Gobarsko društvo Lisička - Forum

Gobe => Kulinarika => Temo je začel/a: yyyeb dne 21 September 2017, 22:04

Naslov: Pogojno užitne kuhanje pečenje
Prispevek od: yyyeb dne 21 September 2017, 22:04
Pozdrav. Zanima me, če lahko pogojno užitne gobe samo spečeš ali dušiš brez predhodnega kuhanja? Veliko sem prebral o tem, da moraš kuhat in vodo odlit. Zanima me tudi zakaj nekateri pred zamrzovanjem gobo oparijo z paro? Jaz jih direkt zamrznem.
Naslov: Odg: Pogojno užitne kuhanje pečenje
Prispevek od: Lojze07 dne 21 September 2017, 22:46
Ko jih popariš, se gobe nekoliko skrčijo - pridobiš torej prostor v zamrzovalniku - če nič drugega.

Lp
Naslov: Odg: Pogojno užitne kuhanje pečenje
Prispevek od: klavir dne 22 September 2017, 20:15
Za pogojno užitne vrste gob velja, da jih ne smemo uživati surovih. Kakorkoli toplotno obdelane so užitne, če v opisu ne piše drugače.
Naslov: Odg: Pogojno užitne kuhanje pečenje
Prispevek od: gusar76 dne 12 September 2018, 23:37
Po mojih izkušnjah, se gobe veliko bolje in dlje obdržijo v zmrzovalniku, če so prej prekuhane in ne surove narezane ter zamrznjene. nekajkrat sem različne vrste gob zamrznil, ne da bi jih prej prekuhal in so postale grenke v dveh mesecih! Prekuhane mi zdržijo celo leto, res pa je, da imajo iz meseca v mesec manj okusa - to ponavadi rešujem s posušenimi, ki jih dodam zmrznjenim med kuho. Posušene nikoli ne izgubijo okusa in pravilno posušene in shranjene zdržijo večno! Sam uporabljam tudi do 10 let stare posušene gobe in ohranjajo kvaliteto svežih!