Meni

Prikaži objave

Ta odsek omogoča ogled vseh objav tega člana. Upoštevaj, da lahko vidiš samo objave na področjih, do katerih imaš trenutno dostop.

Prikaži objave Meni

Sporočila - McBobo

#31
Nabiranje gob / Odg: gobarjenje 2011-2del
20 September 2011, 12:24
Jaz bom še nekaj dni počakal, potem pa grem malo pogledat v domači "begnški" gozd. Mogoče bo pa zdaj po deževju kaj ven prilezlo iz zemlje?
#32
Nabiranje gob / Odg: gobarjenje 2011-2del
30 Avgust 2011, 08:15
Štajerci ste vsaj imeli del sezone, ko so se konkretno našle gobe, pa čeprav po večini črvive. Ostali predvsem govorim za nas gorenjce pa letos tudi pribljižek gobarske sezone še nismo imeli; sam sem uspel vložiti cela dva mala 250g kozarčka jurčkov.
#33
Nabiranje gob / Odg: gobarjenje 2011-2del
15 Avgust 2011, 23:36
Bil danes v gozdu-Begunje-Gorenjska. Spet suho ko poper. Teden nazaj mokro, vendar hladno-skoraj nič gob. Sedaj po polni luni, temperature ugodne, vendar ni vlage, razen da je danes popoldne nekaj dežja padlo. Sem našel samo enega jurčka in  enega malega turka. Če bo šlo tako naprej, bom letos ostal brez vloženih gob >:(. Gobarja, si bil kaj v domačem gozdu zadnje dni? Kdaj greš kaj na Pokljuko? Jaz bi šel še s kom v sredo zgodaj zjutraj, ker še nisem bil na Pokljuki.
#34
Nabiranje gob / Re: Gobarska sezona 2010
29 September 2010, 12:39
Danes sem spet nabral 1,5 kile gob. Malo mešano: lisičke, jurčke, kostanjevke in turke.
Zdaj me pa zanima, kako vložiti turke? A je kakšen poseben recept? A jih je treba prej v vodi kuhati,
vodo odliti in pa šele potem v mešanico kisa in vode ali lahko direktno mešam z jurčki,
se pravi najprej 15 minut kuhanja mešanice začimb, kisa in vode in nato direktno za nekaj minut vse gobe skupaj v mešanico in nato v kozarce?



Turek na sliki z malčkom prav prisrčno izgleda, zato sem ga tudi posebej slikal.

#35
Nabiranje gob / Re: Gobarska sezona 2010
26 September 2010, 17:59
Tole je pa naša današnja Gorenjska bera okolica Radovljice  ;D
Ker sem še bolj začetnik in si šele razširjam krog užitnih gob, ki sem jih začel nabirati, je to moja največja bera do sedaj.



Ker je kar veliko turkov, me zanima, če se to da tudi ulagaTič
V bistvu, turkov še nikoli nisem jedel.
Je pa tudi veliko kostanjevk in še več lisičk poleg jurčkov.
Potem sem pa našel še votlobetni gobanček (Boletinus cavipes), kakor sem gledal iz sosednje teme (katera goba je to).
V bistvu sem se spomnil, ko sem jih gledal na tleh in enega vzel, ker nisem bil čisto prepričan, če je užiten. Zdaj vidim,
da je  in da je zaščiten. Sem jih pa cel kup pustil v gozdu. Pa jutri navali nanje, ker jih drugi itaq ne nabirajo, ampak jih raje brcajo.
Je pa toliko drugih gob po gozdu, še posebej rdečih mušnic, da včasih nimaš kam drugam stopit, kot na gobo.
#36
Nabiranje gob / Re: katera goba je to
20 Avgust 2010, 21:59
Citat od: slavko dne 20 Avgust 2010, 18:04
McBobo, na sliki je eden od dežnikov (Macrolepiota), verjetno sramežljivi dežnik (Macrolepiota permixta), ki je užiten. Pri dežnikih si zapomnite pravilo premikajočega obročka. Dežnik je namreč edina vrsta gobe, kjer je možno obroček premikati po betu. Če izločite še dežnike, ki rdečijo, lahko druge vrste brez skrbi pojeste.

