Meni

Prikaži objave

Ta odsek omogoča ogled vseh objav tega člana. Upoštevaj, da lahko vidiš samo objave na področjih, do katerih imaš trenutno dostop.

Prikaži objave Meni

Sporočila - frcaja

#1
Nabiranje gob / Odg: Gobarjenje 2022
08 September 2022, 18:04
Bravo Ta Pravi Gobar, najboljša reklama za invazijo "piksn gobarjev" na Goričko. Ja in za takimi bo res smetja ( piksne od piva, papir, pvc..), boš organiziral čistilno akcijo za takimi. Glede na to, da si zelo prisoten na tem forumu, sem res mislil da si pravi gobar. Ali je res treba vse lene riti na ta način spodbuditi - prite v šumo gob je ko smetja, poberte, drugo zbrcajte.
#2
Nabiranje gob / Odg: Gobarjenje 2016
07 November 2016, 18:22
Bravo Anica, pa je pozabljeno razočaranje nad jesensko sezono. Saj ne rabiš količine, ti , poznojesenski so redki, ampak ga narisat nemreš tak lepo, kakši so. Grem jutri v jago za siroticami, zdaj bi se moglo začet, pa še par takih primerkov, kot jih je nabrala Anica, pa bom z veseljem plačal davek v prvi gostilni pri mojih placih.
#3
Nabiranje gob / Odg: Gobarjenje 2016
19 Oktober 2016, 11:49
V Prekmurju sivk še ni, pravzaprav ne raste nič, še divjih ni. Bil sem včeraj tam, nazaj grede pa kljub temu naletel, kar med vožnjo, na enem travniku na kup orjaških marel. Parkiral, pokosil, pa zadovoljen domu.
Pogrešam poročila od Anice. Anica, upam da je vse v redu!
LP, Frcaja
#4
Janko, res je, najboljše je, da ti sivke pokaže izkušen poznavalec sivk. Nabit s teoretičnim znanjem o njenih lastnostih, gobo spoznaš v praksi, pa še rastišča ti bo izdal. Pozoren moraš biti, ker se v bližino rastišča sivk včasih pretihotapi tudi pogubna kolobarnica, na Goričkem običajno samo ena. Če najdeš takšno, jo poberi z dniščem vred in doma naredi analizo med obema, tako se ti neprava najbolj vtisne v spomin. Rastejo pa na Goričkem tudi golobičje kolobarnice ( bela sivka), ki so isto super.
Glede na vremenske napovedi, pa bo počasi začelo primanjkovati vlage za rast sivk oz. jih bodo ob toplem vremenu napadli črvi. Ja, tudi v jesenskem hladnejšem vremenu so črvi aktivni, imajo zimske plašče, debele zokne, kape, rokavice... pa se lotijo sivk. Zdaj so še lepe.
#5
Citat od: slavko dne 05 November 2015, 06:09
Sam bi vsekakor želel, da mi snežke pokaže gobarka.

Lep pozdrav,
Slavko
Slavko, verjetno taka, ki te ima rada....
#6
Nabiranje gob / Odg: Gobarjenje 2015
04 November 2015, 18:11
Citat od: tinček dne 04 November 2015, 13:42
LP
Kot je za videt gobice še lepo rastejo.Kaj gdo ve kako je kaj s sneškami na Goričkem.Enčas so lepo rastle,ker sem jutri namenjen it v te kraje bi bil zelo vesel za kašnokoli  informacijo o sneškah.
Martin
Tinček, glih jih pucam, sirotice z Goričkoga. Če imaš svoje place in če niso spucani, si zmagal. Zdaj so ravno prave velikosti, 4-5 cm, kompaktne, lepe... Samo ostro oko!
#7
Nabiranje gob / Odg: Gobarjenje 2015
03 November 2015, 07:08
Urli,     bog ne daj snežke lupit. Je problem čiščenje? Kako odstranit dele listja, ki se oprime klobuka snežke? Če snežke nabiraš v mokrem, vlažnem vremenu, je klobuk vlažen in sluzast, zato se listje da odstranit že pri čiščenju v gozdu. Če pa jih nabiraš v suhem vremenu ali če so gobe izpostavljene, torej niso pokrite z listjem, pa se njihova sluz osuši in vse kar pade na sluzast klobuk gobe, se sprime na klobuk, ko suho vreme ali veter gobo izsuši. Jaz jih doma namočim v mlačno, rahlo osoljeno vodo, cca 0,5 ure do 1 uro, nato pa jih pod curkom hladne vode dokončno očistim. V mlačni vodi odstopi vse, kar se je prilepilo na klobuk.

Janko,   pravilo mojstra za sušilnike "ne smeš pustiti stare marele v gozdu", ne vem če glih drži. Vsaka stara goba že na videz ni privlačna, kamo-li da se mi pocedijo sline. Ima pa ta goba največ zrelih trosov za razmnoževanje, zato boš naredil največjo korist, če klobuk gobe ( marela, jurček, ded, karželj...) obesiš na kako vejo cca 1,5 m višine in tako pomagaš gobi, da raztrosi svoje seme dalje, kot bi sicer. Meni je na ta način uspelo v Halozah ustvariti novo rastišče karžljev ( seveda ne v enem letu ).

