Pozdravljeni!
Čestitke vsem gobarjem za čudovite "najdbe". Zanima me rast gob Na Šmartnu na Pohorju ter Tinju in Cerkvenjak! Lep pozdrav Ksenija
Na Pohorju gobe sedaj zagotovo rastejo, za Šmartno vem da, za Tinje pa zelo verjetno velja enako. Kako je pa v Cerkvenjaku, pa ne vem...
LP
Ker ne vem, kje bi to vprašal, sprašujem tukaj: ko nabirate golobice, nabirate samo njihove klobuke ali so nemara uporabni tudi zdravi beti? Če so - kako? V nekem receptu sem zasledil, da so menda uporabni v golažu ali nekaj takega...
Že vnaprej hvala za morebiten odgovor oz. odgovore.
LP
Pri golobici lahko uporabite vse dele gobe, če so čvrsti.
Velikokrat se zgodi, da je bet puhel, ali pa črviv; takrat seveda ni več uporaben. Večina pred uporabo golobicam olupi kožo s klobuka. Koža včasih greni, ali pa povzroči, da so gobe bolj sluzaste.
Velja, da je v klobuku več koristnih snovi kot v betu. Nekateri čvrste bete uporabijo za polnjenje, bodisi gobic, mesa, rib, lignjev....
Mlade golobice, ki imajo še skoraj zaprte klobuke, so primerne za vlaganje. Večje pa za žar, ali pa za paniranje. Posebno okusne so gobe v pivskem testu - velja poskusiti, ne bo vam žal.
Lep pozdrav,
Slavko
Hvala, g. Slavko, za podroben odgovor. Se mi že cedijo sline... ;D
LP