Meni

Prikaži objave

Ta odsek omogoča ogled vseh objav tega člana. Upoštevaj, da lahko vidiš samo objave na področjih, do katerih imaš trenutno dostop.

Prikaži objave Meni

Teme - slavko

#1
Nabiranje gob / Razstava gob
24 September 2019, 13:30
Od petka 27. do nedelje, 29. septembra bomo imeli razstavo gob v QLANDIJI Maribor. Razstava bo v času obratovanja trgovskega centra. Na razstavo lahko prinesete tudi svoje gobe in vam jih pomagamo določiti. Vljudno vabljeni!

Lep pozdrav,
Slavko
#2
Ljubiteljski gobarji zelo radi nabiramo gobane. Med njimi je tudi spreminjavi goban (Cyanoboletus pulverulentus), ki je do nedavnega veljal za užitno in okusno vrsto gobe.

Nova spoznanja pa nakazujejo, da ta vrsta gobana akumulira veliko količino težkih kovin, predvsem arzena. Zato ga ne priporočamo več za uživanje.

Arzen je nevarna težka kovina, saj v našem telesu povzroča poškodbe DNK molekul in zato že pri nižjih dozah (<100 µg/L) obstaja tveganje za raka kože, pljuč, mehurja in ledvic. Pri višjih dozah (>250 µg/L) pa obstaja tveganje za raka jeter.

Več si lahko preberete tukaj: https://www.researchgate.net/publication/319613612_Arsenic_hyperaccumulation_and_speciation_in_the_edible_ink_stain_bolete_Cyanoboletus_pulverulentus

Lep pozdrav,
Slavko
#3
Nabiranje gob / Občni zbor GD Lisička
01 Marec 2019, 10:18
V soboto, 09. marca 2019, bo od 14.00 do 17.00 ure v domu Danice Vogrinec, Čufarjeva 9, Maribor, 53. občni zbor GD Lisička. Takrat sprejemamo tudi nove člane. Letna članarina je 12,00 EUR (+ 3,00 EUR članska izkaznica, ki je enkratni strošek).

Lep pozdrav,
Slavko
#4
Med 11. in 13. marcem bo na sedežu Gobarskega društva Lisička, Preradovičeva 1, Maribor, potekal ''Začetni tečaj spoznavanja gob''.

Tečajniki spoznajo 80 vrst gliv, po programu Mikološke zveze Slovenije. Ob zaključku tečaja je predvideno testiranje za pridobitev naziva Determinator pripravnik. Kontaktna oseba za strokovna izobraževanja je Ana Širec (031 295 812). 

Lep pozdrav,
Slavko
#5
Med 12. in 14. marcem bo potekal začetni tečaj spoznavanja gob, po programu Mikološke zveze Slovenije. V okviru tega tečaja spoznate 80 različnih vrst gob. Tečaj se izvaja na sedežu društva, v Preradovičevi 1, Maribor. Če se kdo zanima za tečaj, pokličite Ano Širec, 031 295 812.

Lep pozdrav,
Slavko
#6
Nabiranje gob / Kaj vse vpliva na rast gob
09 September 2013, 10:01
Vsi vemo, da je za rast gob potrebna vlaga in toplota. Iz anket, ki ste nam jih pomagali izpolnjevati, je razvidno, da večina anketirancev (vzorec = 1400) meni, da ima tudi luna določen vpliv na rast gob.

Rezultat anketirancev je naslednji:
večino anketirancev (78 %) meni, da luna ima vpliv na pojav gob. Od tega 38,7 % meni, da ima luna posredni vpliv na rast gob, ker vpliva na spremembo vremena; 29,9 % meni, da luna ima določen vpliv na rast gob, vendar gre za kompleksen pojav, ki ga ni mogoče enostavno razložiti. Zanimivi so bili drugi odgovori anketirancev – večina drugih odgovorov nakazuje na to, da anketiranci menijo, da luna vliva na rast gob, kadar luna raste pa vse do ščipa ali polne lune. Veliko drugih odgovorov se nanaša na mnenje anketirancev, da luna vpliva na rast gob, kadar je dovolj padavin ter vladajo ustrezne vlažnostne in toplotne razmere. 22 % anketirancev meni, da luna ne vpliva na rast gob.