Mateja,   bil sem zgrožen, ko sem prebral tvoj prispevek. Ljudje božji, pa kaj vse nosite domov, gob ne poznate, pa še deci jih date, da se z njimi špilajo. Pričakoval bi, da gobe poznaš, glede na to, da jih je " pri vas veliko". Če že hočem spoznati kako novo sorto, prinesem domov 2 gobi, eno večjo in eno manjšo, pa se grem determinatorja. Ali je bil otrok "dvorski preizkuševalec"? Nisi povedala, kako so odraslim teknile.
Lep dan želim
#8
Citat od: janko dne 29 Oktober 2015, 23:06
LP


Že nekaj let berem, jih gledam v gozdu pa še vedno ne vem ali naj jih nabiram ali ne.

Vsako gobo, ki jo naberem tudi uporabim, ali podarim. Snežka, Sivka ... pa me malo bega.

Pri nas doma jih nismo nabirali... Pa verjetno je bilo tudi še v drugih družinah tako.

Lahko kdo kaj več pove kako jo najdem, uporabim. Jih lahko tudi posušim...  

Anica jih pridno nabira ... ker jih pozna in ji je okus všeč. Se motim.

Janko
Janko, ne veš kaj zamujaš. Sem iz Kidričevega in če se kdo spomni, pred cca 20, 25 leti,so bile Kidričevske šume znane po obilni berbi sivk. Gobarji iz širše okolice, Maribor, Celje..., vse je bilo tu. Danes je vse zaraščeno, skoraj neprehodno. Sam že nekaj let hodim na Goričko, bil sem ravno včeraj, čeprav so mi moje terene spucali, zadovoljivo, sivke, marele, jurčki, dedi, cigančki... Moram pohvalit Prekmurce, lepo skrbijo za šume, za razliko od Madžarov, kar je povzročil žled, tako je ostalo. Kako najti sivko? Težko, najlažje na čistini na trdi mahovini, drugače pa so skrite pod listjem. Hitrost gibanja 5 korakov na minuto in če je kakšna večja delno prilezla izpod listja, imaš vse šanse, da si naletel na rastišče sivk. Ni pa nujno, opažam, da zadnje čase kar precej rastejo posamično, čeprav najdem večjo in bi pričakoval, da se ob ateju v bližini razvija še ostalo ožje sorodstvo. In ko najdeš veliko, je potrebno ugotoviti, kje pod listjem so manjše, očem skrite. In ne sedaj uporabiti grablje, motiko ali kaki kol in vse okrog prekopati, pač pa s kakšno vejico odgrniti sumljivo dvignjene liste in pogledati, če se spodaj kaj skriva. Jaz grem na kolena in z dlanjo površinsko nežno preletim čez vrhnji sloj listja, če je gobica spodaj, jo občutim, ker so mlade sivke kar močno zasidrane v zemljo. Ni pa to luštno delati pod kostanji. Kot pravi Anica, je doma s čiščenjem problem, zato jo jaz očistim na licu mesta v nulo, za doma pa še vseeno ostane, da nisi brez dela. Za sušenje niso, mlade do višine 3cm so odlične vložene, juha iz sivk s krompirjem in kisom je poezija. Jaz imam najraje svinjski kotlet s praženimi sivkami, brez smetane, ker hočem čutit njihovo aromo, ki pa je kar močna.
Janko, zdaj je idealen čas, da si najdeš svoja rastišča sivk in se nato vsako leto vračaš in preveriš ali si edini, ki je odkril Ameriko ali pa je že Krištof bil tam, nato pa začneš odkrivat drugo. Na Goričkem kar dosti rastejo pod kostanji oz. mešano s kostanji, bori, smreko, hrastom. Neke velike kilometrine pri nabiranju sivk glih ne boš naredil, bo pa te vesel mogoče tvoj izdelovalec očal. Pa veliko sreče pri odkrivanju placov, kasneje bo šlo lažje.
LP, Frcaja
#9
Haloze, plac za karžlje, vsako leto na istem mestu, ništa. Takoj zraven idealni tereni za jurčke, niente. Dalje, pod kostanje, kjer običajno najdem od jurčkov, marel, lisic in karžljev, zero. Divjih naštel nekaj čez 10. Izvidnica uspela, beri, še vedno lahko pride do presenečenja v drugi polovici oktobra. Ja, kostanje pa že z moštom zalite predelujem, prrrrddd
#10
Nabiranje gob / Odg: Gobarjenje 2015
10 Oktober 2015, 11:28
Citat od: ubisoft dne 10 Oktober 2015, 10:38
Citat od: anica dne 09 Oktober 2015, 14:44

Za dvig morale goričkim gobarjem. Nekaj se je začelo dogajat tudi pri nas!

LP A.

Anica na kaksni visini si to nabirala?

Lep pozdrav

Kaj misliš??? Anica je nabirala na višini, ki je bila nekoč otoček v Panonskem morju, 2,5m nad gladino. Če ne bo gob, vzami zraven ribiško opremo, mogoče še najdeš kako lužo...
#11
Nabiranje gob / Odg: Gobarjenje 2015
07 Oktober 2015, 14:25
Heloooo ižanc, seveda na dolenjskem raste, pa še "koku" raste...... sam počaki da ven pride...
Tale dež je še pravi cajt, da se počasi začno razvijati sivke, pa še kak ledeni jurček, nekje v sredini novembra.
#12
Nabiranje gob / Odg: Gobarjenje 2015
03 Oktober 2015, 05:44
Rak, sploh takšni mali so zelo uporabni, še dobro, da jih pred tabo ni našla žena......