Meni

Prikaži objave

Ta odsek omogoča ogled vseh objav tega člana. Upoštevaj, da lahko vidiš samo objave na področjih, do katerih imaš trenutno dostop.

Prikaži objave Meni

Sporočila - mačka27

#31
Nabiranje gob / Odg: Gobarjenje 2013
25 Julij 2013, 06:09
Citat od: slavko dne 24 Julij 2013, 10:43
Dobra šala. Raje si izposodim psa.

Lep pozdrav,
Slavko

:D
boljš ideja....
#32
Nabiranje gob / Odg: Gobarjenje 2013
23 Maj 2013, 08:15
Gorenjska včeraj- prvih 5 smrdljivih mavrahovčkev  ;) ...Lepo se je pričelo ;D
#33
Nabiranje gob / Odg: Gobarjenje 2013
14 Maj 2013, 08:25
Tudi okoli škofjeloškega konca ni kaj dosti novega....(z izjemo 3h gobarjev, ki so me verjetno prehiteli....) drugač pabojda da rastejo mavrahi "u iber"....
#34
Nabiranje gob / Odg: Gobarske vinjete...???
07 Januar 2013, 05:52
Citat od: gorenc dne 06 Januar 2013, 12:36

VINJETE zanimivo v naši državi je pač tako da hočejo denar dobiti vse povsod, vsepovsod iščejo luknje da bi zakrpali izropano luknjo


...predvsem "farji", saj je tako večina gozdov njihova... ;)

Res pa je tudi-priznam, da sva z fantom lani 2x nabrala okoli 5-10 kg gob-predvsem sirovke, nekaj jurčkov v borih 3h urah. A bogpomagaj-gobe so šle v večini v roke starejšim sosedov, ki jim je gibanje omejeno in ne morejo uživati več užitkov ob pogledu vsakega "čudeža", ki ga sprehajalcem in gobarjem nudijo čudovite gobice-pa četudi so strupene....Ravno tako so šle v roke družinama-po obeh straneh, saj zaradi bolezni in operacij (po eni strani se še 9 mesecev kasneje borimo z težko boleznijo-po obsevanjih in operaciji....) ne morejo udeležiti pohodov....Pa me zaradi mene "spljuvajte"....Ponovno bi storila isto....
Za lastno uporabo, sem lepo vsak dan po kako uro ali 2 hodila v gozdove (tudi omejena zaradi operacije-hvalabogu za končano leto 2012...).....čist zrak, ptičje petje, običajno mi je pot prekrižal kak zajček ali srnica....kaka žolna...če pa se je našla še kaka gobica...Je pa bil vrhunec... Čeprav me pa je zmotila količina odvrženih pločevink....ki je ob koncu sezone nenormalno narasla....In to res malce težko razumem....

Vinjete-sem proti. Naj se ve, čigav je gozd in za sprehod z veseljem plačam kmetu osebno... Farjem in državi pa definitivno ne (glede na dejstvo, koliko pobere država, bi kmetje v večini mogoče dobili 3 eur-ostalo bi ostalo v t.i."proračunu" takse, prispevke,davki na bogvekaj....primer odkupne cene moke, koruze itn....halo???) Sicer bodo pa tako ali tako po svoje naredili-kot vse drugo....

Pa lep pozdrav in vse najbolje vsem v na novo pečenem letu ;-)

Mojca
#35
Nabiranje gob / Odg: Gobarjenje na gorenjskem
09 November 2012, 13:25
Danes sem skočila proti križni gori....nekaj mladih ovčjih mesnatovcov (ogromno starejših....ampak je pogled na njih vedno fantastičen....)....za keke 4 pesti črnih trobent...in 3 tako težko pričakovane kijce (vsaj zame letos)dva sicer prestara...jurčka pa nobenega....

Včeraj proti Staremu vrhu....1 jurček, nekaj še mladih ovčjih mesnatovcev in veliko ježkov....no ja....v razmerju z enournim nabiranjem... ;)

okoli 300 m...pa bolj ali manj različne štorovke, ali podobne gobe drugih vrst...jurčki-nula...3 rdečeče dežnike in 2 orjaški mareli...

kaj več sreče kje drugje?

#36
Kulinarika / Odg: borova gljiva
09 November 2012, 12:12
Citat od: Sauron dne 14 September 2012, 16:55
Sem ga pripravil z jajci. Zraven sem dal še jurčke. Bilo je okusno, ampak težko rečem ali je bil okus toliko boljši, da bi se mi še kdaj dalo čistiti to gobo, za to pa potrebuješ živce ...

Lepo pozdravljen :-)
tudi sama sem pri čiščenju že skoraj popolnoma izgubila živce (sem ga pa prvič pripravljala in nabrala)...Sem pa v neki knjigi iz knjižnice, prebrala, da jo najprej opereš, vtakneš v vodo in zavreš (oz.v vrelo vodo) ....cca 15 minut, da priplavajo na vrh vse iglice in morebitni žužki...Če mi bo še kdaj sreča dana, da takega lepotca 4,6 kg najdem, bom definitivno "usekala" po tej varianti...

Naj pa rajši povejo "stari mački" v gobarjenju in kulinariki, saj sem sama vseeno šele začetnik...je pa vsako njihovo znanje,ki izhaja iz dolgoletnih izkušenj-vedno toplo dobrodošlo in zaželjeno,saj ste nas dostikrat spravili "iz zagat"...

