Gobarjenje 2012

Začel/a Lemedis, 01 Januar 2012, 18:35

Prejšnja tema - Naslednja tema

Pohorc

#360
Citat od: gobar666 dne 22 Julij 2012, 18:13
;D..Nisem iz kočevja žal,sm pa že tudi tam nabiral,ampak bil sem enkrat in nič nabral,pa še nevarnost je tam zaradi medvedov,pravijo pa,da je tam dosti gob..

Jaz osebno bi sicer zaradi vseh govoric (smem reči: mitov?) prav tako imel slab občutek it nabirat gobe na Kočevsko, TODA, nisem še slišal, da bi kadarkoli v zgodovini kakšnega gobarja vsaj napadel medved - če se motim, naj me prosim kdo popravi, da ne bom stresal neumnosti.

Če razmišljam bolj na racionalni, objektivni ravni, je verjetno blizu nemogočega, da bi v Kočevskem Rogu ob gobarjenju srečal medveda, sploh če greš recimo julija ali avgusta po svetlem (recimo med 10-15h) nabirat. Zakaj tako mislim? Eno je, da te medved sliši bistveno prej kot ti njega, drugo je, da avgusta ni mladičev, tretje je, da živi v Kočevskem Rogu le eden na 11 km2 (gostota medvedov je denimo znatno višja v kompletnem kvadratu med Postojno, LJ Barjem, Kočevjem in HR mejo pri Prezidu, glej: http://www.medvedi.si/index.php?option=com_content&view=article&id=64&Itemid=81&showall=1&lang=).

Sicer še mene samega ne prepričajo argumenti, ker vendar Kočevski Rog je pa ja strah in trepet zaradi medvedov, a menim, da je verjetnost, da se ti zaradi medveda tam kaj resnično zgodi, najbrž bistveno manjša od napada kake divje svinje na Pohorju, ki je tudi ne bi želel (še kdaj) srečat.

Kaj meniš oz. menite ostali?

P.S. Gostota medvedov po območjih v Sloveniji je najbolje vidna na tem zemljevidu: http://www.medvedi.si/index.php?option=com_content&view=article&id=74&Itemid=75
Pohorje bi moralo biti ženskega spola glede na mične obline :)

gobar666

Lep pozdrav..T1000 sj to jst vem,da se da preverit,kdaj in s čim je bilo slikano ::)..Samo imaš pa voljo..hehe,ne zamerim,sj prou da si napisal,in ja podatki so čisto točni..haha..Kar se pa mojega placa tiče,pa še zdaleč ni samo moj,je vsako leto več ljudi,ampak veliko pa naberem ,samo ,ko sm prvi ali drugi tam,torej najkasneje da sm v gozdu 6,15 zjutraj :o,ali pa ,če nobeden ne ve,da rastejo :laugh:..recimo včeraj sm bil tam ob 9 in nabral 40 jurčkov,in sm bil pomoje tam ene 5-6po vrsti v gozdu,torej,če bi bil ob 6.00 in prvi not bi bila številka 100+ ::)..Kar se tiče pa medvedov in Kočevskega roga,pa ga boš res težko srečal,tja pa ne hodim zaradi tega,ker bi se bal medvedov ampak,ker mi je predaleč in sm bil enkrat in našel nulo,zato ne grem..Danes bil in čista nula,ena lisička,premrzlo je za rast pomoje,ker zjutraj je samo 11 stopinj,tako ,da čakam sonce ;D

mačka27

lp  :angel:
danes po nekajdnevni pavzi....šla v gobarjenje....v pol ure ali 20-ih minutah približno, dobila 3 smrdljivčke, 2 mareli-čez 20 cm.... me je potegnilo....pol pa uro in pol nič....beri-nič poznanega

po gobarskem kosilu sem se zopet na "blef" spravila v gmajno....teh predelov, kamor se selim sicer nič ne poznam...pa tudi bila kako uro tam (zalutala popolnoma....).dobilla 15 brezovih gobančkov in 8 lisičk- manjše sem pustila, da zrastejo-zame ali za kogarkoli drugega.....
imam pa še nekaj golobic, katere bom prepustila sosedu v determinacijo, če jih slučajno pozna....

očitno se je pričelo  :angel: :angel: :angel:

Pohorc

Citat od: mačka27 dne 23 Julij 2012, 14:38
očitno se je pričelo

Me veseli, da se pozitivnost prebuja :) Kje približno so tvoji konci in približno na kateri višini, če ni skrivnost?
Pohorje bi moralo biti ženskega spola glede na mične obline :)

edvardo

Končno se je pričelo nakaj dogajati tudi na Goričkem. Fotografije so iz današnjega sprehoda globoko v Goričkih gozdovih.

Pa lep pozdrav

Gobar88

edvardo

kje na goričkem pa si nabiral ?

edvardo

Gobar23 moj dedek bi ti rekel: "pri tretji šperi od raufanka desno" drugače pa v okoli Lončarevcev.

Lep pozdrav!

mačka27

#367
Citat od: Pohorc dne 23 Julij 2012, 18:01
Citat od: mačka27 dne 23 Julij 2012, 14:38
očitno se je pričelo

Me veseli, da se pozitivnost prebuja :) Kje približno so tvoji konci in približno na kateri višini, če ni skrivnost?

okolica škofje loke....sem bila prej na temi gobarjenje na gorenjskem....sem pa še skoraj popolni začetnik :-\

lp pa veliko uspehov v gobarjenju  ;) ;) ;)

nmv okoli 352m- ilovnata tla...

gobar666

Lep pozdrav..Ewo današnja,Mama,fotr in trije sinčki :laugh:


anica

 

   Eduardo iz Goričkega, hvala za pravočasno informacijo! Uspešno sem jo izkoristila! (63 jurčkov, nekaj marel in lisičk)
   Škoda, da je majster pred mano pobral več kot dvakrat toliko!

   LP

gobar666

Super Anica,pa daj prlimaj kako slikico,da ne popam samo jst gor ::)..Bi rade volje pogledal kake druge,ne samo svoje :P..

mato2

Ja bi blo lepo videti kako slikico. sicer jaz bom tudi zdaj pocasi startau z Martinom vred tako da bo spet malo veselo saj spet veselo namaka nase bregove ;D ;D ;D

lp matej

anica

 
Žal moje računalniško znanje ni najboljše, objubim pa, da se v kratkem naučim tudi tega, ne samo nabiranja gob,
mogoče bo že jutrišnja bera v slikah - imam dobre sosede. Današnji jurčki so bili fantastični za videt, žal s preveč luknjicami!

LP

Stukl1

V štajerskih gozdovih se že kaj dogaja al ne ??????????

Pohorc

Imam občutek, da bomo vsi tisti, ki čez teden ne utegnemo v gozd, ta vikend na polno zaposleni z gobarskimi podvigi in, bogdaj, tudi s čiščenjem svežih gobic :) Pohorje, Goričko, Haloze, Gorenjska, Dolenjska, ... povsod je namočilo, temparature so ugodne, za ostale stvari (luna ipd.) ne vem, a treba bo pogledat.

Imam občutek, da bo ta vikend še kdo drug prilepil kaj mikavnega na forum, ne le naš dolenjski prijatelj ;)
Pohorje bi moralo biti ženskega spola glede na mične obline :)