Gobarsko društvo Lisička - Forum

Gobe => Kulinarika => Temo je začel/a: schmex dne 17 November 2011, 15:54

Naslov: Sušenje gob
Prispevek od: schmex dne 17 November 2011, 15:54
Pozdravljeni!

Zanima me, kako sušite gobe? Pri nas jih posušimo kar na soncu. Ponavadi ni problemov, le kadar je oblačno... Ali pa ko piha veter :) Tudi na vrvico sem jih že natikal in je kar dobro uspelo. A ker ne želim biti odvisen od vremena, imam namen kupiti sušilnik za sadje, zelenjavo. Najbrž je primeren tudi za gobe? Ima kdo izkušnje s tem? Na kaj moram biti pozoren pri nakupu?

LP, Jure
Naslov: Odg: Sušenje gob
Prispevek od: slavko dne 17 November 2011, 18:50
Seveda, sušilnik sadja je primeren tudi za sušenje gob. Sam imam tak model, ki nima vpihovanja toplega zraka, pač pa ima naravno ventiliranje in je odprt (nima pokrova). Na ta način se gobe sušijo nekoliko dalj časa. Model z vpihovanjem zraka ima pokrov, da zrak ne uhaja. Tam se sadje in gobe posušijo hitreje. Kot pri vsakem nakupu, bodite pozorni na ceno.

Če pa gobe želite sušiti v raziskovalne namene, se na tržišču dobi posebna sušilna komora, kjer se gobe počasi sušijo, brez ventilacije, da se trosi ne bi pomešali. Naprava se imenuje eksikator. Tako sušene gobe se lahko hranijo dalj časa. Eksikator je možno kupiti v specializiranih trgovinah, kot je denimo Mikro+Polo d.o.o.

Lep pozdrav,
Slavko
Naslov: Odg: Sušenje gob
Prispevek od: Jana46 dne 07 Maj 2012, 19:49
Katere sušilnike pa drugi uporabljate? Nebi kr enega kupila... pol pa kaj nebo vredu...
Naslov: Odg: Sušenje gob
Prispevek od: sabincica dne 22 Marec 2013, 19:46
Zdravo,

Če se še niste odločila za nakup....jaz sem ga kupila v Hoferju za 30 eur  ) (http://www.alibaba.com/product-gs/757800780/Round_food_dehydrator_with_adjustable_tray.html (http://(http://www.alibaba.com/product-gs/757800780/Round_food_dehydrator_with_adjustable_tray.html). Deluje na vroč zrak s pomočjo ventilatorja. V priročniku in ima prav označeno, koliko časa se naj bi kako sadje oz. zelenjava sušila in na koliko stopinjah- tudi te so nastavljive.

Gobe se mi posušijo nekje v 6 urah- odvisno koliko so mokre in kako na drobno se mi jih da rezat, pa tud od teka, če je kak mesojedi ne- prijatelj notri (črviček)- če je na tem, jih dam na začetku na malo nižjo temperaturo in začnejo ven lazit, potem jih poberem in zalaufam po navodilih. Potem jih srim ugasnjene čez noč in če se mi zdijo še malo vlažne, spet vklopim za kako urico, potem pa jih popakirma v steklene kozarce.

LP,

Sabinčica
Naslov: Odg: Sušenje gob
Prispevek od: janko dne 27 September 2013, 00:27
LP

Zanima me koliko časa lahko hranim posušene gobe.
Videl sem že da jih hranijo v zaprtih kozarcih.
Je morda kaj boljše, če jih daš v skrinjo ali je to brez potrebe.
Ali je potrebno posušene gobe pred uporabo namočiti ...

Hvala za odgovor
Naslov: Odg: Sušenje gob
Prispevek od: slavko dne 27 September 2013, 05:03
Če so gobe dobro posušene (med prsti jih lahko zlomimo), jih je priporočljivo hraniti v stekleni kozarec, ker v papirnate vrečke pridejo molji. V kozarcu jih lahko hranite dolgo, tudi leto dni in še dlje. Suhe gobe dodatno zamrzujemo v društvih, ko delamo osuške (eksikate).

Lep pozdrav,
Slavko
Naslov: Odg: Sušenje gob
Prispevek od: sabincica dne 27 September 2013, 20:28
Citat od: janko dne 27 September 2013, 00:27
LP

Zanima me koliko časa lahko hranim posušene gobe.
Videl sem že da jih hranijo v zaprtih kozarcih.
Je morda kaj boljše, če jih daš v skrinjo ali je to brez potrebe.
Ali je potrebno posušene gobe pred uporabo namočiti ...

