Meni

Prikaži objave

Ta odsek omogoča ogled vseh objav tega člana. Upoštevaj, da lahko vidiš samo objave na področjih, do katerih imaš trenutno dostop.

Prikaži objave Meni

Sporočila - janja

#1
Nabiranje gob / rumeni jurček
12 September 2012, 20:19
Zanima me, če je goba, ki sem jo nabrala rumeni jurček? Podatki so sledeči:
višina gobe 20 cm, premer klobuka 24  cm, obseg beta 14 cm, premer beta 5 cm,  višina beta 15 cm, višina cevk do 2 cm, višina mesa od beta do vrha gobe do 3 cm. Klobuk je rjavkast, rahlo rdečkast, meso rumeno, cevke rumene, ob prerezu rahlo pomodrijo, bet ima mrežico,  cevke niso čisto okrogle ampak so oglate, spodnji del beta je ukrivljen. Tukaj je pa še poslikan.










#2
Nabiranje gob / Odg: čokata mušnica
20 Junij 2012, 23:16
Najlepše se vam zahvaljujem za odgovor! Moram vam povedati, da sem sicer zelo boječa, a natančna. Že dve leti opazujem tele čokate mušnice, ampak na krožniku pa se še niso znašle. Kar ne upam se, ali pa je to vsevišnja previdnost.  Lepo pa je, da jo vsaj prepoznam v naravi!  Bisernice sedaj obvladam. Če nisem prepričana, jo raje pustim. Res mi ni do nepotrebnih težav!!

Lep pozdrav in še enkrat hvala, Janja
#3
Nabiranje gob / čokata mušnica
19 Junij 2012, 23:20
Ali je lahko zamenjati čokato mušnico tudi s čim drugim, kot z bisernico, panterjevo mušnico, rjavo mušnico?  Hvala in lep pozdrav! Janja
#4
Nabiranje gob / Odg: gobarjenje 2011-2del
02 December 2011, 19:46
Tudi jaz srečujem še gobe v gozdu, tukaj na Gorenjskem. Ampak, pozor naše sivke so že zamrznjene. Pravilo je, da se zmrznjenih gob ne nabira. Ali pri vas gobe ne zmrzujejo? Ali nabirate kar zmrznjene? Kaj počnete potem z njimi?
LP, Janja
#5
Nabiranje gob / Odg: golobičja koloibarnica
02 December 2011, 19:41
Zimske panjevke sem pred dvema letoma že nabrala. Naredila sem jih z jajcem. Bilo jih je zelo malo. Potem pa sem na nekem predavanju slišala, da niso preveč zdrave in da jih ni priporočljivo preveč uživati. Upam, da bom kje izsledila kakšnega bukovega ostrigarja na kakšnem nizkem deblu.
LP, Janja
#6
Nabiranje gob / Odg: golobičja koloibarnica
01 December 2011, 17:00
Gospod Slavko, najlepše se vam zahvaljujem za vaše odgovore. Veste, sem zelooo previdna. Včasih se mi pa zdi kaj zeloo škoda.
Tele kolobarnice mi kar niso dale spati in sem zelo vesela, da sem dobila pravi odgovor. Vsekakor se  bo zaloga mojih vloženih gob
takoj zmanjšala za ta dva kozarčka.  Lep pozdrav, Janja
#7
Nabiranje gob / Odg: golobičja koloibarnica
30 November 2011, 19:53
To so moje slike.
Janja
#8
Nabiranje gob / Odg: golobičja koloibarnica
30 November 2011, 13:54
Zakaj triholoma album ni užitna?
LP, JANJA
#9
Nabiranje gob / Odg: golobičja koloibarnica
30 November 2011, 12:26
Tudi jaz sem že imela tako golobičjo k. v roki. Te pa so malo drugačne. Kožica na klobuku ni tako debela. Je zelo tanka in se da olupiti. Danes sem šla še enkrat na rastišče. Tele moje gobe rastejo skoraj iz smrekove korenine. V bližini sem našla tudi čisto porave sivke. Bomo videli, kaj bo še Slavko povedal. Zvečer bodo še slike!
Hvala in lep pozdrav, Janja
#10
Nabiranje gob / Odg: golobičja koloibarnica
29 November 2011, 23:14
Na netu sem našla še sliko: http://www.micologia.net/gallery2/main.php?g2_itemId=55113  

LP, Janja
#11
Nabiranje gob / Odg: golobičja koloibarnica
29 November 2011, 23:11
Jaz sedajle ne morem poslati slik, ker so vse gobe  že pripravljene za kuhanje v kisu. Sem pa našla na spletu tole. Jaz mislim, da sem našla sivko - beli različek, kot je na tem internetnem naslovu : http://www.gobe-zveza.si/razstave/20071014.htm. (zap.št. 167)   Lističe ima tudi bele. Bom probala jutri poiskat še eno tako in  dostaviti sliko.

Lep pozdrav, Janja
#12
Nabiranje gob / golobičja koloibarnica
29 November 2011, 19:22
Zanima me, če ima golobičja kolobarnica lahko tudi rumenkast bet? Jaz modro-zelene barve ne opazim nikjer!
Nabrala sem jih danes v zakisanem gozdu - bor-smreka,.. . Bet je spodaj ukrivljen. Gobe niso pretirano velike. Velike so do  10 cm.  Klobuček je  mlAD stožičast IN NA vrhu rmenkast.  Našla sem veliko gob na kupu.
Lep pozdrav, Janja
#13
Nabiranje gob / polževke in zajčki
30 Oktober 2011, 20:44
Po dolgem času se spet oglašam. Prilagam 4 slike.  To sta dve gobi  s sliko trosovnice. Prva je po mojem ena od polževk, druga pa trdokoži zajčki? Za polževke vem, da so vse užitne, le hojeva polževka naj bi se dala v kis! Ne znam jih ločiti, kljub temu, da ste mi že lani razložili razliko med hojevo in pesniško. Kaj pa gozdna polževka? Tele gobe sem nabrala danes v logaških gozdovih.  Lep pozdrav, Janja

Zadnji dve sliki sem dodala naknadno. Mislim, da je  tudi to  polževka, le bolj sploščena je, zgornja pa je zelo spodvita, tako mlada, kot starejša. Ta ima tudi klobuk na koncu bolj bel.
#14
Nabiranje gob / sivke
23 Oktober 2010, 18:14
Zanima me, kako je kaj s sivkami na različnih koncih Slovenije. Po Gorenjskem že malo rastejo. Nisem najboljši gobar, zato ne vem, ali so na začetku, ali na koncu.
Lep pozdrav, Janja
#15
Nabiranje gob / nagubana koprenka
06 Oktober 2010, 21:33
Tole sliko  vam pošiljam v ogled. Goba je nagubana koprenka in je ena najboljših gob. Moj mož ima nahajališče nekje na Notranjskem. Škoda, ker je ni nabral z dniščem.
Jaz sem mu jo spekla in položila na kruh, ki je bil namazan s čemažem. Odlična! Lep pozdrav, Janja