Manj znan pa je podatek, da na rast gob vpliva tudi elektrika. Kar so vedeli že naši predniki, so dokazali japonski raziskovalci. Že dalj časa so opazovali, da nevihtam sledijo izdatne letine gob. Raziskovalci iz univerze Iwate na severu Japonske so potrdili legendo, da so nekatere gobe podvojile svoje donose ob šoku z električno energijo. Raziskovalci so z uporabo "umetnih strel" spodbudili rast gob vrste užitni nazobčanec (Lentinula edodes), bolj poznane kot šitake. Donosi gob so se skoraj podvojili.

Seveda obstaja še vrsta razlogov, ki vplivajo na rast gob, a jih še ne poznamo dovolj dobro.

Lep pozdrav,
Slavko
#7
Nabiranje gob / Vprašalnik za nabiralce gob
26 Februar 2013, 15:34
Ministrstvo za kmetijstvo in okolje je lansiralo projekt, kjer je ena od točk ocena iznosa gob iz gozdov. Vprašalnik in navodila so v priponki. Pri projektu sodelujejo še Gozdarski inštitut Slovenije, Mikološka zveza Slovenije in gobarska/mikološka društva.

Prosimo, da nam pomagate tudi vi. Izpolnite vprašalnik z navodili, ki je pripet. Čeprav v navodilu piše, kam vprašalnik pošljite, ga lahko izpolnjenega in skeniranega (ali pa izpolnjen Word dokument) pošljete tudi na naš e-mail, gdlmb1@gmail.com in ga bomo mi posredovali dalje.

Za pomoč se vam vnaprej zahvaljujemo.

Lep pozdrav,
Slavko

#8
Nabiranje gob / Težave s spletno stranjo
03 Oktober 2012, 06:07
Včeraj je prišlo do izpada spletne strani zaradi težav s strežniki pri ponudniku spletnih storitev. Za nastalo situacijo se opravičujemo.

Lep pozdrav,
Slavko
#9
Nabiranje gob / Razstava gob
12 September 2012, 20:48
V soboto 22.09.2012 in nedeljo 23.09.2012 bo razstava svežih gob pri RESTAVRACIJI MARCHE, Tepanje (v smeri proti Ljubljani). Pričetek bo 22.09. ob 7.00 uri, zaključek pa ob 20.00 uri. Enako v nedeljo, 23.09.

Na razstavo lahko prinesete gobe in vam jih pomagamo določiti. Vabljeni!

Lep pozdrav,
Slavko
#10
Obiskovalce foruma prosimo, da nam posredujete domača imena gob, ki so v uporabi (ali so bila v uporabi) v vašem okolju. Gobe opišete najprej s slovenskim imenom, nato še z domačim, npr. črni goban – ajdovec, bronasti goban...

Lep pozdrav,
Slavko
#11
Nabiranje gob / Nabiranje gob v Monoštru
13 November 2009, 13:15
Za vse, ki vas zanima kako smo se imeli med Porabskimi Slovenci, smo na spletni strani http://www.gobe.si/OpisIzleta pripravili kratek potopis.

Prispevek vsebuje tudi odlomek iz oddaje, ki so jo predvajali na RTVSLO1.

Lep pozdrav,
Slavko
#12
Nabiranje gob / Začetni tečaj gliv
16 Februar 2008, 18:24
Zainteresirano javnost vabimo na ZAČETNI TEČAJ O GLIVAH, ki bo potekal meseca marca in aprila v Mariboru, v trajanju 10 ur. Tečaj se izvaja po programu Mikološke zveze Slovenije, na njem pa slušatelji spoznajo 76 vrst gliv. Cena tečaja je odvisna od števila prijavljenih. Vsak tečajnik prejme skripto z barvnimi slikami in opisi gliv.

Zainteresirani naj se javijo na forum, ali pa predsednici GD Lisička, Milki Bukovec, telefon 02 33 22 462, gsm 040 380 764, nakasneje do 07.03.2008.

Lep pozdrav,
Slavko
#13
Nabiranje gob / Za uporabnika Slotruplo
26 September 2007, 19:09
Sporočilo za uporabnika Slotruplo:

Ravno sem preverjal slike vaših poslanih gob, ko sporočila naenkrat nisem več videl. Zelo verjetno ste našli Jelkov bradovec (Hericium flagellum). Prosim, če mi lahko napišete ali je goba rasla na jelki.

Lep pozdrav,
Slavko