Meni

Prikaži objave

Ta odsek omogoča ogled vseh objav tega člana. Upoštevaj, da lahko vidiš samo objave na področjih, do katerih imaš trenutno dostop.

Prikaži objave Meni

Sporočila - Belokranc

#1
Nabiranje gob / Odg: žolte lisičke
11 September 2016, 12:18
Sem se hecal glede slike zato, ker je gozd pri meni, kjer jih nabiram zelo podoben. Po tem ko sem videl vašo sliko sem se odpravil na svoje terene in je videt znake premikanja, pognale so, je pa res da bo še nekaj časa trajalo, da zrastejo (zdej so komaj vidne, par mm). Sem pa skor prepričan, da bi jih našel za kako košaro, če bi šel globje v guščavo, kjer je več vlage..... Pri nam rastejo čisto vsako leto, če je le vsaj krajše deževno obdobje........zadnjih 10let jih naberam vsako leto. So pa tudi lep biznis za Rome, vsako leto jih vidim z polnimi jupolskimi kantami. Tukaj je trenutno dokaj mokro in bodo pognale, sploh v resicah/stelji in bolj gostih predelih gozda pa seveda ob potoku. Ravno v tem času ko ste bili tukaj je bil vrhunec booma jurčkov, našli so se pa tudi karžlji recimo, seveda v glavnem zbrcani......Žolto lisičko sem našel samo še na enem mestu v BK, pa še to je blo lokalizirano na 100m2, sem včasih veliko menjal mesta za gobarit tako, da bi jih moral opazit. Je pa tudi ogromno mrtvaških trobent (zdej še ne).
#2
Nabiranje gob / Odg: žolte lisičke
11 September 2016, 08:18
Sumim, da je ta slika iz mojih krajev =) Pred kakšnim mesecem sem opazil, da so pri nas pognale, ampak potem je sledila suša in zavrla rast kot že velikokrat prej........Mam še 2 glaža posušenih od lanskega leta, kot dodatek k jedem. Lahko pa vam dam točen info kje rastejo.......tu pri nam jim pravimo tudi "rudniške trobente" saj rastejo v enormnih količinah v okolici zaprtega rudnika Kanižarica, človek ne bi verjel kakšne količine gob so to, velikokrat se je zgodilo, da enostavno nisi mogel normalno hodit po gozdu, ker si se jim izogibal, da jih ne bi pohodil. Bi pa moral it preverit, če še rastejo.....predvsem v vlažnih predelih okoli potoka, ampak nekako ni časa.
#3
Nabiranje gob / Odg: Gobarjenje 2016
28 Avgust 2016, 18:16
CitatBravo, Belokranc ... Sam sem našel črne jurčke nazadnje pred kakih 20 let - pri Dornavi pri Ptuju ...

Karžlje so zbrcali, ha  ?   Svašta ... Pa še extra zaščitene gobe brcajo  ?

Res zanimivo, da jih drugje ni.........danes sem našel sicer samo 2-3, ampak še bodo. Jurčki so pa kr zelo zdravi, do nekje polovice peclja, klobuki pa čist. Sej ne brcajo samo karžlje, tudi ajdovčke oz črne gobane znajo veselo zbrcat, da o drugih gobah niti ne govorim........mogoče tako označujejo teren tile primitivci. Tukaj še kr rastejo, čeprav je na površju suho kot poper, če pa malo popraskaš se vidi, da je še vlažno......tako da upam na torkov dež, ki bi podaljšal čas rasti. Upam, da ni prepovedano slikat zaščitene gobe  :P





#4
Nabiranje gob / Odg: Gobarjenje 2016
27 Avgust 2016, 21:27
Citat od: marjeta dne 27 Avgust 2016, 20:51
Lepe fotografije. Midva bila danes na Smrekovcu, gobarjev malo, gob še manj. Je v gozdu zelo suho.
Me pa zanima za črne gobane. A niso to zelo redke gobe (vsaj v naših koncih), ki sploh ne zrastejo vsako leto?
Jaz sem jih do sedaj našla trikrat - štirikrat, pa še to samo na enem "placu".
Lep pozdrav

Poznam "par" placov kjer rastejo vsako leto približno ob tem času. Danes sem našel cca 30 jurčkov, več kot pol ajdovčkov.......v tem obdobju, na mestih kjer sam nabiram ponavadi predstavljajo večino. Je pa res, da rastejo po skupinah in če si prvi tam je veselica :D Tukaj so včasih rastli na robu gozda, kjer je stelja.......ker je tega vse manj jih več ni toliko, se jih pa še najde v gozdu. Kot zanimivost, v 2 dneh sem našel oz bolje rečeno videl kr veliko število karžljev (knežja mušnica).......seveda vsi do zadnjega zbrcani.
#5
Nabiranje gob / Odg: Gobarjenje 2016
27 Avgust 2016, 15:30
Citat od: Urban dne 27 Avgust 2016, 13:33
#Belokranc, so na zgornjih fotografijah črni gobani (boletus aereus)?
Hvala za odgovor in čestitke!

Lp,Urban

Vsi razen četrte slike so pomoje črni gobani, sicer pa naj kdo drug potrdi......nism ravno kvalificiran  ;D Tu jim pravimo ajdovčki.
#6
Nabiranje gob / Odg: Gobarjenje 2016
27 Avgust 2016, 12:26
Da se še ja malo javim iz Bele krajine =)

lp











#7
Nabiranje gob / Odg: Gobarjenje 2015
19 September 2015, 08:05
Citat od: Andrej Banko dne 18 September 2015, 20:47
Je kdo letos že kakšne ajdovčke našel ?
A se meni samo zdi, da so zadnja leta silno redki.
Ko sem bil še mulc, sem jih večkrat našel tudi v bližnjih hostah,
sedaj pa že tri leta nobenega, pa hodim iskat gobe na razne konce Slovenije.
Nazadnje sem enega našel nad Lazami ( blizu Janč ) ...

Kjer ja nabiram (Bela krajina) so letos rasli v glavnem ajdovci oz bom tako reku.....rasli so po več kot eden na mestu in sem jih našel več kot pa poletnih. Drugače pa tukaj trenutno rastejo marele, rumene trobente, cigančki....jurčkov pa nič.
#8
Nabiranje gob / Odg: Gobarjenje 2015
30 Avgust 2015, 09:34
Citat od: TineP dne 30 Avgust 2015, 09:22
Tudi jaz mam korenine iz Metlike, moja mami se je rodila v metliki in mam en kup tet pa stricov. Gmajna je tam ziher taka kot kazejo slike. Veliko je gabrov in kostanov zato je taka podlaga. Ke pa si nabirov?

Začeli so rast povsod, nabiral sem pa v okolici Črnomlja............košara v 3h, so bli večinoma zdravi in več kot polovica ajdovcev, ki rastejo v skupinah. Zanimivo, da je nekdo pomislu, da gozd na slikah ne pripada zdajšnemu letnemu času....mogoče ste preveč vajeni višjih leg =)

lp, Klemen
#9
Nabiranje gob / Odg: Gobarjenje 2015
30 Avgust 2015, 09:04
Citat od: ROGLA dne 30 Avgust 2015, 08:11
Belokranc

Kateri letni cas pa je pri vas,meni po listju deluje to  bolj na spomlad
Ali pa se motim,nevem nevem

Slike narejene s telefonom ne pričarajo pravega stanja. So pa na prvih dveh slikah ajdovci, tako da spomlad že ne more bit.
#10
Nabiranje gob / Odg: Gobarjenje 2015
30 Avgust 2015, 00:14
Lep pozdrav iz Bele krajine!  ;D