Zame presenečenje....

Začel/a Pubi, 10 Oktober 2007, 11:46

Prejšnja tema - Naslednja tema

Pubi

Kot sem v naslovu sporočila napisal sem bil v prvemu momentu kar šokiran, ko mi je žena pokazala kaj vidi pod odlomljenimi vejami na kar precej suhemu delu gozda. Previdno sem odstranil veje, ki so ležale nad poškodovano...hmmm gobo, gljivo. Bila je pod bukvijo. Sam gozd pa je precej mešan v okolici Dramelj proti Ponikvi rojstnemu kraju Škofa Slomška.  Prosim za opis in vse kar je značilno za to gobo še najmanj me zanima ali je primerna za konzumiranje.


Hvala za odgovor in lep pozdrav Pubi.
Scribo ergo sum

slavko

Na sliki je jesenski loputar (Helvella crispa), http://www.gobe.si/Gobe/HelvellaCrispa. Goba je pogojno užitna (prekuhati). Uporabljajo se samo mehkejši deli.

Lep pozdrav,
Slavko

Pubi

.......najlepša hvala g. Slavko za odg. Lp Pubi
Scribo ergo sum

jevnac12

Izkoriščam Pubijevo vprašanje predvsem zato, ker sem tole gobico našel tam kjer je Pubi našel Jesenskega loputarja in ker mislim da gre prav tako za loputarja, vendar Jamičastega. Seveda to sodim po sliki v vaši zbirki in lahko, da sem povsem zgrešil. Mislim, da gre za starejši primerek, ker ni svetlo temveč temno siv. Za pomoč se v naprej zahvaljujem.

Aha, še tole. Tudi jaz sem bil presenešen, ko sem ga videl, saj dosedaj takčne gobice še nisem našel.

Lep pozdrav - Nace!



slavko

Res je, na sliki je jamičasti loputar (Helvella lacunosa). Oba loputarja nista prav pogosta, a tudi ne redka. Običajno jih imamo vsako leto na razstavi.

Lep pozdrav,
Slavko

jevnac12