Meni

Prikaži objave

Ta odsek omogoča ogled vseh objav tega člana. Upoštevaj, da lahko vidiš samo objave na področjih, do katerih imaš trenutno dostop.

Prikaži objave Meni

Teme - Lojze07

#1
Kulinarika / Marele oz. dežnikarice
28 September 2017, 12:03
Letos je tudi abnormalno veliko dežnikaric v gozdu. Zanima me, kaj vse počnete z marelami?

Doslej sem bil deležen samo pohanih, danes bo menda golaž iz njih...

Pripravlja z njimi kdo še kaj drugega? Nekateri jih menda pečejo tudi kot golobice - bodisi samo na plošči, bodisi na olju...

Jih kdo vlaga? V kis? Solnico? Jih kdo kako drugače konzervira?

Vse dobro in lep dan še naprej.

LP
#2
Kulinarika / Črni kuštravec
30 Julij 2014, 17:09
Pozdravljeni!

Letos jih je v gozdu kar veliko. http://www.gobe.si/Gobe/StrobilomycesStrobilaceus

Pod opisom te gobe piše, da je užitna. Pa me zanima:

Jih kdo pobira? Če jih -

1. kako jih v gozdu očistite?

2. in kako jih pripravite?

3. So primerni za konzerviranje?

Za vse odgovore že vnaprej hvala.

LP

#3
Kulinarika / Sirovke
10 Oktober 2013, 20:08
Vem, da nekateri zelo hvalijo sirovke; jaz jih do danes nisem pobiral.

Zanima me, kako pripravljate in konzervirate ter kako - za kakšne jedi jih uporabljate? Je uporaben tudi bet, ali samo klobuk?

Za vse odgovore že vnaprej hvala.

LP

P.s.

Upam seveda, da so tole sirovke...  :angel:

#4
Nabiranje gob / Koprenke!?
27 September 2009, 01:21
Te dni me vznemirjajo koprenke (cigančki in sorodniki :) )
Prosim, če mi lahko razložite in natančno opišete, kakšna je razlika (oz. gotov način determiniranja):

Ametisne koprenke - neužitne

in grbičaste koprenke - užitne.

Vznemirja me tudi razlika med zajetno koprenko (užitna) in lilasto koprenko, ki bi naj bila prav tako užitna. Zdi se mi (nisem pa gotov), da je teh koprenk po vrhu Pohorja (Šumik) v jesenskem času veliko...

Hvala za odgovor!

LP
#5
Kulinarika / Cigančki
27 September 2009, 00:56
V teh dneh je v gozdu veliko CIGANČKOV (tako smo jim rekli pri nas doma - in tudi jaz jih tako imenujem) - pšenične gobe, Rozites caperata.

Rozítes caperáta, Pšenična poprhnjenka, Ciganček

Izkustveno vem, da se da z njimi pripraviti izvrstni golaž. Poznate še kašen drug recept - oz. kako bi jih se dalo še uporabiTič Jih lahko zamrznem? Blanširam? Uporabim zgolj sveže?

Že vnaprej hvala za odgovor!

LP
#6
Kulinarika / Veliki slinar
22 September 2009, 21:23
Nekje na forumu sem zasledil, da je menda veliki slinar najboljši pečen!

Kako?

- Na plošči - in posoljen? (kot npr. zelena golobica?)

- V ponvi - na olju?

- Preprosto z jajčki - kot jurčki?

Ga je možno pripraviti še kako drugače?

Hvala za odgovor!

LP
#7
Nabiranje gob / Dalmatinska tintnica?
01 November 2007, 21:15
Pozdravljeni!

Te dni sem bil v Meðugorju (BIH) in tam so me na travniku ob cerkvi pozdravile tele lepotičke. Ne pomnim, da bi prav takšne gobe kdaj videl kje pri nas. Spominjajo me na naše tintnice... Mi lahko kdo pove o gobicah na fotkah kaj več?

http://shrani.si/f/k/rD/3LjfrBsE/dsc091051.jpg

http://shrani.si/f/1Z/Tu/177xLXRc/dsc091071.jpg

http://shrani.si/f/a/8Q/4Suq5gHc/dsc091081.jpg
#8
Spoštovani gospodje: Slavko, Gregor, Pubi, Nace in vsi ostali!

