Meni

Prikaži objave

Ta odsek omogoča ogled vseh objav tega člana. Upoštevaj, da lahko vidiš samo objave na področjih, do katerih imaš trenutno dostop.

Prikaži objave Meni

Sporočila - Pohorc

#31
Nabiranje gob / Re: Gobarska sezona 2010
07 Avgust 2010, 13:52
Citat od: MIČO dne 05 Avgust 2010, 09:27
Danes sem končno po nekaj neuspešnih poskusih zopet našel nekaj lisičk - sicer ne veliko vendar za eno kosilo jih bo dovolj.Rastle so na 1050 mnm tam kjer je bilo dovolj mokro - največ jih je raslo v mahu.Drugače pa sem videl še nekaj golobic - drugih gob pa enostavno ni - ne užitnih in ne strupenih.

lp MIČO

Mičo (in vsi ostali gobarji), danes sem imel zelo podobno izkušnjo. Na Pohorju (lokacija povirje Pake; na placu 1000-1050 mnm in placu 1100-1200 mnm; J, JV in V lege) sem v 2 urah našel le 180 g lisičk, 2 golobici, eno neznano gobo in eno lesno gobo. In to je vse. Tudi vonja po gobah ni bilo. Gozd je bil sicer od zadnjih padavin precej namočen. Mimogrede, na tem istem placu sem denimo lani v zadnjih 2 hodih skupaj našel 2,2 kg lisičk in 6,3 kg jurčkov - dovolj, da sem gobarsko sezono končal že konec avgusta (nabiram le zase). Skratka letos še ni sezone, nedvomno.

Pa še to: na obeh višinah je bilo med 10-12h danes le 12°C (ponoči 10°C), kar je najbrž dokaj hladno. V tem tednu se bodo noči na tej višini postopoma ogrele na 15-17°C, kar samo po sebi zadostuje. V nižinah bodo noči podobno tople. No, padavin je bilo v zadnjem tednu dovolj, vsaj nekaj.

Glede lune sem slišal, da: "luna vpliva na rast gob po polni luni, kajti tudi kmetje pri nas pravijo, da gobe rastejo takrat, ko gre luna dol". Čez 3 dni bo prazna luna, kar bi pomenilo, da je lunarno trenutno neugodno.

Pa tudi začetek avgusta ni ravno gobarski višek sezone. Naš soforumaš Slavko pravi, da je višek rasti gob septembra in oktobra in da je zaradi tega takrat največ razstav.

Torej, stanje na južnem Pohorju - in najbrž po večini Slovenije:
MINUSI:
- zaenkrat še prehladne noči (to se bo ta teden izboljšalo)
- neugodna lunina mena,
- zgodnje obdobje sezone (višek čez kak mesec)

PLUSI:
- dovolj padavin.

Vse kaže, da bo potrebno počakat vsaj kak teden.

Lp, Pohorc
#32
Trust, vsa čast za takšno gobarsko vnemo! Meni se je letos prvič zgodilo, da sem v enem dnevu jurčkov nabral nad dovoljeno mero dveh kilogramov (ja ja grdi Pohorc!), zaradi česar me je nato za nadaljevanje sezone kar minilo nabirati jurčke - in katerikoli gobe pravzaprav.

Ker itak sedaj ne vem, kako naj s punco pojeva kakšnih 8 kg jurčkov in lisičk.

V bistvu me navdušuješ iz vidika, od kod jemlješ motivacijo, da greš po nove in nove gobe. Da jih potem podariš naprej? Hm, jaz nisem tak dobrotnik, naj si jih sami naberejo :)
#33
Nabiranje gob / Re: Najtežji jurček
22 Oktober 2009, 19:42
Rumeno-zelena trosovnica (zrel in nečvrst, a zdrav): 405 g

Bež trosovnica (mlad in čvrst): 280 g
#34
Nabiranje gob / Re: Gobarjenje danes
16 September 2009, 19:56
Hej, Mičo, vsaka čast za takšno uspešnost pri jurčkanju! Res, kapa dol! ;)

Ma kolikor spremljam si letos nabral že kakih 10-15 kg jurčkov... Jaz sem jih pred dvema letoma v celi sezoni 3,65 kg, pa sva jih s punco do naslednjega poletja (shranjevanje: blanširano in zamrznjeno) komaj pojedla...

Ne, res, kako lahko poješ vse te jurčke? Just curious... :)
#35
Nabiranje gob / Re: JURČKI
01 September 2009, 20:21
Če imaš v mislih jurčke, je stanje trenutno precej različno. Jaz jih v JZ Pohorju (800 - 1200 mnm) letos še nisem videl, v SV Pohorju (ok. 1000 mnm?) in na Goričkem (ok. 300 mnm?) pa sodeč po prispevkih nekaterih gobarjev so. Za oceno stanja zunaj teh območij pa je iz foruma premalo informacij, nekateri omenjajo Gorenjsko, kar pa je dokaj širok pojem.

