Gobarjenje 2012

Začel/a Lemedis, 01 Januar 2012, 18:35

Prejšnja tema - Naslednja tema

Martin

 ;D
pozdrav.
Prvo čestitke za najdbo gobar666.  Vsak od nas nardi v gozdu nekaj škode in nekaj koristi važno je da se goba čisti ali celo odreže, tud jaz gobe kar odrežem če le ni pregloboko v zemlji .

Včeraj sem gobaril spet pri belviju in divjih gob je kar nekaj pognalo. Našel sem nekaj lisičk marelo in dva poletna gobana.

MITJA mislim ,da še je prehitro za jesenske gobane na pohorju tak kak je g.Slavko napisal druga polvica julija začetek avgusta bo prva runda.

Lani sem prve nabral 1.8 bilo pa je tud nekaj starih tak ,da so že prej pognali seveda pa je možno da bodo tu in tam že prej govorim za pohorje šumik kl vrh.
Bom pa po dopustu začel spremljat ta teren in lovrenc

Lp
Martin

Mitja

Hvala za obrazložitev!
Lp! Mitja

Branislav

Glede gobarjenja na Pohorju je vsako leto slabše,saj se seka po dolgem in počez ,nihče pa ne očisti ostankov.Drugi problem so vožnje s kolesi in motorji,ki razorjejo strmine in še zadnja nejevolja so miši.
Teh je na Pohorju polno in so glede na zdravniška obvestila zdravju nevarna .Kaj menite ostali ?

Lep pozdrav Branislav

slavko

#303
Strinjam se z vami, da gozdovi na Pohorju niso v najboljšem stanju. Tudi mene motijo posekani ostanki dreves. Še bolj pa globoke brazde, ki jih puščajo stroji, s katerimi sekajo drevesa. Tak poseg v naravo zagotovo ni koristen. Seveda je vožnja s kolesi in motornimi vozili po gozdu prepovedana, vendar ne povzročajo takšnih posledic kot gozdna mehanizacija. Obstaja nevladna organizacija, ki nasprotuje uporabi motornih vozil, kot npr. motornih koles, štirikolesnikov... na Pohorju in jih po svojih močeh skuša preganjati, http://pohorje.cc/POHORJE-CC/kdo_smo.htm#podatki.
Toda z gozdom upravlja Gozdno gospodarstvo. Gozdarji trdijo, da je takšno gozdarjenje, pri katerem puščajo ostanke dreves v gozdu, sonaravno. Toda nihče me ne bo prepričal, da so sonaravne globoke brazde, ki jih v gozdu pušča gozdna mehanizacija. Takšne škode ne naredijo kolesarji in motorna vozila skupaj, pa jih na tem mestu sploh nimam namena ščititi. Prepričan sem, da gozdna mehanizacija, ki se uporablja na Pohorju, ni primerna za tako okolje.
Redčenje gozdov je normalno in poteka od nekdaj. Seveda to vpliva na rast gob, posebej tistih, ki živijo v sožitju z drevesom, ki je posekano. Tiste vrste gob so izgubile partnerja in bo potreben čas, da najdejo novega. Micelij je robusten in ga ni moč kar tako ugnati. Zato sem prepričan, da redčenje gozdov ne vpliva bistveno na rast gob. Če bi, potem določenih vrst ne bi več bilo. Hujša nevarnost je onesnažen zrak, ki je za bolj občutljive vrste gob poguben. Zato določene vrste gob izginjajo. Slovenske so opisane v rdečem seznamu, http://www.gobe.si/Mikologija/Predlog.
Na Pohorju je letos veliko miši. To je povezano s toplim marcem, ki ni uničil prve zalege. Gobarjem bodo letos "konkurenca", saj jedo tudi gobe, predvsem pa bo treba paziti, da ne staknemo mišje mrzlice. V oddaji Preverjeno so govorili o tej nadlogi, http://24ur.com/specialno/nega_in_zdravje/misja-mrzlica-na-pohodu.html. Ker gre za virusno obolenje, ni zdravil, le simptome lajšajo.

