Gobarsko društvo Lisička - Forum

Gobe => Nabiranje gob => Temo je začel/a: janja dne 20 September 2010, 19:33

Naslov: sivi zajčki
Prispevek od: janja dne 20 September 2010, 19:33
Kaj z njimi - sivimi zajčki. Se dajo vlagat? Ali so boljši z jajci, ali pa samo tenstani, ali v juhi? Najprej jih iščem, potem jih vozim na determinacijo, na koncu pa ne vem kaj z njimi. Prosim za pomoč!
Hvala, Janja
Naslov: Re: sivi zajčki
Prispevek od: slavko dne 21 September 2010, 07:41
Janja, večina gobarjev sive zajčke vlaga v kis.

Zajčki so trde in čvrste gobe, tudi če jih toplotno obdelate. Nekateri, ki ne marajo nekoliko "sluzastih" jurčkov in podobnih gob s cevasto trosovnico, imajo radi čvrste in hrustljave gobe. Taki se zajčkov zelo razveselijo.

Če pa imate na razpolago več vrst gob, bi vam priporočal gobovo juho. Ta je boljša, če je v njej čim več vrst gob.

Lep pozdrav,
Slavko
Naslov: Re: sivi zajčki
Prispevek od: janja dne 21 September 2010, 23:49
Slavko, hvala za izčrpen odgovor. Mi smo jih naredili kar tenstane, z drugimi gobami, nekaj pa smo jih vložili v kis. Nekje sem prebrala, da so najboljše gobe za vlaganje v kis sirovke. Tudi to sem poizkusila, sedaj pa čakam, kakšno specialiteto bom jedla pozimi.
Še enkrat hvala , Janja
Naslov: Re: sivi zajčki
Prispevek od: slavko dne 22 September 2010, 07:35
Janja, sirovke najpogosteje vlagajo Rusi in sicer v slanico. In to kar v sode. Tako jih potem pošiljajo po svetu v restavracije.

Za razliko od nas, ki jemo le sirovke iz katerih se cedi oranžen sok, poznajo Rusi kar nekaj tehnik obdelave drugih vrst mlečnic, tudi takih, iz katerih se cedi beli mleček in veljajo za neužitne.

Mislim, da bodo vaše sirovke, vložene v kis, kar dobra popestritev jedilnika.

Lep pozdrav,
Slavko