Andrej, kje pa je sicer tvoj matični "gobarski teritorij"?
#36
Nabiranje gob / Re: Gobarjenje danes
01 September 2009, 19:56
@Martin in tdk ... vidva sta pa prava jurček-hunterja, le kje jih najdeta? :))

@kepa in Mičo ... tudi vidva že z jurčki? dobri ste! :)

@slavko ... res je, kar pravi kepa, ne samo, da ste velik poznavalec slovenskih gliv, tudi prijazen in naravoljuben človek ste; takih je dandanes res tako malo, da si zaslužijo pohvalo od nas, ki vam počasi sledimo

-----

No pa da še sam malo opišem svojo nedeljsko dopoldne. Odpravil sem se v povirje Mislinje, nekje med 980-1050 mnm sem se sprehajal. Celotno področje je povsem drugačno od skomarskega Pohorja, kjer sem običajno, saj so gozdovi tu dosti bolj sklenjeni, celkov namreč skorajda ni. Gob številčno ni bilo veliko - jurčkov sploh nisem našel, tudi z lisičkami je kazalo dokaj slabo, dokler se ni pred mano prikazala pravo polje lisičk, tehtnica doma je po čiščenju pokazala 1.805 g, kar je res lepa bera, dosedaj je bilo zame lisičk največ 1.250 g (lani). Sprehod sem tako sklenil šele po skoraj 5 urah.



Najlepša med njimi pa ... kaj naj rečem, prava pohorska lepotica, težka 112 g, kar je za lisičko res spodobna teža. Ah to Pohorje, nikoli me ne neha presenečati :)

#37
Nabiranje gob / Re: Gobarjenje danes
29 Avgust 2009, 22:01
Vedno pogosteje gobarji javljate, da se že najdejo jurčki, sicer v manjših količinah, a vendar! Kolikor vidim, sicer predvsem na Gorenjskem, a tudi naši vzhodni konci so deležni tega veselja.

Jutri bo lep dan, kot nalašč za sprehod po gozdovih. Poskusil bom srečo z novimi "placi", tokrat grem malo pogledat v povirje Mislinje.

Za vse, ki se jutri odpravljate podobno uživat, veliko sreče! ;)
#38
Nabiranje gob / Re: lisičke
14 Avgust 2009, 00:02
Ja lisičk je še vedno kar precej, kljub suši (no najbrž suša ni povsod enaka). Tdk, ti nabiraš predvsem na Goričkem, če se ne motim? Mimogrede, zelo lepe bere ;)
#39
Nabiranje gob / Re: Gobarjenje danes
14 Avgust 2009, 00:01
Odlično, torej nekje v Sloveniji le so jurčki :) ... katera makrolokacija in nadmorska višina?

Lp, Pohorc
#40
Nabiranje gob / Re: lisičke
08 Avgust 2009, 15:02
Se pridružujem ostalim zvestim pohodnikom po našim gozdovih in travnikih ... trenutno je bolj suša glede gob.

Bil na 3 različnih mestih na južnem Pohorju (Rakovec, Ljubnica in še nekje vmes). Nadmorske višine med 850 pa vse do 1300 mnm. Lisičk je bilo 310 g, precej velike, nekatere že malo suhe, a le na 4 rastiščih. Vse so bile sicer lepe in zdrave, a se je videlo, da so še od prejšnjega dežja, ne od tega tedna. Jurčka pa nobenega, če odštejem dva čudovita giganta, ki pa sta žal bila že v zadnjih vzdihljajih in neuporabna.

Skratka, vsaj glede Pohorja bo potrebno počakati vsaj nekaj tednov, saj v naslednjih 7 dneh ni videti kakšnih omembe vrednih padavin, pa tudi takoj po nijh ni nujno, da vzrastejo.

Se bomo pa malo zamotili z drugimi hobiji medtem, a ne? :)

#41
Nabiranje gob / Re: lisičke
05 Julij 2009, 17:24
Pomanjkanje jurčkov se letos več kot nadoknadi z res lepimi in tudi dokaj obilnimi lisičkami. Martin, prav lep ulov!

Moj tretji letošnji gobarski sprehod je bil na isto mesto kot drugi (povirje Dravinje na 800-850 mnm). Za razliko od zadnjič je bilo ponekod opaziti znake drugih gobarjev, kljub temu pa 560 g lepih lisičk (3 ure) - je pa letos gob dovolj za vse. Polovica jih je tudi že končala v današnjem kosilu.

Želel bi si le, da na poti ne bi videl kakšnih 20, morda 25 pločevink (kakopak praznih) različnih znamk piva. Morda pa naslednjič zraven košare in nožka nesem še vrečo za smeti...

P.S. Tokrat sem videl tudi kar nekaj odraslih gob, ki izgledajo kot jurček, le da so po betu spodaj rdeči, proti vrhu beta pa rumeni, klobuk pa imajo svetlo rjav, skoraj bež; trosovnice pa nisem pogledal, saj jih nisem želel prevrniti. Katera goba je to in ali je užitna?
#42
Nabiranje gob / Re: lisičke
21 Junij 2009, 23:12
Citat od: Martin dne 13 Junij 2009, 21:31
No nekaj pa je le bilo ;). Hvala za te informacije. Upam, da bodo gobe počasi le pokukale na dan.

Lep pozdrav

Martin

Ni kaj ... upam da kaj koristi, če malo pokomentiramo, če že kaj kuka na plano :)

No, danes sem bil zopet na Pohorju, povirje Hudinje, 850 mnm, 3 ure, 775 g lisičk (kakšnih 250-300 kom.) ... čisti užitek :)

Izgleda, da bo letos lisičk precej, pa še deževno obdobje se začenja, ki se bo končalo naslednji vikend z otoplitvijo ... :D

Kako pa kaj drugod?
#43
Nabiranje gob / Re: lisičke
12 Junij 2009, 18:55
Danes sem bil na Pohorju (povirje Hudinje):
- na 1100 m (30 min) dve mini lisički
- na 950 m (1h) pest mini lisičk
- na 900 m (2h) nekaj pesti mini lisičk.

Skupaj 210 g mini lisičk. Jurčkov nič.

Je blo pa fajn za začetek sezone :)