No, da ne bom popolnoma off-topic:
jaz sem jih pripravila na čebulici-najprej le-to popražila, da se je dobro stenstala, pol malce soli, pa jajčka čez, pa še kislo smetano... nama s fantom (ki btw z izjemo jurčkov in pohanih marel ne je nobenih drugih gob...)
izjemno všeč....

lp
#37
Nabiranje gob / Odg: Determiniranje 2012
08 November 2012, 10:16
SUPER, IZ SRCA HVALA, g.Slavko :-)
Sem res vesela-sem sicer letos začetnica in za vsako gobo grem čez knjige,na net, pa tako ali tako pobiram take,da skoraj ne moreš zgrešiti, ampak vedno preverjam morebitne podobne-strupene različice....in ....si verjetno predstavljte....hihihihi...

Gobe ne grenijo in jih bom danes pripravila....

Hvala ZA VSE in LP
#38
Nabiranje gob / Odg: Determiniranje 2012
07 November 2012, 14:09
Lepo prosim za pomoč....danes sem nabrala gobe,za katere sem bila skoraj prepričana,da so prave....soseda,ki mu vedno nesem vse pokazat-pa četudi so to samo "marele", pa nekaj dni ne bo doma....Preverjam raznorazne varjante preko neta in sem v dvomih...Zaenkrat še nisem "pritresla kaj strupenega, saj nabiram res tisto,kar smo včasih nabirali.... A vseeno...nebi rada pripravila kake zadnje večerje. Upam,da bodo slike v redu...

http://shrani.si/f/2q/sC/3TdpX6vf/fotografija0107.jpg

http://shrani.si/f/1M/hC/4G3UWBYz/fotografija0108.jpg

http://shrani.si/f/T/z5/4HiCKxAz/fotografija0109.jpg
#39
Nabiranje gob / Odg: Gobarjenje na gorenjskem
03 November 2012, 17:15
...iz prve roke....popolna nula....glede jurčkov, lisičk, turkov, ipd....nmv okoli 300 do 350....

srečno vsem drugim....btw je kdo kaj "pošnofljal" kje višje recimo nad 400-800 mnv? kaj več sreče? 8)

lp
#40
Kulinarika / Gobji golaž - štorovke?
03 November 2012, 06:38
Firbec  :angel:;
je že kdo slučajno za gobji golaž uporabljal navadne štorovke-in kako je izpadlo?
#41
Nabiranje gob / Najboljša knjiga
21 Oktober 2012, 06:55
Lep pozdrav vsem gobarjem ;)
Glede na dejstvo, da imate "stari mački" v gobarskem "fohu" veliko več znanja in predvsem izkušenj, me zanima, katero knjigo mi priporočate za nakup (skrbi me namreč dejstvo, da se starejše knjige lahko zelo razlikujejo od novejših- glede užitnosti, strupenosti in podobnega :-\). Želela bi si knjigo z opisi gob, slikami....No ja, kot verjetno vsak gobar....

Kaj menite, katero oz.čigavo bi bilo najbolje izbrati?

Lep gobarski pozdrav in dobro bero vsem  ;)
#42
Nabiranje gob / Odg: Gobarjenje na gorenjskem
20 Oktober 2012, 05:23
Z jurčki je res precej konec, z marelami sploh, pa tudi turki se poslavljajo....vsaj v nižjih predelih....štorovke-mraznice pa so "v svojem elementu"....sicer pa je bila vseeno "lepa sezona",,, Kako pa kaj izgleda nad 500 m nmv? Je kdo kaj "prečekiral"?
Lep gobarski pozdrav vsem,

#43
Nabiranje gob / Odg: Determiniranje 2012
17 Oktober 2012, 14:34
Citat od: slavko dne 17 Oktober 2012, 10:48
Na posnetkih so sivorumene mraznice (Armillaria mellea), pogojno užitne. Pred uporabo morajo vsaj 5 minut vreti, potem jih lahko uporabite za različne jedi. Veliko jih te gobe vlaga v kis.

Lep pozdrav,
Slavko

SUPER!!! NAJLEPŠA HVALA ;-)
#44
Nabiranje gob / Odg: Determiniranje 2012
17 Oktober 2012, 10:37
Spoštovani, lepo prosim za determinacijo in podatek o užitnosti štorovk. Rastejo v velikih šopih, eno pa sem si dovolila vzeti- za determinacijo. Že vnaprej se opravičujem za slabo kakovost fotografije.

http://shrani.si/f/3D/Fi/2UeSg36W/fotografija0072.jpg

http://shrani.si/f/1l/fn/2anqoKNT/fotografija0073.jpg

http://shrani.si/f/G/uE/1pavrwtY/fotografija0074.jpg

Manjše gobe so temno rjave barve- vedno bolj proti koncu klobuka je barva vedno bolj svetlo-rjava do rumeno rjava. Spodnji del klobuka je rumeno-rjav. Goba ima tudi priraščen obroček.

Lp in velik gobarski pozdrav,

MM
#45
Nabiranje gob / Odg: Determiniranje 2012
26 September 2012, 06:12
Lp

Mene pa zanima- v košaro je poleg turkov, dedov in polstenk, včeraj "zašla" tudi goba, v velikosti turka, ki je podobne strukture kot omenjene vrste, s tem, da je V CELOTI POMODRILA - ob prerezu ???... Bi kdo slučajno vedel, katera goba je to?