VIJOLIČASTE KOLESNICE S ŠALOTKO IN GOVEJIM FILEJEM NA ŽARU
Sestavine (za štiri osebe)
250 g vijoličastih kolesnic
1 l slane vode z brizgom kisa ali sokom pol limone
100 g šalotke
30 g masla
sol
beli poper
2,5 dl goveje jušne osnove
2,5 dl smetane
4 zrezki goveje pljučne pečenke ali govejih zrezkov (pribl. 500 g)
sol
črni poper
Priprava: približno 30 minut (težavnost: enostavna)
- Gobe očistimo, narežemo na večje rezine in 2 minuti blanširamo v kipečem kisu ali slani limonini vodi, da bi obdržale barvo.
- Odcedimo, oblijemo z mrzlo vodo in osušimo.
- Šalotke zrežemo na ne premajhne rezine in jih posteklimo na maslu.
- Dodamo gobe, sol in beli poper, zalijemo z jušno osnovo, kuhamo približno 10 minut, da se sok pokuha, dodamo smetano in kuhamo, da se zgosti.
- Goveje zrezke na obeh straneh posolimo in popopramo ter opečemo v ponvi, primerni za peko na žaru
- Pečene zrezke okrasimo z gobjim ragujem in postrežemo.
Predlog za prilogo: peteršiljev krompir
Predlog za vino: polno rdeče vino; morda modri bergundec ali kabernet merlot.
Ta jed je paša za oči, ker vijoličaste kolesnice po blanširanju ohranijo svojo lepo vijoličasto barvo. Zaradi barve in okusa so te gobe nezamenljive z drugimi gobami.
Hranilna vrednost100 g: 138 kcal
obrok brez priloge: 583 kcal
obrok s peteršiljevim krompirjem: 753 kcal
KUHANJE Z VIJOLIČASTIMI KOLESNICAMI- Svojo značilno barvo obdržijo tudi po dveh minutah blanširanja v litru slane vode z brizgom kisa ali sokom pol limone.
- Primerne so za dodatek k divjačini ali h govedini, pa tudi za mešanice različnih gob za omake k špagetom ali drugim testeninam.
- Vijoličastih kolesnic zaradi izrazite barve ne moremo v receptih zamenjati z nobeno drugo gobo.
(Vir: Susanne, Walter Till: Gobe, založba Mladinska knjiga, 2005)