Pozdravljeni,
ne bom preveč tečen, če preverite še tole?
Če ste gobarili na Pohorju, potem je slika golobice na vrhu precej podobna siveči golobici (Russula decolorans), ki je užitna, ampak mnoge moti ker sivi.
Na drugi sliki je črnjava golobica (Russula albonigra), neužitna. Spoznamo jo po gostih lističih in seveda črni barvi na ranjenih mestih.
Na spodnji sliki pa ste zadeli vrsto golobice.
Lep pozdrav,
Slavko
Hvala za kar veliko odgovorov.
Črnjave golobice nisem okusil (je pekoča?) ali je znak neužitnosti, da počrni?
Pri golobicah je znak neužitnosti pekoč in grenak okus.
Predlagam, da imate pri okušanju vedno s seboj steklenico vode. Težko si namreč predstavljate kako pekoče so lahko nekatere vrste.
Spreminjajoča barva pri golobicah ne pomeni užitnosti ali neužitnosti. Se pa lahko ugotovi razlika med nekaterimi užitnimi in pogojno užitnimi vrstami, saj imajo slednje barvo lističev okrasto.
Lep pozdrav,
Slavko