Gobe in otroci (dojenčki)

Začel/a TopCat, 01 Oktober 2018, 13:32

Prejšnja tema - Naslednja tema

TopCat

V temi Gobarjenje 2018, sem v postu (odogovru) uporabnice sabincica zasledil, da 3. članu svoje družine (otroku staremu 3 leta) ne da gob, saj otroška jetra do 5. leta starosti naj ne bi izločala težkih kovin, ki bi se naj nahajale v gobah. Zato sem načel tudi to novo temo, saj se mi zdi, da ne spada ravno v Gobarjenje 2018. Hkrati upam, da ne smetim z novimi temami.

Sedaj me zanimajo vaši odgovori, mnenja, znanje, teorija itd. kako je s tem. Kdaj otroku vključiti v redno prehrano gobe. Sam sem po postu sabincice pregledal nekatere spletne vire, ki v veliki večini pravijo, da lahko otroku ponudimo gobe (v manjših količinah) že po dopolnjenem 1 letu starosti. Spet drugi trdijo, da bi se naj z gobami počakalo do 10. ali celo 12. leta!  :o Kakšne so vaše izkušnje?

Poleg tega me zanima kako je s to teoreijo o težkih kovinah v gobah. Sam sem mnenja, da lahko težke kovine "zaidejo" v gobe (v večjih količinah) le če so gobe izpostavljene takšnemu onesnaženju. Kako je s tem? Pred časom sem prebral, da bi naj tudi v tunini Rio mare bile sledi idrijskega živega srebra!  :o Ali potem otroku naj ne dam tunine? :-\  :'(

Za vse vaše odgovore in mnenja se vam že v naprej iskreno zahvaljujem!!

Lep pozdrav.

slavko

Gobe lahko pričnemo uvajati pri otrocih, ki so stari okoli 4 leta, https://www.zurnal24.si/zdravje/prehrana/malim-otrokom-ne-dajajte-gob-258968.

Na onesnaženih področjih so gobe polne težkih kovin. Tu si lahko preberete izvirni znanstevni članek na to temo, https://www.dlib.si/stream/URN:NBN:SI:doc-CPUGQJGK/1918ca82-6e77-439c-afdb-cfa97ff61520/PDF.

Lep pozdrav,
Slavko

sabincica

Pozdravljena TopCAt.

Tako je...otrokom pred dopolnjenim 3.letom starosti se ne ponudi oz. se naj nebi ponudilo jedi iz konzerve ( tuna, ribe, mesni narezek, paštete). problem niso samo težke kovine, pač pa tudi prevelike količine soli v taki prehrani in jih ledvice otroka ne izločijo pravilno, kot drugo pa je v konzervirani hrani zelo veliko aditivov, ohranjevalcev svežine, barve ,ojačevalcev okusa...vse to je pa kemija.

Glede težkih kovin....odločitev je od vsakega posameznika kaj bo dal svojemu otroku za jest, ga bo cepil, dal v vrtec....to so samo smernice, da pomagajo novopečenim staršem skozi vzgojo, in prehranske navade. morate se zavedati, da to kar ni vidno danes, ne pomeni, da ni nič narobe. Včasih kje preberem, komentar kake mamice, da ona pa svojemu otroku že od 1. leta daje tuno iz konzerve za jest, pa mi nič ne manjka sedaj pri 10ih. Pa je res tako, se vprašam? je naredila analizo krivi, biopsijo jeter in pregled ledvic svojemu 10.letniku. Verjetno ne...ker taki pregledi se delajo izključno in samo po sili razmer, nuji. stanje pa je lahko slabo ali se pojavijo znaki obolenja morda pri 18ih...ko se vsega nakopiči preveč...
bom podala banalen primer....vaš mož je gradbinec...vsak dan prenese 20 žakljev apna na delovno mesto...prve 3 dni je poskočen kot 20.letni, 4. dan, mu je že malo težko...po 1 mesecu, gre na bolniško....telo je omejeno, koliko česa lahko sprejme....za ene stvari opazimo prej znake, da prenehamo s tem s čimer si škodimo, spet pri drugih, pa vidimo stanje ko je prepozno....

