Gobarsko društvo Lisička - Forum

Gobe => Kulinarika => Temo je začel/a: mary5 dne 21 Maj 2010, 20:01

Naslov: gobarji,kaj se dogaja?
Prispevek od: mary5 dne 21 Maj 2010, 20:01
Pozdravljeni!Zanima me,kaj delate?So vaši sprehodi že obrodili kaj sadov v obliki malih rjavih kapic?Pri nas so se pojavili prvi gobančki in za vzorec lisičk,ravno prav za tisto pravo juhico...
Naslov: Re: gobarji,kaj se dogaja?
Prispevek od: JANEZ L dne 20 Avgust 2010, 18:38
Lp!

Dogaja se, dogaja... ;D

(http://i36.tinypic.com/166ei3d.jpg)

+

(http://i37.tinypic.com/11ccrc2.jpg)

=

(http://i35.tinypic.com/qoer1l.jpg)


Lovski zdravo
Janez L
Naslov: Re: gobarji,kaj se dogaja?
Prispevek od: slavko dne 20 Avgust 2010, 18:47
Janez, zanimiva enačba. Je vsekakor tudi po mojem okusu.

Dober tek!

Lep pozdrav,
Slavko
Naslov: Re: gobarji,kaj se dogaja?
Prispevek od: JANEZ L dne 20 Avgust 2010, 19:00
Lp!

;D ;)

Meso je od enoletnega muflona in enoletnega srnjaka, saj vsi vemo, da je mešana prehrana, zdrava prehrana... Lisičke in jurčki nabrani v okloici lovske koče. Vse pripravljeno tam. Kako se pa tega, peke in marinade ter gob, polotim, pa vam zapišem jutri, ker imam sedaj konec "šihta"... :)

Lovski zdravo
Janez L
Naslov: Re: gobarji,kaj se dogaja?
Prispevek od: slavko dne 20 Avgust 2010, 19:29
Janez, tak obrok si lahko privoščijo le redki izbranci; enoletni muflon in srnjak obdana z gobicami...mhhhhhm; kar sline se mi cedijo (naj mi oprostijo vegetarijanci).

Lep pozdrav,
Slavko
Naslov: Re: gobarji,kaj se dogaja?
Prispevek od: gorenc dne 20 Avgust 2010, 21:01
Citat od: slavko dne 20 Avgust 2010, 19:29
Janez, tak obrok si lahko privoščijo le redki izbranci; enoletni muflon in srnjak obdana z gobicami...mhhhhhm; kar sline se mi cedijo (naj mi oprostijo vegetarijanci).

Lep pozdrav,
Slavko
njami Zelo dobro mora biti, večkrat pa skuham v kotlu podobno  bograču .
Naslov: Re: gobarji,kaj se dogaja?
Prispevek od: JANEZ L dne 21 Avgust 2010, 00:10
Lp!

Evo mene na mojem laptopu...samo tu nimam nobenih fotografij... ;D

Slavko, kar se vegetarjancev tiče...kar meni jih prepusti, rad se zabavam z nadljudmi, ki vejo vse...a v bistvu nič. Sam kot Lovec vedno poudarjam, da vem, da nič ne vem, a sem voljan piti in se učiti iz Velike knjige, ki jo piše Priroda, ena in edina...in ta ista priroda je človeka ustvarila kot omnivora (vsejeda) ne rastlinojeda in naš organizem je prilagojen temu, ne onemu. Vem, moda je nekaj, ampak urinirati proti vetru, se ne da. Na koncu, se sam sebe pomočiš....

No pa če smem izkoristiti priložnost, naj zapišem, da tudi gobarji, kakor ostali souporabniki prostora, vdiramo v svet divjih živali, kjer imajo one predpravico bivanja. Zatorej le misel, ki naj sede na dušo... Ko bodemo pohajkovali po Naravi, vedimo in se zavedajmo, da smo le delček nje, nismo nje gospodarji, ne lastniki, le ponižni "uporabniki", ki moramo vedno imeti pred očmi, da smo zadnji v vrsti, ki jo imamo pravico izkoriščati...

Res je! V času v katerem živimo, je danost imeti na razpolago takšne jestvine, kot sem zapisal. No, v ponedeljek, pa resnično kaj več, ker jutri grem na ribolov in nisem v službi... ;D

Lovski zdravo
Janez L
Naslov: Re: gobarji,kaj se dogaja?
Prispevek od: JANEZ L dne 26 Avgust 2010, 11:07
Lp!

