Meni

Prikaži objave

Ta odsek omogoča ogled vseh objav tega člana. Upoštevaj, da lahko vidiš samo objave na področjih, do katerih imaš trenutno dostop.

Prikaži objave Meni

Sporočila - klavir

#1
Včasih smo vprašali strokovnjake, če nas je kaj zanimalo, zdaj strokovnjaki kmalu več ne bodo potrebni, zgleda.
Če bi mene posebej zanimalo kaj o gojenju gob, bi vprašal administratorja Gregorja in ne UI, pa zgleda, da sem v manjšini. Zanima me samo, kdaj in kako mi bo UI skuhala kosilo na primer, oplela vrt ali pa povedala, če so prvi borovi gobani že zunaj. Saj ne ve... Sicer pa vetrne elektrarne in UI niso tema za determiniranje gob 2025. Tudi moč našega foruma na tem področju je irelevantna. Kdor hoče kaj spremeniti, se lahko včlani v kakšne ljudske iniciative in podobna združenja, le-ti imajo dejansko nekaj moči na odločevalce. Tudi sam nisem za (nove) hidroelektrarne na primer, a zagotovo jih bodo še gradili.

Lep pozdrav,
Ivan
#2
Nabiranje gob / Odg: Gobarjenje 2025
28 Marec 2025, 18:24
Sicer pa, ne vem, če bi lahko kaj naredili, če takšen forum začnejo preplavljati razni boti in sporočila, pripravljena z AI, ali obstajajo kakšne blokade - saj sicer administrator ne more brisati na primer enega sporočila na minuto... Potem se lahko takšni forumi kar zaprejo...
#3
Nabiranje gob / Odg: Gobarjenje 2025
28 Marec 2025, 11:53
Gobe so, marčnice in češki smrčkovci, zgleda da so samo še jurčki zanimivi, pa ljudje so se preselili na razna socialna omrežja, kjer lahko objavljajo slike polnih korp...
#4
Nabiranje gob / Odg: Gobarjenje 2025
07 Februar 2025, 12:17
Haha, ne še zdaj...

Pred majem redkokdaj in redkokje, tu in tam konec aprila...običajno najprej borovi in žametasti gobani

lp
#5
Nabiranje gob / Odg: Gobarjenje 2025
11 Januar 2025, 19:46
Po dežju:



 :cool:
#6
Nabiranje gob / Determiniranje gob 2025
06 Januar 2025, 17:11
Odpiram novo temo za determinacijo gob v novem letu...
#7
Nabiranje gob / Gobarjenje 2025
06 Januar 2025, 17:10
Odpiram novo temo za opise lepih trenutkov v gozdu v letu 2025...

Trenutno sicer ni kaj dosti, zimske panjevke je veter posušil, bomo videli, kaj bo po dežju.
#8
Nabiranje gob / Odg: Gobarjenje 2024
08 December 2024, 23:06
Pozdrav!

Tudi meni se zdijo zimske panjevke vsako leto nekako boljše, na vse načine, večje celo ocvremo... Popolnoma enakovredne bukovemu ostrigarju, ki pa je veliko bolj redek. Je pa tisto deblo ob Pesnici spet obrodilo...krasne ostrigarje, temno sive do črne...



Dejansko izgledajo kot iz trgovine, pravzaprav ne, tisti niso tako lepi - kot iz tržnice... Pa sploh še niso bili očiščeni. Tukaj enostavno ni česa čistiti. Zanima me samo nekaj: včasih ima ostrigar dolge peclje - kaj storite pri mladih dolgopecljatih ostrigarjih s peclji, ki so žilavi, a zelo mladi (tudi prodajajo se večkrat s peclji) - a so dobri za kakšne omake narejene s paličnim mešalnikom ali se pač vržejo stran?



Sicer pa je tam 75 metrov zračne linije čez kanal reke Drave Hrvaška in sem najprej šel čez po panjevke. Bil zelo vesel, da so odstranili ograjo (čez se je dalo sicer že od vstopa Hrvaške v šentgen, saj so na vsaki prehodni točki odprli vrata, a je vseeno boljši občutek, da je ni več). Pa še Hrvatje so prilagodili svoje mejne table, tako da so zradirali prometna znaka za prepoved vožnje in hoje mimo table. Lepo.



Pa brez skrbi, v treh urah na drugi strani nisem našel niti enega ostrigarja, tako redki so, samo ogromno panjevk, ki jih nisem niti vseh pobral...



 :laugh:



#9
Nabiranje gob / Odg: Gobarjenje 2024
01 December 2024, 11:37
Izvrstne pečene vitezovke s krompirjem in pleskavicama ter oljčnim oljem za peko v pečici...

