čokata mušnica

Začel/a janja, 19 Junij 2012, 23:20

Prejšnja tema - Naslednja tema

janja

Ali je lahko zamenjati čokato mušnico tudi s čim drugim, kot z bisernico, panterjevo mušnico, rjavo mušnico?  Hvala in lep pozdrav! Janja

slavko

Čokata mušnica (Amanita spissa) je užitna, neuko oko pa jo lahko zamenja s pegasto mušnico (Amanita pantherina), ki je strupena. Zato pri vsakem primerku čokate mušnice natančno pregledamo, če ima nažlebkan obroček, da nima obročkov v dnišču beta in da so pike na klobuku sivkaste barve. Pegasta mušnica ima gladek obroček, v dnišču so obročasti ostanki ovoja, nažlebkan klobuk pa je posut z belimi pikami (kot pri rdeči mušnici).
Vgreznjeni različek čokate mušnice (Amanita spissa var.valida), ki je užitna in ima klobuk rjave barve, pa bi lahko zamenjali s strupeno rjavo mušnico (Amanita regalis), ki pa ima pod kožico klobuka rumeno ali rumeno rjavo meso, pa tudi klobuk pa je posut z belimi pikami (kot pri rdeči mušnici).

Lep pozudrav,
Slavko

janja

Najlepše se vam zahvaljujem za odgovor! Moram vam povedati, da sem sicer zelo boječa, a natančna. Že dve leti opazujem tele čokate mušnice, ampak na krožniku pa se še niso znašle. Kar ne upam se, ali pa je to vsevišnja previdnost.  Lepo pa je, da jo vsaj prepoznam v naravi!  Bisernice sedaj obvladam. Če nisem prepričana, jo raje pustim. Res mi ni do nepotrebnih težav!!

Lep pozdrav in še enkrat hvala, Janja