gobarjenje 2011-2del

Začel/a jazzz, 15 Avgust 2011, 11:59

Prejšnja tema - Naslednja tema

kragulj


Lojze,

zadnja najdba pa je bila na Goričkem.
lp,
Ivan

kragulj

Pozdravljeni,

izgleda, da letošnje gobarske sezone nebo konec. Pripenjam vse štiri faze današnje najdbe borovega gobana.
lp,
Ivan

klavir

V pomanjkanju ostalih informatorjev z druge strani Mure se sam še enkrat oglašam. - Ja, kakorkoli se že čudno sliši, snežke na Goričkem še rastejo, in to dobesedno, saj sem tokrat gobaril pretežno na istih terenih kot pred dvema tednoma in je zraslo precej novih snežk. Kako jim je to uspelo, naj ostane uganka, tudi čez dan tam temperatura ponavadi ostane pod ničlo, na drevju debela prevleka ivja, gobe pa rasejo še in še. Narobe svet! Ampak za nas, gobarje, je to že dobro... - In tako se je dalo najti zopet eno košaro snežk skupaj z zelenkami. Gobaril sem v čudovitih obsežnih borovih gozdovih blizu madžarske meje; zame edino škoda , da je bilo že skoraj vse pobrano, tako snežke kot zelenkaste kolobarnice. Obe vrsti pač lokalno prebivalstvo pozna in ceni... Naleteli smo še na veliko rastišče mišk (prstenih kolobarnic) - ena zvrhana košara. Presenetile pa so še okusne sluzave koprenke, pozne polževke, dva majhna jurčka, nekaj lisičk in ena mlada nagubana debelonožka, ki se je izdajala za maslenko. - Skratka, vredno je bilo iti še zadnjič letos na Goričko...






tdk

Pozdrav z Goričkega...!

@klavir....gobarimo in hodimo po gozdovih,čeprav nekaj malega manj poročamo.
No kot je bilo že napisano sivke,snežke,sirotice....še kar veselo rastejo.V zadnjih 14-dnevih sem bil v gozdu 4x;snežk vedno vsaj za dve vloženi flaši;tudi danes bera pol košare.Torej rastejo,kar tudi mene preseneča.Bo pa verjetno kmalu veselja konec....


lp tdk

p.s. In še ena grešna in neprijetna zadeva...pred tednom dni sem nabral kar precej kao štorovk.Nisem jih poslikal,žena jih je prekuhala in vložila v kozarce.Vse ok;...če se ne bi pojavil dvom,ali so bile štorovke;oz. točneje dobove mraznice.
Je bilo kar nekaj večjih šopov okoli panja;panj mislim da je bil listavec;gobe zmznjene,oranžno rjave barve.Bolj berem opise,gledam forum bolj dvomim....jih bom verjetno vrgel vstran.....oz. je še kakšen preverjen način,da se vložene gobe točno in sigurno determinira?

slavko

Tudi vložene gobe ohranijo trose. Na ta način jih je možno določiti.

Dobove mraznice praviloma rastejo na hrastu (ga zajedajo) vrste dob ali ob njem.

Lep pozdrav,
Slavko

tdk

Slavko hvala za odgovor.

me pa zanima kako najenostavneje preverit in določit vrsto vloženih gob?


lp tdk

slavko

#426
Najenostavneje bi seveda bilo, če bi gobe natančno poznali makroskopsko. Le v takem primeru bi jih lahko použili. V primeru dvoma pa je najbolje, da gobe zavržete. Ni vredno tvegati, saj so lahko posledice preveč neugodne.
Dobove mraznice (Armillaria tabescens), pogojno užitne, so edine vrste mraznic brez obročka. Rastejo enako kot druge vrste mraznic, šopasto. Ko jih prekuhate in vložite, ne spreminjajo barve. Mraznice ne grenijo.
Nekoliko podobne dobovi mraznici so predirne plamenke (Gymnopilus penetrans), ki so strupene in grenijo. So pogoste gobe v tem času.
Včasih se gobe po kuhanju spremenijo - vse gobe se nekoliko zmanjšajo, nekatere pa spremenijo barvo. Vendar greneč okus običajno tudi po kuhanju ne izgine popolnoma. Če bi torej gobe grenile, bi to bil eden od znakov, da ne gre za mraznice. Več pa je nemogoče svetovati.

Lep pozdrav,
Slavko

Kristijan

Pozdravljeni,

zaradi "prevelike" službene zasedenosti, nisem imel časa "preveriti na terenu" ali še morda rastejo mraznice.
Imate kakšno informacijo s "terena"!

LP,
Kristijan

Lemedis

Kristijan mraznice še rastejo. Danes sem na sprehodu s psom naletel na 3 štore kjer so izraščale mlade črnomekinaste mraznice (Armillaria ostoyae).
lp, Luka
Prepustimo se naravi, učimo se od nje!

cocun

Lepo pozdravljeni!
V nedeljo sem šel preverit situacijo,na moje presenečenje sem našel kar precej sivk med njimi veliko majhnih,kar pomeni da se rast še ni ustavila.Čeprav je bil 27.oktober sem našel še dva majhna borova jurčka in enega jesenskega.Za konec tedna napovedujejo dež in kar visoke temparature za ta čas (9c),tako da obstaja možnost da se bo rast nadeljevala do prvega hujšega mraza in snega.

kragulj

Pozdravljeni,

tudi v Slovenskih goricah se je nekaj našlo...
lp,
Ivan

Lemedis

Tudi ob vstopu v veseli december gobice še pridno rastejo. Verjetno eno zadnjih javljanj letos onkraj Mure (Goričko). Kar nekaj zimskih kolobarnic (sivk) pa vijoličaste in rdečkaste bledivke in nekaj dežnikov ter jesenski goban.


lp, Luka
Prepustimo se naravi, učimo se od nje!

janja

Tudi jaz srečujem še gobe v gozdu, tukaj na Gorenjskem. Ampak, pozor naše sivke so že zamrznjene. Pravilo je, da se zmrznjenih gob ne nabira. Ali pri vas gobe ne zmrzujejo? Ali nabirate kar zmrznjene? Kaj počnete potem z njimi?
LP, Janja

Lemedis

#433
Janja #432 : Sam osebno delam izjemo le pri tej pozno-jesenski vrsti torej zimski kolobarnici, ki mislim da ni hujšega če rahlo pomrzne. Uporabim jo tako kot običajno - vloženo v kis ali blanširano za kasnejšo uporabo. Sicer so na nekaterih rastiščih gobe res pomrznjene ponekod pa ne. Nasploh se mi sicer iz izkušenj zdi, da lističarke kamor spadajo tudi kolobarnice niti približno niso tako občutljive na večkratno zamrznitev kot cevarke (gobani, turki, dedi, lupljivke).

lp, Luka
Prepustimo se naravi, učimo se od nje!

slavko

Strinjam se z Janjo, da zamrznjenih gob ni pametno nabirati. Preprosto zato, ker ne vemo, kolikokrat so že pomrznile in nato odmrznile. Ko se ta postopek nekajkrat ponovi, se višjih gliv lotijo nižje glive, znane pod imenom plesni. Potem pa ni več šale. Znani so primeri gastrointestinalnih težav s sicer užitnimi vrstami gob. Zato predlagam, da ste pri pobiranju zamrznjenih gob karseda previdni. Že na rastišču je možno spoznati ali so sivke napadle nižje glive ali ne. Običajno imajo napadene vrste sivk nekoliko rožnate odtenke.

Lep pozdrav,
Slavko