Gobarsko društvo Lisička - Forum

Gobe => Nabiranje gob => Temo je začel/a: ksenijabb dne 06 Avgust 2011, 21:36

Naslov: Gobarjenje
Prispevek od: ksenijabb dne 06 Avgust 2011, 21:36
Pozdravljeni!
Čestitke vsem gobarjem za čudovite "najdbe". Zanima me rast gob Na Šmartnu na Pohorju ter Tinju in Cerkvenjak! Lep pozdrav Ksenija
Naslov: Odg: Gobarjenje
Prispevek od: Lojze07 dne 09 Avgust 2011, 22:17
Na Pohorju gobe sedaj zagotovo rastejo, za Šmartno vem da, za Tinje pa zelo verjetno velja enako. Kako je pa v Cerkvenjaku, pa ne vem...

LP
Naslov: Odg: Gobarjenje
Prispevek od: Lojze07 dne 05 September 2011, 18:45
Ker ne vem, kje bi to vprašal, sprašujem tukaj: ko nabirate golobice, nabirate samo njihove klobuke ali so nemara uporabni tudi zdravi beti? Če so - kako? V nekem receptu sem zasledil, da so menda uporabni v golažu ali nekaj takega...

Že vnaprej hvala za morebiten odgovor oz. odgovore.

LP
Naslov: Odg: Gobarjenje
Prispevek od: slavko dne 05 September 2011, 21:08
Pri golobici lahko uporabite vse dele gobe, če so čvrsti.

Velikokrat se zgodi, da je bet puhel, ali pa črviv; takrat seveda ni več uporaben. Večina pred uporabo golobicam olupi kožo s klobuka. Koža včasih greni, ali pa povzroči, da so gobe bolj sluzaste.

Velja, da je v klobuku več koristnih snovi kot v betu. Nekateri čvrste bete uporabijo za polnjenje, bodisi gobic, mesa, rib, lignjev....

Mlade golobice, ki imajo še skoraj zaprte klobuke, so primerne za vlaganje. Večje pa za žar, ali pa za paniranje. Posebno okusne so gobe v pivskem testu - velja poskusiti, ne bo vam žal.

Lep pozdrav,
Slavko
Naslov: Odg: Gobarjenje
Prispevek od: Lojze07 dne 05 September 2011, 21:15
Hvala, g. Slavko, za podroben odgovor. Se mi že cedijo sline...  ;D

LP