Lep pozdrav,
Slavko

Hvala za odgovor o dežniku. Je že vložen po Vašem receptu, ki sem ga našel tudi tukaj na forumu. Tiste druge dve gobi pa mislim, da nista Kostanjevki, saj nič ne oddajata tistega značilnega vonja, zato sem jih zavrgel. A je kdo bil na Pokljuki zadnje dni? Danes sem bil na Jelovici, pa je bolj revno z gobami. Tudi ostali nabiralci, kot sem jim videl v košare, jih niso imeli ravno polne ampak ravno za kosilo.
#37
Nabiranje gob / Re: katera goba je to
20 Avgust 2010, 12:21
Danes sem našel par jurčkov in ker drugega ne nabiram, kot lisičke in jurčke, me zanima, če je goba na sliki z velikim klobukom Marela? In ker je tako velika, a je sploh še užitna in kako jo pripraviTič
Ta spodnje so verjetno Kostanjevke?





#38
Nabiranje gob / Re: Letošnji jurčki
05 Julij 2010, 11:31
Ooo, lepo. Kako lepi jurčki. Se pravi, bo treba spet malo sprehode v gozd preusmerit, da bodo le ti postali bolj produktivni.
#39
Nabiranje gob / Re: Gobarjenje danes
08 Oktober 2009, 22:20
Danes sem nabral toliko gob, kot v življenju še ne (se vidi kakšen gobar sem  :-\ ). Bi pa izpostavil nekaj gob, ki meni še niso znane. In sicer našel sem jih pod kostanji, imajo pa rumene bete? A je to kakšna vrsta Kostanjevk ali kaj drugaga in ali so užitne. Poizkusil sem jih dati na jezik, pa ne pečejo. Dišijo pa kot Kostanjevke; imajo značilen vonj, kot tiste , ki sem jih nabral nekaj dni nazaj, samo beti so rumeni. Jih je pa "na tone", ker jih ljudje ne pobirajo. Na eni sliki je mislim da tudi Brezov ded, bet ima črno mrežo?
#40
Nabiranje gob / Re: Gobarjenje danes
07 Oktober 2009, 09:02
Citat od: olinad dne 07 Oktober 2009, 08:28
McBobo, GPS naprave so zelo uporabne zadeve, sploh ko hodiš po novih terenih ali ko se vračaš na željene točke. Garmin ima več modelov (poznam 305) , ki so sicer tekaški, vendar čitajo položaj natančno z petih satelitov tudi v globokem gozdu in te lahko vodijo nazaj do željene točke po isti poti ali pa kažejo smer vrnitve, kar je ponavadi že dovolj. Prav tako beležijo hitrost , prehojeno pot, utrip...,vse pa lahko spraviš tudi na PC in če še fotkaš zraven, si lahko ustvariš zanimive spomine ali napotke za drugo leto.Sigurno je lepa popestritev izleta v gozd, sploh če si človek, ki gobarskega užitka ne meri samo v kg ali stotinah, saj je splošna nenasitnost in pogoltnost tudi tu postala sinonim samoimenovanih "ljubiteljev narave".
Lep pozdrav