Hvala za odgovor

Zdravo, :)

Jih je priporočljivo namočiti v mlačni vodi, vsaj toliko časa, da se nabotijo za 1x velikost suhih.

Lp
Naslov: Odg: Sušenje gob
Prispevek od: janko dne 28 September 2013, 13:03
LP

Hvala Slavkotu in Sabincici za odgovor.
Naslov: Odg: Sušenje gob
Prispevek od: amanita_muscaria dne 29 September 2013, 10:34
Mene pa zanima, katere vrste gob sušite, razen jurčkov.
Naslov: Odg: Sušenje gob
Prispevek od: slavko dne 29 September 2013, 11:33
Praviloma se sušijo bolj aromatične vrste gob, kot so gomoljike (Tuber), po domače tartufi, črna trobenta (Craterellus cornucopioides), dolgobetna česnovka (Mycetinis alliaceus), z vonjem po česnu, mekinasta mlečnica (Lactarius helvus), z vonjem, ki spominja na začimbno mešanico vegeta, navadna česnivka (Mycetinis scorodomius), z nekoliko blažjim vonjem po česnu, kafrna mlečnica (Lactarius camphoratus) z vonjem po kumarinu, rjavi ježevec (Sarcodon imbricatus), z vonjem, ki spominja na začimbo maggi in še kakšna bi se našla.

Lep pozdrav,
Slavko
Naslov: Odg: Sušenje gob
Prispevek od: dip08 dne 07 Maj 2014, 10:56
Pozdravljeni
Glede na to da se bliža sezona,ko je vsaj na našem koncu polstenk v izobilju,me zanime ali so primerne za sušenje.Hvala za odgovor.
Naslov: Odg: Sušenje gob
Prispevek od: slavko dne 07 Maj 2014, 14:51
Polstenke lahko sušite, podobno kot gobane (jurčke).

Lep pozdrav,
Slavko
Naslov: Odg: Sušenje gob
Prispevek od: enastajerka dne 18 Julij 2015, 16:57
Da ne bom odpirala nove teme, bi vprašala kar tukaj... Še nikjer nisem zasledila,da bi bilo možno sušiti tudi golobice?  POnavadi jih kar vleiko naberem in so mi zelo okusne, zato me zanima, ali bi bilo tudi te gobice možno sušiti?

Lp,
Mojca
Naslov: Odg: Sušenje gob
Prispevek od: slavko dne 18 Julij 2015, 21:48
Seveda golobice lahko sušite. Žal nimajo tako intenzivne arome kot gobani, ampak lahko vseeno poskusite in nas obvestite kako se obnesejo.

Lep pozdrav,
Slavko
Naslov: Odg: Sušenje gob
Prispevek od: janko dne 23 September 2015, 23:35
LP

V tem letu prvič probam posušiti gobe z doma nerejenim sušilnikom. Ima 8 lesenih okvirjev z napeto mrežo.

Je v leseni izvedbi z notranjo izolacijo. Ima en ventilator za mešanje zrake v komori, spodaj je grelnik z nastavitvami( kalirifer).

Na vratih je sredi merilnik temperature klasični.

Komora ima na vrhu na petih mestih izpust zraka. Vonj je povsod po gobah, dokler niso suhe potem pojenja in ga skoraj ni več.

Čas sušenja cci. 6-8ur na do 40 st. C. Gobe se prelomijo. Vse posušene dam v steklen kozarec zaprem in v temen prostor.


Slavko delam prav ali bi lahko kaj izboljšal. Cena sušilnika je bila 300eur. Primeren je tudi za vse ostalo, kar se suši.


Janko

Naslov: Odg: Sušenje gob
Prispevek od: slavko dne 24 September 2015, 06:32
Na podoben način tudi v društvu sušimo gobe za osuške. Naš sušilnik pa je bistveno manjši.

Lep pozdrav,
Slavko
Naslov: Odg: Sušenje gob
Prispevek od: Ale dne 19 Oktober 2015, 09:37
Je kdo že sušil kukmake za gobji prah? Letos sem jih sušila prvič, pa imajo v zaprtem steklenem kozarcu kar močen vonj.
Mešala sem jih z jurčki in lisičkami. Drugi kozarec, ki je mešan z dežniki, različnimi jurčki, dedi, lisičkami, ima bolj prijeten vonj.
Naslov: Odg: Sušenje gob
Prispevek od: janko dne 28 Oktober 2015, 20:30
LP

V tem letu sem večino gob posušil. Razlogov je več.

