Zdi se mi, da gobo poznam, potem pa brskam po knjigi in gledam slike na internetu pa nisem več sigurna, zato tudi za gobo na priloženih slikah prosim za poimenovanje. Slikana kot prejšnja v Pojhograjskih Dolomitih kaz sredi kolovozne poti
Na srednji sliki je veliki slinar (Gomphidius glutinosus), ki je užiten in okusen. Na ostaloh dveh slikah pa je ena od koprenk.
Za koprenke velja splošno pravilo - užitne so tiste z belim mesom, ki je prijetnega vonja in okusa.
Lep pozdrav,
Slavko
Je veliki slinar tudi tale?
(http://img87.imageshack.us/img87/3065/dsc08713ax1.jpg) (http://imageshack.us)
Je.
Pri velikem slinarju predlagam, da že v gozdu očistite vse sluzaste dele in kožico klobuka. Sicer bodo sosednje gobe obarvane s črno barvo.
Je pa goba zelo okusna.
Lep pozdrav,
Slavko
Hvala za potrditev. Jo bom pobral, ko jo zopet srečam, pa tudi očistil kot se spodobi... Takole pa je izgledal ta lepotec od zgoraj
(http://img141.imageshack.us/img141/7504/dsc08712hf2.jpg) (http://imageshack.us)
Hvala za odgovor. Trudim se, da bi spoznala čim več gob zato jih tudi fotografiram, pri uživanju pa sem zelo previdna, pojem samo tiste, za katere vem da so užitne in jih nabiram že leta.
Kaj je pa tale - nahitro zgleda kot prašnica, a ima nogo??
(http://img98.imageshack.us/img98/9069/dsc08714oh8.jpg) (http://imageshack.us)
Ups, prav obrnjena bi morala biti seveda takole
Na sliki je prašnica. Brez skrbi, včasih imajo majčken bet.
Večina prašnic je užitnih, ko so še mlade. To pa je takrat, ko so na otip trde. Potem se očisti zunanji ovoj, užitna je t.i. gleba (trosišče). Tisti, ki jih uživajo prisegajo na izbran okus prašnic.
Lep pozdrav,
Slavko
Hvala za odgovor - in lep pozdrav.
Lojze