Citat od: slavko dne 14 Oktober 2015, 09:02
Jelševa podvihanka je mikorizna vrsta gobe, ki najpogosteje raste v sožitju z jelšo. Zato jih lahko najdemo ob rečnih nabrežjih. Podrobnejši opis je tukaj, http://www.gobe.si/Gobe/PaxillusRubicundulus.
Navadna podvihanka, ki je prav tako mikorizna vrsta, raste v sožitju brezo, topolom, smreko ali borom. Najdemo jo v gozdovih, parkih, na zelenicah pod drevjem in je zelo pogosta. Podrobnejši opis je tukaj, http://www.gobe.si/Gobe/PaxillusInvolutus.
Mikorizna povezava z jelšami in nekoliko manjši trosi ločijo jelševo podvihanko od podobne smrtno strupene navadne podvihanke. Rrazlike med vrstama so torej zelo majhne. Vendar to nista edini vrsti podvihank. V Evropi je doslej v tem rodu opisanih osem različnih vrst, P. albidulus, P. ammoniavirescens, P. involutus, P. obscurisporus, P. rubicundulus, P. validus, P. vernalis in P. zerovae.
Ko sta si dve vrsti (ali več vrst) gob zelo podobni in je ena smrtno strupena, druga pa užitna, je tveganje zelo veliko. Zato takih vrst ni smiselno pobirati. To je razlog, da sem vam zapisal, da sta si vrsti med seboj tako podobni, da nima smisla tvegati in jih pobirati.
Brez mikroskopa in dobre literature bo težko vrsti ločiti med sabo. Zato vam ponovno svetujem, da jelševe podvihanke ne uporabljate za prehrano.
Lep pozdrav,
Slavko
Super, super, super in velika hvala !
Mi je vse jasno. Res nima smisla delat doktorata, za nekaj gob. Cicer bi jih blo verjetno par kil. Tudi rasle so v jelševi jasi blizu vode. Tiste linke ki ste mi dali sem poleg knjig ki jih imam že tudi sam predelal in posledično sam ugotovil kot vi, da razlikovanje ni možno, kar sem tudi napisal. Ker pa teh gob seveda ne poznam, no sem jih že nekajkrat videl, a sem se šel včeraj poglobleno zafrezal v njih, sam brez večjih izkušenj seveda nisem bil fajk narediti odločitev. Če pa upoštevamo še faktor varnosti, je stvar jasna, kot ste rekli. Torej še 1x hvala. Lahko bi še upoštevali faktor neznanega, ker vseh naslednji 10 sortah, ki ste jih navedli, pojma nimam in bi se še tam kaka kobna in podobna meni neznana lahko skrivala in v mojo košaro prikradla.
Uvala... Nič ne bo gob z jajci. No Podvihank. Marele sem si že snoč z Jajčki naredil. Še nikoli prej. Bilo je zelo zanimivo. Okus je nemogoče spominjal, tudi oglika, na svinjske možgane z jajčki. Marele sem sesekljal, razrezal na drobne koščke, naprej pa klasika in bilo prefektno, če odštejem čuden okus po možganih.
Hvala in
LP
Zoki