Prvi je vonj, ki se prenese v skrinji na ostale zamrzjene izdelke v skrinji. Probal sem jih dati v PVC posodo. Je bolje, vonj po gobah na ostali zelenjavi ostane.
  Gobe je potrebno odmrzniti, zamrzjena hrana naj bi nekaj izgubila na kvaliteti. Tako pravijo drugi doma.
Zamrzjene goba so lahko krajše obdobje shranjene, zamrzjene v skrinji kot pošušene v kozarcih.
Več imam dela z pakiranjem gob, kot pa sušenjem. Nimam pa še izkušenj z namakanjem, uporabo suhih gob pri kuhi.

Tu predstavlajm slike sušilnika, ki mi je v veliko pomoč. Morda bo kdo od gobarjev preko zime izdelal svojega.
To leto smo sušili tudi vse, kar se nabira v naravi na vrtu.

Lep pozdrav Janko
Naslov: Odg: Sušenje gob
Prispevek od: slavko dne 29 Oktober 2015, 07:05
Ena dobra kuharica mi je zaupala, da posušene gobe namaka v mleku. Rekla je, da so potem veliko boljše, kot če jih namaka v vodi.

Lep pozdrav,
Slavko
Naslov: Odg: Sušenje gob
Prispevek od: jakajaka dne 29 Oktober 2015, 09:33
g.Janko, jaz pa gobe isto posušim v sušilniku SUŠA5 in jih nato zmeljem v prah (kavni mlinček). Prah je uporaben v gobovi juhi, omakah, rižoto.
Za koščke gob pa dodam gobice iz skrinje. Fantastičen okus. Božanska aroma. Prah shranim v steklenih kozarcih.
Naslov: Odg: Sušenje gob
Prispevek od: janko dne 29 Oktober 2015, 22:43
LP

Hvala Slavkotu in ostalim za pomoč.

Hvala za vsak namig ali idejo.

Prijateljica mi je dejala, da suhe sobe popari ali zavre v vroči vodi, brez namakanja in nato uporabi.

Ali se s tem ne uniči določenih dobrih lastnosti gob ?

Morda o zdravljenju z gobami tudi še ni vse raziskano.

Glavno je, da so okusne.

Janko
Naslov: Odg: Sušenje gob
Prispevek od: Ale dne 30 Oktober 2015, 16:30
Letos sem tudi sama veliko gob raje posušila kot pa zamrznila, nekaj jih je šlo v kis, marele pa v zamrzovalnik.
Ker letos šele drugo leto sušim, jih malo testiram, na kakšen način so boljše.

Nekaj jih razlomim na koščke, ki jih potem namočim za cca. pol ure pred kuhanjem. Poskusila sem jih dat direkt v lonec približno 15 minut pred koncem kuhanja, pa so bile malo žilave. Namočene so odlične.
Ker sem letos nabrala kar dosti gob, sem zaradi lažjega shranjevanja jih večino zmlela s kavnim mlinčkom v prah. Prah ne namakam, ampak ga dam cc 15 minut pred koncem direkt v juho ali omako. To kombiniram s koščki suhih gob in je ful slastno.

Najlepši vonj imajo jurčki, lisičke in marele, medtem ko imajo močan vonj kukmaki in polstenci. Okusne so pa vse.
Naslov: Odg: Sušenje gob
Prispevek od: janko dne 02 November 2015, 18:50
LP

Hvala za vsak namig.

Avtor mojega sušilnika mi je ob priliki dejal:"Ne smeš pustiti stare posušene marele v gozdu" !!! To posuši, zmelji in dodaj v juho.. Nisem sploh pomislil na to. Nisem kuhar vendar mi je tako enostavno razložil, da sem ga razumel. 

Marele se tudi zamrzne?
Kako pa jih potem uporabiš ?

Janko
Naslov: Odg: Sušenje gob
Prispevek od: Ale dne 06 November 2015, 08:45
Citat od: janko dne 02 November 2015, 18:50
Marele se tudi zamrzne?
Kako pa jih potem uporabiš ?

Janko

Pripravim sestavine za paniranje (moka, jajce, drobtine). Jajc ne solim, marel tudi ne, da ne spustijo vodo. Spanirane dam v vrečko in zvakumiram. To dam v zamrzovalnik. Še zamrznjene dam na vroče olje (olja mora biti toliko v ponvi, da gobe plavajo), ko so pečene, posolim. Meni o dobre še naslednji dan, ko so že mrzle. Na enak način pripravim tintnice (tiste mlade, čvrste, brez črnila), ki pa morajo biti čisto sveže, nabrane zdržijo največ nekaj ur.

Lahko jih pa blanširaš in uporabiš kot dodatek k drugim gobam v omaki. Jaz jih tudi vlagam, pa so ful dobre.
Naslov: Odg: Sušenje gob
Prispevek od: janko dne 08 November 2015, 22:07
LP

Hvala.