Zame nabiranje gob ni samo nabiranje in da bi nabral čim več gob ampak tudi rekreacija. Ročni GPS bi si rad omislil ravno zaradi odkrivanja novih terenov brez skrbi, da bi se izgubil. Že to, da je treba skozi gledati, od kje sem prišel, da bom znal priti nazaj je velika izguba užitka pri sprostitvi; nekako si pod nekim stresom, kaj pa če se izgubim. Z navigacijo pa se popolnoma posvetiš gobarjenju; izgubiš občutek za čas-če se ti nikamor ne mudi in za položaj ti ni treba skrbeti.
Malo sem gledal Magellan eXplorist 100, ki stane malo čez €100. Ali bi se splačalo kupiti cestni GPS Garmin nuvi 255w? Ali bi delal pod krošnjami dreves?
#41
Nabiranje gob / Re: Gobarjenje danes
06 Oktober 2009, 18:52
Sem se ravnal po tistem reku: ko gre že vse narobe, si preberi navodila ::). V roku 1 ure sem se malo izobrazil o najpogosteje najdenih gobah v naših gozdovih in ugotovil sledeče: v rokah sem držal Brezovega deda, ker pa do sedaj nisem jemal drugega, kot lisičk in jurčkov, sem ga vrgel stran  :'( . Drugače pa sem srečal ogromno Rdečebetnih polstenk, nekatere so drugi gobarji prevrnili in odvrgli v iskanju jurčkov, sedaj pa berem, da so dobre za uporabo, dokler so mlade. Kako naj sedaj te Kostanjeve polstenke pripravim? Najraje bi jih z jajci. A jih lahko samo očistim, narežem in dodam k čebuli (koliko časa naj se kuhajo s čebulo) ter nato jajca ali je kakšen drug postopek?
#42
Nabiranje gob / Re: Gobarjenje danes
06 Oktober 2009, 16:52
Danes mi je v treh urah uspelo dobiti samo tole-okolica Begunj na Gorenjskem. Zdaj me pa zanima (me je kar sram vprašat), če sta tretja in četrta goba od leve proti desni jurčka? Moti me namreč, da takoj, ko sem ju utrgal je spodnji zeleni del gobe rahlo na mestih počrnel pa bet je bolj tanek.
Pa še eno obrobno gobarsko vprašanje; a kdo uporablja GPS napravo za sprehod po gozdu in katero? Namreč rad bi šel kam bolj globlje v gozd, pa si kaj dosti na neznanem terenu ne upam, da se nebi potem iskal po gozdu.

#43
Ker sem malo sumil, da imam napačno gojišče, sem poizkusil naslednje. Z roko sem odlomil košček klobuka in ga postavil na mizo. Sedaj po 4 urah je še ravno tak, kot je bil-nič počrnel; za razliko koščkov, ki sem jih dajal na gojišče, so že v roku 30 min. do ene ure začeli črneti.
Kje naj dobim pravo gojišče?
#44
Po nekaj dneh mi na gojišču nastane tole:



Malo sumim prestare šampinjone, ker ko sem jih kloniral, jim je rok uporabnosti za uživanje pretekel.
Na kakšni temperaturi morajo biti gojišča in v kakšnem prostoru? Svetlem ali temnem?
#45
Rad bi vzgojiv šampinjone iz nule; se pravi iz šampinjonov. Ker substrata z micelijem šampinjonov nikjer ne dobim.
Postopek od 0 sem gledal tukaj:
http://www.rtvslo.si/odprtikop/iz_popotne_torbe/zelenjava/
http://www.rtvslo.si/odprtikop/play/3960203/0:13:13/
Že kakor je na posnetku razvidno, se je njim čez noč odpru zaprti šampinjon v kozarcu in spustil trose na papir; meni to ni uspelo z trgovinskim šampinjonom.
Kaj sem že tukaj naredil narobe? Kakšna bi morala biti temperatura oz. a se sploh odpre tisti šampinjon kupljen v trgovini?
Zato sem z nožem odrezal rjav košček gobe, kjer naj bi bili trosi in ga dal na gojišče, ki sem ga dobil v službi za živilske laboratorijske namene-rumenkasta masa. Sedaj je minilo že 3 dni, pa se v gojišču še ni pojavil micelij-gojišče je na sobni temperaturi; ponoči tam okoli 15°C.
A se bo iz tega sploh razvil micelij?
Zaenkrat je nastala samo ena taka rjava lisa, ki se mi zdi, da se malo vsako noč bolj razleze.
Kje bi si lahko ogledal oz. prebrav celoten postopek z vsemi potankostmi, ker na tistem posnetku manjkajo detajli?