golobičja koloibarnica

Začel/a janja, 29 November 2011, 19:22

Prejšnja tema - Naslednja tema

janja

Zanima me, če ima golobičja kolobarnica lahko tudi rumenkast bet? Jaz modro-zelene barve ne opazim nikjer!
Nabrala sem jih danes v zakisanem gozdu - bor-smreka,.. . Bet je spodaj ukrivljen. Gobe niso pretirano velike. Velike so do  10 cm.  Klobuček je  mlAD stožičast IN NA vrhu rmenkast.  Našla sem veliko gob na kupu.
Lep pozdrav, Janja

slavko

#1
Golobičja kolobarnica (Tricholoma columbetta) običajno nima rumenkastega beta. Taka barva je značilna za zimsko kolobarnico (Tricholoma portentosum). Obe sta užitni.

Golobičja kolobarnica ima klobuk premera 5-10 cm, ki je nekoliko izbočen, svileno bel, včasih ima zelenkasto, rožnato ali vijolično-modre lise (ko je goba stara). Značilno za golobičjo kolobarnico je, da jo je možno olupiti; olupek je napram drugim vrstam gob kar debel. Bet je dimenzij 40-100 x 10-20 mm, v dnišču bele barve, včasih pa modro-zelene barve. Belo meso ima neizrazit okus in prijeten vonj. Lističi so beli, gosti. Habitat - mešan gozd. Sezona rasti - od poznega poletja do zgodnje jeseni. Užitne - dobra, vendar nekoliko vlaknasta. Je kar pogosta. Slika, http://www.gobe.si/Slike/TricholomaColumbetta.

Seveda bi bil zaželen kak posnetek.

Lep pozdrav,
Slavko

janja

#2
Jaz sedajle ne morem poslati slik, ker so vse gobe  že pripravljene za kuhanje v kisu. Sem pa našla na spletu tole. Jaz mislim, da sem našla sivko - beli različek, kot je na tem internetnem naslovu : http://www.gobe-zveza.si/razstave/20071014.htm. (zap.št. 167)   Lističe ima tudi bele. Bom probala jutri poiskat še eno tako in  dostaviti sliko.

Lep pozdrav, Janja

janja

#3
Na netu sem našla še sliko: http://www.micologia.net/gallery2/main.php?g2_itemId=55113  

LP, Janja

Tič

#4
Slavko je Golobičjo kolobarnico odlično opisal. Jaz bom pa dodal svoje izkušnje. Tista modrina na betu, se po navadi (ne vedno!) pojavi v spodnjem delu, ki je vkopan v zemlji. Modrina je kot neke vrste pega, oziroma lisa. Poglej sliko na spodnji povezavi:

http://lh6.ggpht.com/-Bclh7dKS7ZQ/TMFkltku71I/AAAAAAAAIk8/ooyb1aggu8Y/P1070068.JPG

Zelo značilen za to gobo je tudi izrazito vlaknat bet. Ko ga nekajkrat odrežeš, to značilnost hitro spoznaš. Bet je velikokrat izrazito zavit v eno smer, kar je možno ugotoviti tudi pri tej fotografiji.

L. P.: Tič

janja

Tudi jaz sem že imela tako golobičjo k. v roki. Te pa so malo drugačne. Kožica na klobuku ni tako debela. Je zelo tanka in se da olupiti. Danes sem šla še enkrat na rastišče. Tele moje gobe rastejo skoraj iz smrekove korenine. V bližini sem našla tudi čisto porave sivke. Bomo videli, kaj bo še Slavko povedal. Zvečer bodo še slike!
Hvala in lep pozdrav, Janja

janja

Zakaj triholoma album ni užitna?
LP, JANJA

slavko

Belo kolobarnico so kot neužitno označili v Seznamu gliv Slovenije iz leta 1998.

Bela kolobarnica (Tricholoma album), s sinonimi Tricholoma pseudoalbum in Tricholoma lascivum, ima klobuk premera 4-7 cm, ki je izbočen, nato ploščat in na koncu rahlo upognjen, umazano belkaste barve in svilnato gladek. Bet 75-110 x 10-15 mm, bel do bledo rjav. Meso belo. Okus sladek in mokast, vonj prijeten, sladko-dišeč. Lističi gosti, belkasti, nato krem. Habitat - listnati gozdovi. Sezona - jeseni. Ni pogosta. Sumljiva kot nekoliko strupena, zato se je izogibajmo.

Opozoriti vas moram, da je vlaganje nepoznanih gob precej neobičajna praksa. Predlagam, da vlagate in še kako drugače uživate izključno tiste vrste gob, ki jih 100% poznate. Ni vredno tvegati. Posledico so lahko preveč neugodne.

Lep pozdrav,
Slavko

janja

To so moje slike.
Janja

slavko

Vaše slike so zelo podobne beli kolobarnici (Tricholoma alba), ki ni užitna. Zato vam svetujem, da gobe zavržete.

Lep pozdrav,
Slavko

janja

Gospod Slavko, najlepše se vam zahvaljujem za vaše odgovore. Veste, sem zelooo previdna. Včasih se mi pa zdi kaj zeloo škoda.
Tele kolobarnice mi kar niso dale spati in sem zelo vesela, da sem dobila pravi odgovor. Vsekakor se  bo zaloga mojih vloženih gob
takoj zmanjšala za ta dva kozarčka.  Lep pozdrav, Janja

slavko

Žal mi je, ker vidim, da uživate v gobah. Toda raje dva kozarčka proč, kot da bi imeli težave. Bo še dovolj prilik za vlaganje raznih vrst gob.

Sedaj bi lahko poskusili zimsko panjevko (Flammulina velutipes). Na našem koncu kar dobro poganjajo.

Lep pozdrav,
Slavko

janja

Zimske panjevke sem pred dvema letoma že nabrala. Naredila sem jih z jajcem. Bilo jih je zelo malo. Potem pa sem na nekem predavanju slišala, da niso preveč zdrave in da jih ni priporočljivo preveč uživati. Upam, da bom kje izsledila kakšnega bukovega ostrigarja na kakšnem nizkem deblu.
LP, Janja