Janko
Naslov: Odg: Sušenje gob
Prispevek od: janko dne 12 September 2016, 20:49
LP

Imam vprašanje. V preteklem letu sem posušil tudi nekaj kozarcev lišičk.

Ampak sem bil razočaran nad okusom preko zime in spomladi, ko smo jih namočili in uporabili v juhi mi niso bila tako dobre.

Kot, da so nekaj izgubile. Zakaj bi bile nekako "čigumijaste" ???

Okus ni bil krepak, skratka nekaj se je izgubilo. Je bila morda temperatura šušenja (do 40 st.C) ?


Še vedno so zame najboljše sveže na žaru.


Janko
Naslov: Odg: Sušenje gob
Prispevek od: klavir dne 13 September 2016, 11:03
Navadne lisičke niso najprimernejše za sušenje. Od sorodnih gob se za sušenje največ uporabljata črna in žolta trobenta. Neprijetni konsistenci mesa se najlaže izognemo tako, da gobe pred dokončno uporabo sproti zmeljemo v prah.
Naslov: Odg: Sušenje gob
Prispevek od: janko dne 13 September 2016, 20:24
LP

Klavir, hvala za potrditev, da ni štos v postopku šušenja.

Pač bo treba uporabiti sveže ali pa jih zamrzniti.

Kakšen način shranjevanja bi bil boljši, bolj uporaben, da goba tudi okus ohrani ?

-sveže lisičke narežemo, damo v vrečke in zamrznemo
-je morda boljše, da ji prevremo, ohladimo in potem zamrznemo
-jih ne damo v vrečke ampak jih vakumsko zapakiramo


Janko
Naslov: Odg: Sušenje gob
Prispevek od: klavir dne 14 September 2016, 10:42
Mi pred zmrzovanjem gobe vedno prevremo in jih vakuumsko zamrznemo. Slišati je, da naj bi nekatere gobe (tudi lisičke), če se jih zamrzne surove, nato pogrenile.
Naslov: Odg: Sušenje gob
Prispevek od: janko dne 15 September 2016, 21:14
LP

Hvala Klavir bom probal tudi po tem postupku. Čakam samo dež in gobice.

Janko
Naslov: Odg: Sušenje gob
Prispevek od: klavir dne 19 September 2016, 10:51
Sedaj bi še sam vprašal,če se je komu že posrečilo sušenje lijastih lisičk,ki jih obilneje najdem na Pohorju. Doslej smo jih le zamrzovali.

Lp
Naslov: Odg: Sušenje gob
Prispevek od: klavir dne 22 September 2016, 13:33
Si bom kar sam odgovoril... ;D Lijaste lisičke imajo suhe podoben okus kot žolte,nekoliko pikantnega,meni je to všeč. Smo si pa danes popestrili okus gobjega golaža z vegeto, pa ne s tisto iz trgovine,ampak z gobo vegeto, natančneje suho in zmleto mekinasto mlečnico. Ščepec takšne vegete,potrošene v krožnik,izboljša okus še tako dobre gobje jedi. Se splača poznati ;)
Naslov: Odg: Sušenje gob
Prispevek od: enastajerka dne 26 September 2016, 23:29
No da se v tej temi svoj kozarcek pristavim :D
Jaz sem lani prvic lisicke susila in so mi bile vsec, ceprav imajo po susenju res nekako drugacen okus kot sveze in se tudi res tezje zmehcajo med kuhanjem kot pa npr.jurcki. Tako sem jih letos spet posusila....
Ker imam zmrzovalnik ze prakticno poln gob, sem letos se vec gob posusila kot kdaj prej - tudi cigancke, lijaste lisicke in tudi mekinasto mraznico, ki je bila ravno prej omenjena... poleg tega se brezovo odpadljivko, ker naj bi bila zdravilna in naj bi povecevala odpornost...ravnokar si kuham cajeka iz nje :)))
Skratka letos bom vecino gob prvic poskusila posusenih...bom porocala (do zdaj jih se nisem poskusila, ker se imajo po mojem prevec svez okus...me bolj zanima kaksne bodo cez par mesecev....)
Sicer sem pa lani tudi golobice posusila in tudi ni bilo slaboi - le nekoliko trde so in vonj mi ni bil prevec vsec...a jaz itak skoraj vedno mesam razlicne gobe skupaj in potem mi je vedno vsec tista mesanica, tudi ce mi posamezna goba morda ne bi bila tako...
No sem pa letos tudi prvic zmlela jurcke in cigancke v prah...teh sem pac mela najvec, pa sem si rekla bom sprobala letos...:))
Skratka za letosnjo zimo ze imam fajn zaloge :P