Gobarjenje danes

Začel/a Fiat007, 13 Avgust 2009, 21:06

Prejšnja tema - Naslednja tema

počasna

Haj! glih sn našla to stran, pa me je prehlad položo, tak da se nemrem nič pohvalit.
Do petka bom menda zdrava, te pa razturam Pohorje.
Pubeci, kaj te delajo novo vzpenjačo ali zakaj se ne sme tam hodit?

rene

Počasna pozdravljena,glede vzpenjače nekaj popravljajo čeprav še sam ne vem kaj.Do božiča naj bi to gondolo zamenjala nova samo jas to ne verjamem.Pa še nekaj kaj si z tem mislila te pa razturam pohorje?

tdk

Danes spet zelo solidna bera lisičk(košarica polna);jurčka nobenega(sem že skoraj pozabil kako zgledajo) ???
Sem pa zato našel nekje 15 zelo lepih mladih marel oz. dežnikaric.Glede jurčkov sem pa vsaj tu na Goričkem pesimist;dvomim,da letos še bodo;po moje masovno sigurno ne...kdo bi vedel??

lp tdk


rene

tdk za naslednji teden je napoved,da bodo temperature porasle vse tja do 25-26 stopinj po celi državi,če bo to res bo zelo veliko gob in to po celi sloveniji.

MIČO

V Karavankah je jurčkov precej pa tudi število gobarjev se povečuje.Danes zjutraj sem bil zopet v gozdu in sem jih srečal kar nekaj in je bila bera temu primerna pa še vedno dobra.Če pa drži da bo naslednji teden topleje pa bi moralo biti jurčkov še veliko saj je sedaj v gozdu dobro namočeno.

lp
MIČO

kukmak

Lp!

Danes sem šel v gozd po obrobju Ljubljane in našel kar nekaj lisičk ter veliko borovo grivo.
Glede na prejšnji teden je bilo tudi drugih gob kar nekaj, tako da upam da bodo pognali tudi jurčki!!!

Lp Jerry

Capi

LP,
tisti, ki še niste našli jurčkov ali z bero niste zadovoljni se nikar ne jezite. Jurčkov bo več kot dovolj, samo strpni bodite.Tudi sam sem moral dolgočakati nanje in zdaj ko so tu se moja bera vsaki dan stopnjuje.
Včeraj sva z ženo nabrala košaro in pol jurčkov in vsi razen enega (le bet je bil črviv) so bili zdravi. Nabirala pa sva približno 1200mnm višine.
Škoda, da nimam možnosti poslati slike, da bi videli naše koroške lepotce.

Lp, Capi.

tdk

Ce je napoved,da bo naslednji teden bistveno topleje bodo tudi na Goričkem verjetno rasli jurčki.Mi je pa zanimiva ena stvar:Očitno jurčki rastejo v višjih legah(1000m in več),pri nas na cca.300m pa ne;vlaga je očitno tu nekje;temperature pa tudi dvomim,da so kaj višje kot pri nas;kvečjemu nižje.
Kako potem takšna razlika v rasTičOk,vem,da je še veliko dejavnikov potrebnih za rast...toda vseeno sam ne vidim pametne razlage ta to razliko?

lp tdk

p.s.zaradi bere gob nisem bil nikoli nezadovoljen,še manj jezen.Letošnja gobarska sezona je vsaj z mojega vidika veliko boljša od lanske;z letošnjo sezono sem zelo zelo zadovoljen...kot sem pa že napisal;ni vse samo v beri gob;že sam sprehod po gozdu je svojevrstno zadovoljstvo;če pa je še kaj bere zraven,pa še toliko bolj.

slavko

Drage gobarke in gobarji!

Opažam, da se vaše zadovoljstvo pri nabiranju teh okusnih gozdnih sadežev stopnjuje. September in oktober sta optimalna meseca za rast gob in sedaj je tukaj dolgo pričakovan čas.

Želel bi vam posredovati nekaj koristnih informacij:

- Gobe nabirajte s "pametjo". Ne premajhnih, pobirajte jih takrat, ko že brez težav razločite za katero vrsto gre.
- Gob ne nabirati v plastične vrečke. Če nimate pletene košare, najdite primerno trdo zračno embalažo. Ko gobe pobiramo, namreč trosi padajo na tla. Če so gobe v zračni embalaži, smo storili dobro delo, saj zraven nabiranja gob te tudi sadimo.
- Gobe ne brcati. Še zmeraj najdemo v gozdu pobrcane gobe. Nekdo, ki jih ne pozna, verjetno želi na ta način "zavarovati" gobarje pred potencialno strupeno gobo. Toda prav ta goba je morda za pravega poznavalca delikatesa. Če najdem pobrcano gobo, jo vtaknem v drevesno rogovilo, da vsaj spusti trose in se tako lahko razmnožuje.
- pobirajte jih v čistem okolju. Gobe so kot spužve in posrkajo vse snovi iz tal, seveda tudi strupene. Če je okolje onesnaženo, tako postanejo gobe shranjevalec teh snovi. V Sloveniji je dosegljiva študija iz Šaleške doline, v kateri prebivalce opozarjajo na te snovi. Izvleček je na spletni strani http://www.forestry.bf.uni-lj.si/vsebina67.htm?language=slo#ena.
- na tem forumu smo že nekajkrat omenjali Uredbo o varstvu samoniklih gliv, http://www.gobe.si/Mikologija/Uredba, ki posamezniku dovoljuje nabiranje 2 kg (+ eno veliko, težjo od 2 kg) gob dnevno.
- Omenjali smo tudi Uredbo  o prepovedi  vožnje z vozili v naravnem okolju, http://svetgob.aza-ms.si/index.htm, kjer bi opozoril na 2. člen, ki nas pouči kako pravilno parkiramo v naravnem okolju, ... dovoljeno ustavljanje ali parkiranje vozil na motorni pogon in koles v pasu 5 m izven vozišča, če je ustavljanje ali parkiranje v skladu s predpisi o varnosti cestnega prometa in če temu ne nasprotuje lastnik zemljišča.
- Spomnil bi še na Zakon o gozdovih, http://www2.gov.si/zak/zak_vel.nsf/zakposop/1993-01-1299?OpenDocument, ki nas v 5. členu pouči, da lahko gobe pobiramo nemoteno povsod, tudi v lastniških gozdovih, razen če lastnik v njih ne izvaja pridobitne dejavnosti (npr. goji kostanje), kar pa mora biti posebej označeno, ali pa če se nahajamo na zaščitenem območju, kar pa tudi mora biti posebej označeno.
- V gozdu ne puščajte odpadkov. Naj gozd za nami ostane takšen, kot je bil ob prihodu.

Verjamem, da ste obiskovalci foruma osveščeni nabiralci gob in zgled drugim gobarjem.

Lep pozdrav,
Slavko

počasna

Citat od: rene dne 15 September 2009, 15:32
Počasna pozdravljena,glede vzpenjače nekaj popravljajo čeprav še sam ne vem kaj.Do božiča naj bi to gondolo zamenjala nova samo jas to ne verjamem.Pa še nekaj kaj si z tem mislila te pa razturam pohorje?

Razturam, to pomeni, ka bom dirkala po mojih placih.

Mam pa jaz že nekajletno pogodbo z gobarskim bogom. Tam ki sem pobrala v šumi kako plastenko, pločevinko ..., tam mi je drugo leto gobarski bogec nastavo kakiga lepiga jurčka.

počasna

Tak je blo pred par dnevi:
hodim pozno popoldne po šumi do 3-kotne in nea najdem drugo ko lisičke, grem dol in preden grem iz šume, rečem: Daj, bogec gobarski, vsaj enega - za Ernija! (prijatelj Erni ne more hodit po šumi).
Pa čujte, sekundo za tistim se prikaže taki komad, lepi, zdravi, trdi, dišeči, glih zrasto.

Potle pa še kuj rovarim okoli in v ihti rečem: Pa daj, gobec bogarski, še te eniga za mene.
Pa čujte, sekundo za tistim dobim direktno v gobec vso pajčevino.

Vete, ker bogec vse vidi, si potle nisn upala, da ga ne bi E. nesla.

Kak pa se slika gor da, da vidite tega lepotca?


počasna

Hvala, Janez, upam, ka bo šlo:

MIČO

Danes sem šel nabirati jurčke šele popoldne in jih nabral za dobro polovico košare.To kaže na to da jurčki dobro rastejo in nihče ne ostane brez njih pa čeprav gre v gozd tudi v popoldanskih urah.

ps
kot zanimivost bi omenil tudi to da v mojem koncu letos rdeče mušnice še niso začele rasti čeprav so v prejšnih letih rasle od sredine avgusta

Pohorc

Hej, Mičo, vsaka čast za takšno uspešnost pri jurčkanju! Res, kapa dol! ;)

Ma kolikor spremljam si letos nabral že kakih 10-15 kg jurčkov... Jaz sem jih pred dvema letoma v celi sezoni 3,65 kg, pa sva jih s punco do naslednjega poletja (shranjevanje: blanširano in zamrznjeno) komaj pojedla...

Ne, res, kako lahko poješ vse te jurčke? Just curious... :)
Pohorje bi moralo biti ženskega spola glede na mične obline :)