Za na žar so primerni kosi mlajše divjadi (mladiči, enoletniki). Fileji iz hrbta, stegna, krače in seveda rebra, le da je tu zelo malo mesa.

Uporabljam dva načina kako in kdaj začiniti meso.

I. Meso začinim s svežimi začimbami, česnom, premažem z gorčico in zalijem z oljčnim oljem. Vse skupaj pustim, da v hladilniku odleži nekaj dni. Ne solim, ker sol potegne vodo iz mesa in to postane pusto. Solim marinado s katero mažem meso med peko.

II. Meso uro pred peko nasolim in nič drugega. Med peko, pa meso redno obračam in mažem s pripravljeno marinado.

(http://i37.tinypic.com/mwta94.jpg)

Marinada:
- osnova je oljčno olje
- majaron, šetraj, timijan, brinove jagode, malo ostre paprike ali čilija, zelena (list), mleti beli poper, bazilika, peteršilj, malo kisa, sol in česen
(marinada naj nekaj časa stoji, da se okusi premešajo)

(http://i37.tinypic.com/2s7xoqe.jpg)

Ko je meso pečeno, še enkrat premažemo z marinado in pokrijemo, da tudi dišavnice (bazilika in peteršilj) pustijo svoj pečat.

Gobe za prilogo naredim čisto enostavno. V primeru iz slike sem jurčke narezal na lističe, lisičke pa na polovičke ali četrtinke. Na olivnem olju razpustil dve sesekljani maldi čebuli, začinil z domačo vegeto (tudi delam sam) in popopral.

No na žaru (plošči) pečem tudi zelenjavo in gobe in povem vam, da je prav okusno...

(http://i36.tinypic.com/2ns2ptt.jpg)

Lovski zdravo
Janez L
Naslov: Re: gobarji,kaj se dogaja?
Prispevek od: markok dne 27 Avgust 2010, 14:44
Janez L, najlepša hvala za tako nazoren recept, mogoče bom tudi jaz poizkusil kaj podobnega, v zmrzovalniku imam namreč  stegno mladega divjega prašiča.
Še bolj me pa veseli, da je tudi ta rubrika začasno zaživela, mogoče bo še kdo prispeval kakšen recept..
Naslov: Re: gobarji,kaj se dogaja?
Prispevek od: JANEZ L dne 22 September 2010, 10:37
Lp!

Divjačina in gobe si prav dobro podajajo roke, vse produkt velike Prirode, ki ji moramo biti v strahospoštovanju hvaležni zato kar nam dobrohotno daje. jemljimo po pameti, da bodejo te sadove uživali še rodovi zanamcev...

Zadnjo kračo in nekaj kosov stegna srnjaka lanščaka sem mariniral s klasičnimi začimbami iz domačega vrta. Rožmarin, šetraj, majaron, timijan, bazilika, list zelene, nekaj strokov česna, vse sem dobro sesekljal in vtrl v meso, posul še z gobjo moko in premazal še z gorčico ter prelil z oljčnim oljem. Nekaj dni je odležalo v hladilniku.

V nedeljo sem se polotil kuhe, seveda najprej sem pristavil za govejo juho, v katero vedno dodam še kos divjačine (srnjak, damjek ali Gams).

(http://i56.tinypic.com/2n718pv.jpg)

Pekač sem rahlo premazal z oljčnim oljem in dal vanj meso, katerega sem še nasolil. Po vrtu je še nekaj zelenjave, zato sem dodal še melancane, korenje, paradižnik in papriko. 180oC za dve ure, bo ravno prav. Seveda moramo meso pridno zalivati z nacejenim sokom, da ostane sočno in okusno.

(http://i52.tinypic.com/2md5a3l.jpg)

Za prilogo pa so bili jurčki, ki sem jih nabral dan poprej. Malo drugače kot ponavadi, sem se polotil priprave. Namesto šalotke sem dal por in namesto česna drobnjak.

(http://i52.tinypic.com/35mlhxi.jpg)

Por sem narezal na lističe, olupil polovico paradižnika in ga zrezal na kockice. Vse skupaj sem dušil na oljčnem olju, da se je lepo razpustilo.

(http://i56.tinypic.com/2yn2e0p.jpg)

Dodal sem jurčke in posolil, še nekaj časa dušil in dodal drobnjak ter žličko kisle smetane. Kot prikuho sem ponudil široke rezance, zraven pa kumaričina solata s paradižnikom.

