Gobarsko društvo Lisička - Forum

Gobe => Kulinarika => Temo je začel/a: ROGLA dne 02 September 2015, 10:08

Naslov: gobji izvlecek
Prispevek od: ROGLA dne 02 September 2015, 10:08
Za izvlecek se splaca uporabiti velike tintnice in tudi prevelike gobane,ce so le brez mrcesa in so zdravi.
Vsako kvarjenje pa lahko povzroci,da bo izvlecek pozneje  zavrel.
Okus izvlecka se v hladilniku v dobrem zaprtem kozarcu ali steklenici ohrani do treh mesecev.
Z izvleckom pozivimo in obogatimo zimske juhe,mesne omake in jedi iz divjacine.

Recept

500g. Grobo narezanih gob....po zelji od jurckov,marel,turkov,maslenk,lijastih lisic,kukmakov,trobent itd
300ml.  Vode
200ml.  Rdecega vina
60  ml. Sojine omake,temne
5 ml soli
1 vejica timijana

Vse sestavine damo v veliko kozico iz nerjavecega jekla.
Zavremo in odkrito kuhajmo 45 minut

Gobe precedimo in skozi plasticno sito izstisnemo iz njih cim vec tekocine.
Izvlecek prelijemo nazaj v kozico,zavremo in pokuhajmo na polovico.

Pred prelitjem izvlecka v kozarec ali steklenico ,tetermicno obdelamo najbolje kr potopiti steklovino v krop.
V kozarec ali steklenico  nalijemo izvlecek,zapremo in pustimo da se ohladi
Hladen shranek opremimo z napisom in spravimo v hladilnik.
Gobji izvlecek lahko tudi  zamrznemo v posodici za ledene kocke

Prepisano iz recepta,samanta ,upam da ti bo prav prislo