Kako pa bi naj vedeli, koliko je mesto na katerem gobarite onesnaženo?...če ne vidimo smeti, še ne pomeni, da je čisto, da jih tam ni bilo in so že prekrite z zemljo, mahom.  Tu so lahko debate neskončne. pravega odgovora tako ni...je samo mnenje...mnenje pa si ustvarimo iz tega kar poznamo, slišimo ali si interpretiramo. Poleg tega tudi ne veš koliko čista je zelenjava iz ''tvojega '' vrta, če ne daš zemlje in vode s katero zalivaš na analizo...konec koncev je lahko '' moj vrt'' bolj onesnažen s težkimi kovinami in strupi, kot njiva soseda, ki veselo šprica svoje pridelke, da mu jih ne pojedo uši, plesen in drugi zajedavci/ škodljivci. 
Jaz osebno sem se odločila, da bom pri določenih stvareh pazljiva..na samo okolje ne morem vplivat, sem pa in želim vplivat pri prehrani.
Zelenjavo in meso kar ne predelam jaz, moji straši ali sorodniki, kupujem od poznanih kmetij, kjer vem ,da je škropiva samo osnovno, hrana za živali pa niso krmila iz vreč ampak, trava, koruza, ječmen oz. v večini iz paše. Tudi analizo zemlje smo v večini iz skupnosti dali narast, ker imamo vsi otroke in želimo sebi in njim dobro. Pa ne me zdj narobe razumet. Tudi pri nas pijemo alkohol, jemo čips, čokolado, piškote iz trgovine in hrano iz konzerve  ;D. Vendar se trudim, da so osnovna živila in večina obrokov v mesecu ''zdravih''. Mali prekrški nikomur ne škodijo, tudi gobe 3.letniku ne, če jih le ne bo jedel 3x na teden, konec koncev niso nič bolj škodljive otroku kot 1 dcl Cocacole na teden.

Moj 3.letnik je že pojedel lisičko v rižoti, vendar bolj po pomoti kot po želji, oz. je želel probat kaj mi jemo, ker zanj skuham omako brez gob ( npr. zrezki v gobovi omaki). Če  s partnerjem jeva gobe z jajci, otrok dobi jajce s slanino/ koščkom suhe salame/ zelenjavo, ali pa kar samo. Če želi poskusit, mu ne odrečem (govorim o gobah, da ne bo sedaj kdo mislil, da mu dam poskusit vse kar si zamisli) :) Seveda je to govora o gozdnih gobah...šampinjoni (gojeni), kot taki, se lahko uvajajo že od 1. leta starosti. Tako mnenje je tudi napisano po smernicah WHO in ESPGHAN. Kljub vsemu so gobe odličen vir beljakovin, vlaknin, polisaharidov in ostalih mineralov. Predvsem pa, če se otroku ponudijo gobe, pazite, da so res zdrave, brez znakov plesni, nimajo spremenjene barve, niso napite z vlago in da so res dobro termično obdelane in da jih ne pregrevate.

Tako nekaj ''malega'' iz moje strani.  ;D Vsak starš se sam odloča za svojega otroka in za vaše odločitve, vas nihče nima pravice obsojat, le vi sami.  ;)
Na spletu lahko tudi sama poiščete tisoče člankov na relaciji gobe- otrok, v različnih jezikih.

Lp,S
Lep gobarski pozdrav,

Sabincica

TopCat

Lepa hvala za odgovore g. Slavko in Sabincica!

Z zanimanjem in veseljem sem prebral poslana članka, predvsem drugega, g . Slavko.