(http://i51.tinypic.com/16hkgef.jpg)

Pa Dober tek!

Lovski zdravo
Janez L
Naslov: Re: gobarji,kaj se dogaja?
Prispevek od: Grega dne 22 September 2010, 11:11
Tele vaše lovske poslastice čisto preveč mamljivo zgledajo! Bo treba ob priložnosti vsekakor probati kaj takega. Samo škoda ker nimam opisanih sestavin vedno pri roki :)

Lp,
Gregor
Naslov: Re: gobarji,kaj se dogaja?
Prispevek od: JANEZ L dne 28 September 2010, 10:07
Lp!

Oni dan sem se zopet malo pozabaval. Gamsove krače v pečici, z papriko in gobami. Uporabil sem sirovke in golobice, ki jih je sedaj vse polno pri nas...

Meso sem mariniral tik pred peko, le s soljo, česnom in gorčico, pokapal z olčnim oljem, dodal papriko in gobe, ki sem jih malo posolil...

(http://i55.tinypic.com/23vdo8y.jpg)

Po dveh urah peke na 180oC je izgledalo takole...

(http://i53.tinypic.com/2ec11lc.jpg)

Pa Dober tek!

Lovski zdravo
Janez L

Naslov: Odg: gobarji,kaj se dogaja?
Prispevek od: JANEZ L dne 12 Oktober 2012, 12:58
Lp!

(http://i47.tinypic.com/2r70irk.jpg)

(http://i46.tinypic.com/v7w7sp.jpg)

(http://i47.tinypic.com/2cftz45.jpg)

(http://i47.tinypic.com/346oohy.jpg)

(http://i49.tinypic.com/if4ua9.jpg)

(http://i50.tinypic.com/2hq4g7l.jpg)

Lovski zdravo
Janez L
Naslov: Odg: gobarji,kaj se dogaja?
Prispevek od: Lojze07 dne 13 Oktober 2012, 00:23
Pozdravljen, Janez, dobrodošel nazaj...  :angel:

Sem se spraševal, kam si poniknil...

Kaj za eno meso pa si tokrat uporabil?

LP
Naslov: Odg: gobarji,kaj se dogaja?
Prispevek od: JANEZ L dne 13 Oktober 2012, 00:37
Lp!

Šoje... Že kot otrok, sem spremljal očeta na lovu, kot petletni fantič... Pri sedmih mi je za rojstni dan, seveda simbolično, podaril "flobert", to je puška kalibra .22 L.R. Z njo, sem v njegovem spremstvu, lovil šoje, ki jih je mama pripravljala v rižoti, "ajmohtu", pečene... Oči je že 18 let pokojen, a so me letos spomini odnesli v tiste čase in sem prav načrtno, uplenil 6 šoj, da poskusim, tudi svojemu sinu pričarati trenutke, ki so zapisani večnosti... Zapišem, lahko le to, da bo to postalo tradicija...

Lovski zdravo
Janez L
Naslov: Odg: gobarji,kaj se dogaja?
Prispevek od: JANEZ L dne 14 Oktober 2012, 00:39
Lp!

??? ??? ???

Ali samo jaz kuham ali sem edini, ki sem pripravljen, deliti recepte in fotografije z drugimi...??? :-\

Lovski zdravo
Janez L
Naslov: Odg: gobarji,kaj se dogaja?
Prispevek od: JANEZ L dne 15 Oktober 2012, 20:39
Lp!

Osnova je bila tekočina, ki se je natekla ob peki piščanca in zelenjave v pečici. Dodal sem jurčke in nekaj domače "vegete"...

(http://i47.tinypic.com/23trsdu.jpg)

... nato še riž in nastalo je tole...

(http://i47.tinypic.com/a9r2at.jpg)

Lovski zdravo
Janez L
Naslov: Odg: gobarji,kaj se dogaja?
Prispevek od: JANEZ L dne 17 Oktober 2012, 21:13
Lp!

Danes so bila v planu rebrca divjega pujska... Kaj bi del zraven...? Prvo šel na krmišče za divje prašiče in vrgel nekaj koruze, nato nabral jurčke in hitro domov. Rebrca so bila že v marinadi iz domače "vegete". Na dno pekača malo olivnega olja, nato rebrca in zrezane jurčke, pa še malo češnjevega paradižnika, ki še pridno rdeči na domačem vrtu. Malo še posolim in za dve uri v pečico. Najprej eno uro na 150oC, nato pol, na 180oC in še pol na 200oC. Vse skupaj polival z osnovo, ki sem jo pripravil iz "vegete" in suhih dežnikaric, ki sem prelil z vrelo vodo.