Hvala, ker imate sočutje in potrpežljivost z menoj - in hvala za podroben opis, kako nalagate slike... Zame je pošiljanje slik na forum čisto novo početje... Verjetno se nam bo kdaj pridružil še kakšen (ali kakšna) te vrste...

Gregor je v temi Nalaganje slik danes dodal še drugi način... Zaenkrat mi je ta drugi boljši (ni smetenja z nezaželjenimi reklamami...) - in tudi edini, ki ga doslej obvladam  :laugh: Zdi se mi pa, da imajo drugi načini nekatere prednosti - predvsem to, da se z njimi lahko pošlje večja slika...

G. Nace mi je podrobno opisal svoj način. Hvala! Upam, da mi bo tudi tako uspelo... Se mi pa postopek zdi precej zapletenejši, kot je on, ki sem ga končno skapiral... Ima pa tale vaš vsaj kakšno prednost: v en dopis lahko pripopam več fotk (jih tam tudi lahko, a potem jih moram preveč zmanjšati) in upam, da bodo šle tu tudi nekoliko večje skozi...

Če sem prav sledil vašim nasvetom – in bo podvig uspel - potem vam v zahvalo pošiljam tole snežko!





Aja: pa še predlog, pobuda, misel, prošnja (ne vem, kako naj to imenujem) za moderatorje foruma in opravičilo hkrati: mar ne bi bilo dobro v forumu oz. temi Nalaganje slik omogočiti, da tam sprašujemo o tem (ali v kakšni podobni)...

Verjamem, da želite imeti red - in v tistem forumu sta sedaj že dva načina, kako naložiti sliko... Jih je pa verjetno še več... Začetniki, ki niso osvojili teh znanj že prej (torej takšni kot jaz ;) imamo verjetno  podobne "porodne" težave (to sklepam iz dopisa g. Naceta)...

Hkrati se opravičujem, ker sem nehote s svojimi čisto tehničnimi težavami "zasmetil" dve ali tri gobarske teme...

Če smem, bom sem prekopiral tudi nasvet g. Naceta, po katerem sedaj poskušam tole poslati... Pa morda še onega od g. Pubija (ko ga skapiram - če ga bom; če ne, ga bom pa tukaj in ne v "gobjih" temah povprašal še za kakšno dodatno pojasnilo)... Morda bo še komu koristilo...

Če kdo pozna še kakšen enostavnejši, hitrejši, s takega ali drugačnega ozira lažji ali boljši način, kot so že opisani - naj nas obogati z njim - tukaj ali v forumu oz. temi Nalaganje slik.

Aja, pa še to: forum kot takšen mi je zelo všeč, všeč tudi komunikacija med vami (nami), všeč, da poznavalci delite svoje bogato gobarsko znanje tudi z drugimi; všeč, da se tudi tu kopiči fond fotografij takšnih in drugačnih gob... Prepričan sem, da svoj osnovni namen (popularizacija ljubiteljskega gobarjenja - po besedah g. Slavka) zagotovo dosegate, hkrati pa omogočate, da tudi takšni nevedneži kot sem jaz, v dvomih lahko pridemo do vas (ne le ob prvih ponedeljkih - ampak vedno, ko pridemo iz gozda in se spravimo k računalniku...)

Upam, da s predlogom oz. prošnjo nisem preveč vsiljiv ali moteč in da koga od vas, ki se že dlje časa trudite z oblikovanjem tega krasnega foruma, nisem kakorkoli užalil. Če je ta tema odveč - jo preprosto izbrišite, ne bom nič jezen (vi pa potem tudi ne bodite, če bom še kje kaj posmetil s svojo tehnično nevednostjo).

Hvala vsem za razumevanje, potrpežljivost in sodelovanje.

Lojze





#9
Nabiranje gob / Mlade - stare štorovke
10 Oktober 2007, 22:21
Pozdravljeni!

Sem na novo tukaj - pa se ne znajdem najbolje. Rad bi dodal fotografijo mraznice (štorovke) - pa žal ne znam. Me lahko kdo pouči kako od tukaj do onega naslova, kjer lahko "pripopaš" fotografijo? In še gobarsko vprašanje: v temi o črnih trobentah sem pravkar prebral, da so prestare, ko nas na to opozorijo z neprijetnim vonjem. Je tudi pri štorovkah tako? Kako dolgo so mlade? Po čem spoznam, da so za nabiranje prestare? Že vnaprej hvala.

LP