Sabincica, upam, da mojega pisanja niste razumeli kot napad na vas ali vaša dejanja. Z vašim postom ste mi dali precej misliti, zato sem tudi odprl novo temo, saj se mi je zdela snov več kot obravnave vredna. Predvsem na forumu o gobah in gobarstvu, saj sem mnenja, da ima večina izmed nas otroke ali že celo vnuke.  :) Zato me zanimajo tudi različna mnenja in izkušnje, ki lahko prerasejo v debato.  ;) Žal problem ni le konzervirana hrana, temveč že tudi kaj drugega, česar se sploh ne zavemo. In se popolnoma strinjam z vami, ko govorite o tem, da mamica 10-letnika ne more vedeti ali je z njenim otrokom čisto vse v redu, v oziru na to, da mu je dajala tunino iz konzerve že od 1. leta starosti. Je pa zame razlika v tem, ali otroku ponudimo tunino direktno iz konzerve ali je ta del termično obdelanega obroka.
Glede onesnaženja sem imel predvsem v mislih razliko med npr. Šumikom, Pokljuko ali TNP (banalen primer) na eni in npr. Mežiško dolino ali deli Zasavja na drugi strani. Pri prvih je možnost onesnaženja znatno manjša kot pri drugih.
Glede šampinjonov pa imam drugačne pomisleke. So res vzgojeni v primernem okolju. Ali imajo sploh kakšno "vrednost", če so vzgojeni na vati. Sam sem mnenja, da bi morali biti vsaj v zemlji iz katere pridobivajo vse snovi, ki jih bogatijo. A tu se že vrnemo na izhodiščno problematiko.
Glede iskanja povezave gobe-otroci po spletu in v različnih jezikih ni problema v tem, zajec tiči v grmu, ki se imenuje mnenja. Tudi na drugih povezavah so "le" mnenja, katera so večinoma podana kot fakti in ne morejo prerasi v pogovor.  :-\ In kot takšna so vir za različne interpretacije. Želim si le, da ne bi moje napačne interpretacije pripeljale do škode za moje otroke.  :-\
Na koncu vas lahko le pohvalim za vašo skrb in trud pri izbiri zdrave prehrane!!  :laugh: Le tako naprej...  ;)
Aja, drugače TopCat kot lik (iz risanke) in jaz sva fantka.  ;D  ;D  ;)

Lp.

sabincica

Ojojo, TopCat...se opravičujem  :)...ne poznam risanke, ker mislim, da je nikoli nisem gledala  ??? ...in glede na skrb, sem sklepala, da ste mamica in ne zaskrbljen moški. Pohvala!!  :) Takšnih je res malo, da dajejo pažnjo na prehrano otrok kot moški, ker večina le teh, to obveznost prenese na ženske ali pa se ravna po navodilih svoje partnerke/ žene.

In ne, vašega komentarja nisem vzela kot napad...vsak ima pravico podati mnenje, in vsako mnenje ima svoj prav in zorni kot...tako sem to vzela kot dobronamerno razpravo.  ;)... rada imam debate, iz katerih dobiš nov material za razmišljanje. Tudi od vas   ;)

Kar se  tiče pa čistih kotičkov sveta...bol ali manj je danes že vse bilo/ je kontaminirano. Mislim da čistega kotička sveta ni. Tudi če ga ni človeška noga obljudila, je po njem padel onesnažen dež, onesnaženje prinesel veter.... Je pa res, da če gledamo Slovenijo, kot tako, je relativno čista, definitivno pa je razlika ali gobariš v Zasavju ali pa na Pohorju. V TNT pa je gobarjenje prepovedano. Sem mislila napisat: V TNT pa je gobarjenje ŽAL prepovedano, vendar sem vesela da je tako...turizem po eni strani dela dobiček krajem, občinam, domačinom, po drugi strani, pa so navali turistov zelo obremenjujoči za naravo (gozd, travo, gozdne živali, ptice in žuželke), najbolj obremenjujoče pa s smeti, ki jih puščajo vsepovprek za sabo, pa če tudi je to samo žvečilni gumi.

Glede šampinjonov...v Sloveniji je kar nekaj lokalnih gojiteljev šampinjonov...v večni so gojeni na slami ali pa na zemlji ( res pa je, da je problematičen izvor zemlje)... ampak še vseeno so domači boljši, kot pa uvoženi. Kajti razlika je očitna...domači 3 dan ko so bili odrezani, močno spremenijo vonj, barvo in postanejo nevšečni... Kupljeni pa so po 1 tednu v hladilniku na videz nespremenjeni, samo trosni lističi niso več beli, temveč malo bolj rjavi, po čemer sklepam, da so pred uvozom z nečem uplinjeni, poškropljeni.

Glede napačne interpretacije...že samo zanimanje pove, da ste skeptični glede gob in vašega otroka...Ko se pokažejo znaki nesigurnosti, vsi igramo na karto, ki naj bi nam zagotavljala pravilno odločitev. S tem ko o nečem dvomiš so v bistvu samo 3 možnosti...ali greš z večino, ali se boš odločili iz preventive za NE, ali pa boš omahoval tako dolgo, da bo otrok že tako dovolj star, da ne bo potrebna odločitev.  8)

Želim vam najboljše odločitve za vas in za vašega otroka/ vnuka.

Lp, S
Lep gobarski pozdrav,

Sabincica