(http://i47.tinypic.com/344e8i9.jpg)

(http://i49.tinypic.com/14cwghx.jpg)

(http://i46.tinypic.com/28ti78n.jpg)

Lovski zdravo
Janez L
Naslov: Odg: gobarji,kaj se dogaja?
Prispevek od: Nagi Bator dne 18 Oktober 2012, 02:30
Sicer nisem navdusen nad divjacino, vendar zmeraj, ko gledam tvoje poste, ratam neznansko lacen  ;D
Naslov: Odg: gobarji,kaj se dogaja?
Prispevek od: 6ar dne 18 Oktober 2012, 10:02
črno kosilo
sveže črne trobente v ponev, lahki ogenj, dušimo 4-5minut, dodamo kakšno žlico kisle smetane potem pa kombiniramo testenine, riž ... del trobent je šel na sušenje

(http://shrani.si/t/3l/qG/S7tZWDV/dsc3798.jpg) (http://shrani.si/?3l/qG/S7tZWDV/dsc3798.jpg)

(http://shrani.si/t/2y/125/3ybk79RJ/dsc3808.jpg) (http://shrani.si/?2y/125/3ybk79RJ/dsc3808.jpg)

(http://shrani.si/t/P/eB/1015J7zK/dsc3816.jpg) (http://shrani.si/?P/eB/1015J7zK/dsc3816.jpg)

(http://shrani.si/t/36/oG/3BSIHMSv/dsc3830.jpg) (http://shrani.si/?36/oG/3BSIHMSv/dsc3830.jpg)
Naslov: Odg: gobarji,kaj se dogaja?
Prispevek od: 6ar dne 18 Oktober 2012, 10:15
pa še gobji minimalizem

(http://shrani.si/t/3b/oI/4GK31sC2/dsc0675.jpg) (http://shrani.si/?3b/oI/4GK31sC2/dsc0675.jpg)

(http://shrani.si/t/3R/N9/11IRjNQ3/1/dsc0697.jpg) (http://shrani.si/?3R/N9/11IRjNQ3/1/dsc0697.jpg)

(http://shrani.si/t/e/ap/2npLEL3c/1/dsc9883.jpg) (http://shrani.si/?e/ap/2npLEL3c/1/dsc9883.jpg)
Naslov: Odg: gobarji,kaj se dogaja?
Prispevek od: JANEZ L dne 18 Oktober 2012, 11:36
Lp!

Mljack... :D

Lovski zdravo
Janez L
Naslov: Odg: gobarji,kaj se dogaja?
Prispevek od: papa dne 18 Oktober 2012, 12:07
Janez in vsi ostali res ste mojstri... ;) tudi sam se igram veliko v kuhinji le da tega ne pofotkam bom pa gotovo od zdaj naprej to delil tudi z vami.

lp papa
Naslov: Odg: gobarji,kaj se dogaja?
Prispevek od: JANEZ L dne 18 Oktober 2012, 22:42
Lp!

Papa! Pozdravljam tvojo odločitev!

No tole je brez mesno, ena omakica, za zraven lahko le krompir ali riž in solata.

Por, gobe, gomoljna zelena...

(http://i47.tinypic.com/s309ye.jpg)

Na olivnem olju prepražimo na kolobarje narezan por, ki ga rahlo solimo. Ko malo porumeni, dodamo gobe, zatem pa še na trakove zrezano gomoljno zeleno. Vse še malo osolimo.

(http://i49.tinypic.com/jrtkht.jpg)

Pred koncem dodamo nasekljan peteršilj, malo začinimo z mletim belim poprom in za piko na "i", dve veliki žlici kisle smetane... Še par minut vrenja i okusna priloga je tu...

(http://i45.tinypic.com/35ksgaf.jpg)

Pa, Dober tek!

Lovski zdravo
Janez L
Naslov: Odg: gobarji,kaj se dogaja?
Prispevek od: JANEZ L dne 21 Oktober 2012, 20:43
Lp!

Enostavno in okusno...

(http://i50.tinypic.com/r85gyr.jpg)

Pa, Dober tek!

Lovski zdravo
Janez L