče Severna Primorska, nadmorska cca. 1000 m.

4.
Dobova mraznica? Diši po štorovkah, vendar nima obročka. Rastišče na starem hrastu, Severna Primorska, nadmorska cca. 100 m.
#11
Nabiranje gob / Odg: Determiniranje 2018
19 September 2018, 06:36
Ok. Žal rastejo te gobe 2 uri vožnje stran od mene, tako da ne vem kdaj grem spet v tiste konce ... ko pa jih ponovno najdem, mogoče naslednje leto če ne prej, pa jih bom posušila in poslala na vaš naslov.

Hvala za vsa pojasnila in lep dan želim,

Alenka
#12
Nabiranje gob / Odg: Determiniranje 2018
18 September 2018, 19:28
Ok, potem sklepam da je na obeh slikah 1. in 2. volčji goban, saj gobani nimajo na betu mrežice, bet pa je v osnovi rumen. Ob dotiku in prerezu takoj pomodri. Klobučki malih gobančkov, ki rastejo poleg odraslih gobanov, pa so različnih barv, od svetlo rjavega, rdečkasto rjavega do temno rjavega.

Mede me tudi opis pri volčjem gobanu, kjer piše, da je meso brez značilnega vonja in okusa.
Tej gobani pa so imeli sladko kiselkast okus, vonj pa ni bil izrazit. Po okusu bi me skoraj prepričali, da so užitni.
#13
Nabiranje gob / Odg: Determiniranje 2018
18 September 2018, 18:45
Hvala Slavko.

Po čem pa ločimo škrlatni goban od volčjega gobana? Sta si zelo podobna po videzu.

Lp, Alenka
#14
Nabiranje gob / Odg: Determiniranje 2018
17 September 2018, 17:58
Pozdravljeni, prosim za determinacijo naslednjih gob:

1.
2.

Podoben je volčjemu gobanu, ampak po okusu ne ustreza opisu, saj je okusen, vendar brez posebnega vonja.
Najdišče v Istri.

3.
Grenki goban? Najdišče v Istri.

4.
Spet podoben volčjemu gobanu... ampak mislim da ni ... Najdišče v Istri.

5.
Borov goban? Sladek, okusen, lepo diši in sem prepričana da užiten. Najdišče v Istri.

6.
Gozdni kukmak? lepo diši, okusen, in sigurno užiten. Najdišče v Istri.

7.
Ena od lupljivk? Zmotil me je beli mleček in lepljivost gob. Diši pa lepo in je okusna. Najdišče v Istri.

8.
V največji suši najdena v Brkinih v ostankih globoke luže.
#15
Nabiranje gob / Odg: Determiniranje 2018
08 Avgust 2018, 10:26
Hvala obema.

Tokrat sem črne kuštravce prvič videla v naravi, sem jih pa naštela na obsegu 500x500 m cca. 25 komadov.
Ostali so v gozdu, zame osebno nimajo prijetnega okusa in vonja.