Za izvlecek se splaca uporabiti velike tintnice in tudi prevelike gobane,ce so le brez mrcesa in so zdravi.
Vsako kvarjenje pa lahko povzroci,da bo izvlecek pozneje zavrel.
Okus izvlecka se v hladilniku v dobrem zaprtem kozarcu ali steklenici ohrani do treh mesecev.
Z izvleckom pozivimo in obogatimo zimske juhe,mesne omake in jedi iz divjacine.
Recept
500g. Grobo narezanih gob....po zelji od jurckov,marel,turkov,maslenk,lijastih lisic,kukmakov,trobent itd
300ml. Vode
200ml. Rdecega vina
60 ml. Sojine omake,temne
5 ml soli
1 vejica timijana
Vse sestavine damo v veliko kozico iz nerjavecega jekla.
Zavremo in odkrito kuhajmo 45 minut
Gobe precedimo in skozi plasticno sito izstisnemo iz njih cim vec tekocine.
Izvlecek prelijemo nazaj v kozico,zavremo in pokuhajmo na polovico.
Pred prelitjem izvlecka v kozarec ali steklenico ,tetermicno obdelamo najbolje kr potopiti steklovino v krop.
V kozarec ali steklenico nalijemo izvlecek,zapremo in pustimo da se ohladi
Hladen shranek opremimo z napisom in spravimo v hladilnik.
Gobji izvlecek lahko tudi zamrznemo v posodici za ledene kocke
Prepisano iz recepta,samanta ,upam da ti bo prav prislo