 :laugh:

#10
Nabiranje gob / Odg: Gobarjenje 2024
03 November 2024, 12:01
Zelo lepe črne trobente sem včeraj našel v enem gozdu na Goričkem, kjer so res močno rasle. Zanimivo, da so letos skoraj v celoti nadomestile lijaste lisičke oziroma trobente, ki jih je čisto malo, teh pa ogromno. Mimogrede, če jih kdo potrebuje (suhe so odlična začimba) in je iz (okolice) Maribora, jih podarim, saj jih v tem primeru ne rabim čistit in sušit :shocked: (lahko zasebno sporočilo)...

Snežk in predvsem zelenk pa na tone, če malo pretiravam. Takega leta za te gobe ne pomnim... Zanimivo pa je, da sem našel nekaj takega kot prehodno formo med Tricholoma equestre in in malo znano Tricholoma joachimii z bledimi lističi. Že tako je zanimivo, da rastejo na istih rastiščih pod bori, pogosto se celo dotikajo z beti. Tokrat pa sem na bogatem rastišču našel nekaj primerkov takšne, ki niso bile ne prve ne druge, ampak točno nekaj vmes po barvi lističev. Mogoče se lahko križajo med sabo ali pa vendarle ne gre za dve čisto samostojni vrsti, ampak različka...

Pa tudi pri snežkah sem bil bolj pozoren in res obstaja vmes takšna kolobarnica, ki je čisto takšna kot snežka, s pogosto prav tako debelim betom, vendar ne rumeni (dovolj), ni pa niti vretenasta... Gre za malo znano vrsto kolobarnice, ki nima menda niti znane užitnosti, a glede na to, da jo veliko ljudi vzame kot snežko, je očitno užitna...

Pa še medene voščenke in predvsem odlične palčkove polževke so močno zrasle. Slednje zgledajo kot marčnice, imajo podoben vonj in okus, nekje sem bral, da obstaja celo domneva, da gre za jesensko formo marčnice, ali pa se je spomladanska nekoč razvila iz te jesenske, ki pa je mnogo redkejša. Zanimiva, predvsem pa odlična goba za cvretje, enako kot marčnica, ki je zame najboljša goba za ta namen...

 :laugh:

#11
Nabiranje gob / Odg: Gobarjenje 2024
30 Oktober 2024, 22:52
Malo strupa mora biti, sicer bi predolgo živeli, ali kako že pravijo... :evil:


Tricholoma equestre

Sicer pa je letos nevarno leto, ker jih je res ogromno... Pa snežk tudi!

No, po tej logiki bi morali nabiralci vrlih vitezovk na spodnjih posnetkih že vsi biti pokojni, to so neverjetne količine, ki jih kažejo...če koga zanima, naj si odpre, linki so na youtube stran...

 :laugh:

https://www.youtube.com/watch?v=mB3FaVcoxFU&pp=ygUd0LfQtdC70LXQvdGD0YjQutCwICjQs9GA0LjQsSk%3D
Ta je huda, da nekdo tako umazane gobe nato mora čistiti, pri nas vsaj ne rastejo v šotnem blatu kot ponekod v Rusiji... :shocked:

https://www.youtube.com/watch?v=wK2ud8lKgaM&pp=ygUPR8SFc2thIHppZWxvbmth
Ta pa je iz Poljske...podnaslovljena

Še nekaj z Wikipedie:

A 2018 research conducted in Poland with the recruitment of ten healthy volunteers, who ate 300 grams per head (about twice the normal dose) of fried T. equestre in a single meal, with no reported consequences or alterations.[12] However, a 2020 systematic review highlights several studies indicating elevated plasma creatine kinase (CK) pro-inflammatory activities, in addition to its effect on other liver function biomarkers, underlining a cause for concern and suggestions "not to harvest and consume this species".[13] From the same 2020 study, they registered the same level of plasma CK using different edible mushrooms. For example the same level obtained by T. equestre was also obtained by Boletus edulis.



#12
Nabiranje gob / Odg: Gobarjenje 2024
18 Oktober 2024, 17:28
Možki mi letos nič ne rastejo...upam da ni krivo suho poletje, da ni kozjenogih, kasneje vprašanje če ne bo že prepozno
#13
Nabiranje gob / Odg: Gobarjenje 2024
27 September 2024, 15:46
Za nalaganje slik si lahko pomagate s tranjo imgbb... Tako delam jaz...
#14
Nabiranje gob / Odg: Gobarjenje 2024
23 September 2024, 14:46
Klincpa gobe, mi smo na tak način dali marčnice v skrinjo enkrat predpripravljene v "srajčki" in jih nato brez odmrzovanja ocvrli - bile so za pojesti, vendar daleč od okusa sveže spaniranih. Pri marelah je verjetno podobno, treba poskusit...
#15
Nabiranje gob / Odg: Gobarjenje 2024
16 September 2024, 18:35
Ta pravi gobar, enako pripravimo jelkine glivce kot borove, na različne načine. Po kuhanju nimajo več ostrega vonja, ki pa me tudi sicer nič ne moti, podobno kot vonj po urinu pri marčnicah...