Gobarjenje 2013

Začel/a Lemedis, 01 Januar 2013, 15:19

Prejšnja tema - Naslednja tema

klavir

Ko sem že ravno bil izzvan...

Te gobice so bile nabrane v zadnjem času...



Te so bile nabrane prejšnjo nedeljo (20.1.) pod Vurbergom:



Z njimi smo naredili sushi (saj so to v bistvu "japonske" gobe...):



:P

Nagi Bator

Manjka ti se samo kombinezon z napisi Red Bull in podobnim, ker to je pa res ekstremni sport  ;D
Tisto na prvi sliki so bezgove uhljevke ali kaj drugega?

klavir

Na prvi sliki so bukovi ostrigarji, ki so zrasli na skupaj navoženih deblih ob Muri pri Grazu v Avstriji - kadar gremo za konec leta v Metro, se je treba za tiste hlode obvezno ustaviti, ker so okuženi z vsem možnim...

martinko

Tudi na primorskem komaj čakamo gobice. Res je narava najbolj očarljiva jeseni, pa že junija bo kaj.

darkoh

Za preganjanje monotonih zimskih dni, spomin na poletno-jesenske gobarske užitke.






LP, Darko

Extra251

Najprej vas vse lepo pozdravljam, saj sem se po dolgem prebiranju vašega formuma končno odločil, da tudi jaz nekaj napišem in delim svoje navdušenje nad gobami.:) Kljub temu, da sem začel gobariti bolj "intenzivno" prejšnjo leto, se vam želim pridružiti in z vami deliti moje mnenja in lepe dogodke v naravi. :) Za danes pa še vam prilagam dve sliki, ki sta mi uspeli prejšno leto.

Lep pozdrav vsem!
M.I.





Gobar88

Dobrodosel med nami :) druga slika je odlicna !

Martin

 :P

hja pozdravljen in seveda dobrodošel med nami, res je druga slika je super .Od kod pa ste in v katerih gozdovih gobarite?

Lp
Martin

pomladmarec

Vsi prav lepo pozdravljeni. Ravnokar sem se prijavila, čeprav vas berem že celo lansko leto. Krasni prispevki, da o fotografijah sploh ne govorim.Tudi sama sem navdušena gobarka in komaj čakam marčnic, čeprav jih še nikoli nisem našla. Lani sva z mojim nabrala ogromno jurčkov, se z njimi sladkala sama, pa tudi sosede,prijatelje in starše sva razveseljevala z njimi.
Vsem želim eno uspešno gobarsko sezono.

Extra251

Citat od: Martin dne 07 Februar 2013, 18:03
:P

hja pozdravljen in seveda dobrodošel med nami, res je druga slika je super .Od kod pa ste in v katerih gozdovih gobarite?

Lp
Martin

Sem iz okolice Radencev. Drugače pa gobarim tukaj po okolici in seveda na goričkem. Letos pa tudi upam na pohorje:) Pa lahko me kar tikate ker še nisem tako star :D

klavir

Utrinek iz gobarjenja med Staršami in Zlatoličjem (stara lokacija društvenega gobarjenja).


(Spet) zimske panjevke...


Tudi ostrigarji so bili...

Nagi Bator

Ma, sem ravno mislil vprasat... Kolk kaj cajta vlozis v taksno zimsko gobarjenje? Recimo, da naberes toliko, kot je na tej zadnji sliki.
Glede na to, da ocitno poznas "place", mas to v slabi uri, ali se moras kar potrudit in iskati nekaj casa?
Ali pa gres bolj ali manj od drevesa do drevesa za katera ves, da so okuzena?

klavir

Takšna gobarjenja se ne razlikujejo dosti od tistih v klasični sezoni, praviloma so celo krajša - 2-3 ure. V glavnem hodim v loke med Mariborom in Ptujem (ob Dravi) ter v nekatere gramozne jame na Dravskem polju. Seveda poznam nekatera drevesa, ki bi naj bila zajedena s to ali ono glivo, vendar neko stanje praviloma velja samo par let - tako opažam, da na prvotnih drevesih, kjer sem  se v zimi 2006/7 prvič seznanil z gobarskim zimskim rastjem, skoraj brez izjeme ni več ničesar, ali pa so se drevesa tudi že podrla, razkrojila do te mere, da niso več primerna za to (posebej po letošnji hudi suši). Življenje nekih parazitskih gliv je torej lahko pravzaprav celo bolj omejeno od tistih, ki rasejo na tleh.

lp

Martin

 ;D

Zima je prava takšna kot mora bit z obil snega. Stari gobarji pravijo obilo snega,obilo gob hja upam ,da to drži.

lp
Martin

klavir

Današnja naloga je bila dopolniti si zalogo že posušenih bezgovih uhljevk, ki je stara že dve leti in vse bolj usiha. Rezultat: mislimo, da bo vrček zopet poln... Škoda, da sem pustil fotoaparat doma, saj so bili vmes najdeni čudoviti fotografski motivi brstečih črnih gob. Pa drugič... Lokacija: pod Vurberkom, iskanje starejšega bezgovega drevja... V skoraj polmetrskem snegu kar težka naloga, ampak tako se vzdržuje kondicija.



Za presenečenje so poskrbeli visoki stari topoli (zlasti tisti, ki so že ležali na tleh), na njih so pognale kolonije ostrigarjev...



Do ponedeljka bomo poskusili novo metodo konzerviranja svežih ostrigarjev: direktno na krožnik, pa velika snežna lopata snega nanje, upajmo, da to deluje in jih bomo lahko v začetku tedna hrustljavo zapekli na olju, pa malo soli in popra, uh, se že sline cedijo...