Lep pozdrav,
Slavko

Martin

 :-[
pozdrav

Dežja pač noče bit .A kljub temu grem jutri gobarit na pohorje na katere terene še nevem ,če drugo ne bom nardil bkaj za zdravje.

Upam, da bo v naslednjih mesecih več dežja.

A morda gdo ve ,če so že kje boronice na pohorju ??? ??? ??? ??? ???

LP
Martin

Pohorc

Citat od: Martin dne 01 Julij 2012, 11:48

A morda gdo ve ,če so že kje boronice na pohorju ??? ??? ??? ??? ???


Letos jih (spet) praktično ni.  >:(

Morda bo sicer kdo našel kakšne osamljene otočke (lani je bil tak pozitiven otoček Strojna) ... naj javi ;)
Pohorje bi moralo biti ženskega spola glede na mične obline :)

murrober

oj
ta suša res ne vpliva dobro na gobe. sem pa bil danes presenečen, ko sem tako malo pokukal v gozd bluzu poljčan. res je suho v gozdu, ampak sem našel veliko rumenih gobanov. mladih in zdravih. drugih gob pa ne.
lp
robert m.

Martin

 :D
pozdrav

Suša je in ,da gob ni se vidi takoj tud na forumu. Ja upajmo, da bo v bodoče kaj deževja.

No sam se jutri odpravljam na morje in se vrnem dvajstega in upam ,da bo takrat na forumu stanje kaj bolše. :P

pa lep gobarski pozdrav
Martin

gobar666

Lep pozdrav,ma pr nas gobe-jurčki rastejo,samo ni nič pretresljivega ::),pa se mi ne da vsakih par dni slikic objavljat,naberem pa vsakič ko grem.Manj kot 10 jurčkov nikoli,vidim pa,da ko jst ne objavljam je bol tišina tle gor :P..Za kaj več pa rabi fajn namočit teren,ker je res suho..evo fotka od dans,urica in pol hoje okoli 15 jurčkov.


bjacky2004

Pa kje si ti doma, v Černobilu, de je tolk gob?  :angel:

gobar666

Ja blizu černobila ::)..Dans bil,hodil 3ure,nabral dobrih 5jurčkov :laugh:,ampak ene 15-20 sm jih pustu,so bli že črni pa razpadeni..končuje se rast,je pa res že presuho,ne vem ,kje je zdj tist dež,ki so ga tko napovedovali..Rabi padat dva dni,pol bo pa upam,lanski rekord padu :P..Ewo slikica,samo so uleteli z nožem u kader :)..lep pozdrav



Lojze07

Pozdravljen, gobar 666.

Čestitke! Pri nas na mariborskem koncu sedaj dežuje... Tako, da se bo počasi verjetno kaj pojavilo...

Še vedno pa nam nisi uspel povedati  ??? , kje jih ti nabiraš. Predpostavljam, da kje na Primoskem? Drži?

Vse dobro!

LP
Le hodi po gobe, dokler je čas;
kajti pride čas, ko ne bo več čas;
in ta čas bo vsak čas:
šel boš po gobe.

Lojze07

Prav veselim se - zunaj zelo lepo šumi...  :-*

LP
Le hodi po gobe, dokler je čas;
kajti pride čas, ko ne bo več čas;
in ta čas bo vsak čas:
šel boš po gobe.

Sfinx

Pozdravljeni. Že dalj časa navdušeno spremljam forum (in slikce gobarja666  :P). Tudi sama sem strastna nabiralka gob, vendar se še učim.
Včeraj sem bila v gozdu (na mojem koncu -nižina -okolica Pirnič), vendar je bilo še vse precej suho. Nabrala sem 9 lisičk in 2 golobici, o jurčkih pa ne duha ne sluha...
Zanima me, koliko dni po deževju potrebujejo gobe, da prikukajo na plan? Negdo je omenil, da se po 2 dneh deževja ponavadi že kažejo rezultati?


lp, Sfinx

slavko

V optimalnih razmerah gobe zrastejo v nekaj dneh. Optimalne razmere pa so v glavnem takrat, ko je dovolj vlage in dovolj visoka temperatura.

Lep pozdrav,
Slavko