Gobarsko društvo Lisička - Forum

Gobe => Nabiranje gob => Temo je začel/a: tineostir dne 15 September 2018, 22:03

Naslov: Shranjevanje gob
Prispevek od: tineostir dne 15 September 2018, 22:03
Pozdravljeni,

Imam vprašanje glede shranjevanja/zamrzovanja gob.
Moj brat vedno trdi da se "jurčki" obarijo v kropu,
jaz pa pravim da jih lahko samo narežeš in daš v skrinjo.

Kaj je boljše?
Ali mogoče pri prekuhavanju dobimo dlje obstojne gobe v skrinji?
Je morda še boljše sušenje gob?

Hvala in lep pozdrav
Tine Oštir
Naslov: Odg: Shranjevanje gob
Prispevek od: kobanc dne 15 September 2018, 22:20
Sam mlade in zdrave vedno samo narežem, ker s tem ne izgubijo arome. Če dajem starejše v zamrzovalnik (lani in letos nič), jih segrejem do vretja.
Suhe so pa itak zakon.
Nekaj zdravih, manjših in srednje velikih pa dam cele v zamrzovalnik. Kadarkoli jih lahko vzamem ven, narežem na rezine in so primerne za pohanje.
Naslov: Odg: Shranjevanje gob
Prispevek od: Nagi Bator dne 16 September 2018, 15:59
Lepe, cvrste in mlade samo narezem in zamrznem. Po enem letu na -18°C jim prav nic ne manjka.
Ne zamrzujem pa recimo lisick, ker ratajo grenke.
Naslov: Odg: Shranjevanje gob
Prispevek od: Veverica dne 24 Oktober 2018, 20:15
Do sedaj sem sušila le jurčke, letos pa sem poleg tega poskusno posušila tudi nekaj polstenk, kostanjevk, dedov in golobic. Prav tako sem nabrala večjo količino belih ježkov (morda je bil vmes kakšen rumeni) in iz njih naredila gobji prah. Notri je celo ščep vijoličaste kolesnice. Bomo videli, kako se bodo izkazali letošnji shranki.
Naslov: Odg: Shranjevanje gob
Prispevek od: počasna dne 03 November 2018, 16:21
ne maram suhih gob, zato sem že lani (po nasvetu enega dobrega gostilničarja) jurčke prepražila na čebuli, sol, poper, timijan, podušila, ohladila in po porcijah zamrznila

ko si zaželim gobje jedi, te zamrznjene gobe dam v juho, ko se odtalijo, je krompir že kuhan ... v rižoto, na popečene zrezke in naredim omako

tudi vonj po gobah v stanovanju je zmanjšan  ;D
Naslov: Odg: Shranjevanje gob
Prispevek od: janko dne 03 November 2018, 20:25
Citat od: počasna dne 03 November 2018, 16:21
ne maram suhih gob, zato sem že lani (po nasvetu enega dobrega gostilničarja) jurčke prepražila na čebuli, sol, poper, timijan, podušila, ohladila in po porcijah zamrznila

ko si zaželim gobje jedi, te zamrznjene gobe dam v juho, ko se odtalijo, je krompir že kuhan ... v rižoto, na popečene zrezke in naredim omako

tudi vonj po gobah v stanovanju je zmanjšan  ;D

LP

Slišati je odlično. Hvala za nasvet. Treba probat.
Jaz jih vse posušim, kar jih ne razdelim takoj.
Imam dobro sušilnico, ki jo je ročno izdelal izkušen gobar.
Takoj po sušenju dam gobice posušene kot "čips"v čiste kozarce in zaprem.
To je potem darilo shranjeno za dolgo.

NI vlage in bojazni za plesen...

Janko