Meni

Prikaži objave

Ta odsek omogoča ogled vseh objav tega člana. Upoštevaj, da lahko vidiš samo objave na področjih, do katerih imaš trenutno dostop.

Prikaži objave Meni

Sporočila - janja

#16
Nabiranje gob / pesniška polževka
06 Oktober 2010, 08:35
Zanima me, v čem se razlikuje pesniška polževka od hojeve polževke?
Hvala za odgovor, Janja
#17
Nabiranje gob / Re: sivi zajčki
21 September 2010, 23:49
Slavko, hvala za izčrpen odgovor. Mi smo jih naredili kar tenstane, z drugimi gobami, nekaj pa smo jih vložili v kis. Nekje sem prebrala, da so najboljše gobe za vlaganje v kis sirovke. Tudi to sem poizkusila, sedaj pa čakam, kakšno specialiteto bom jedla pozimi.
Še enkrat hvala , Janja
#18
Nabiranje gob / sivi zajčki
20 September 2010, 19:33
Kaj z njimi - sivimi zajčki. Se dajo vlagat? Ali so boljši z jajci, ali pa samo tenstani, ali v juhi? Najprej jih iščem, potem jih vozim na determinacijo, na koncu pa ne vem kaj z njimi. Prosim za pomoč!
Hvala, Janja
#19
Nabiranje gob / Re: identifikacija5
15 September 2010, 14:05
Danes sem na sredi travnika - obronek gozda našla tole. Tu je bil včasih gozd. Odrasla gobica (13 cm) ima rožnato trosovnico, in zastiralce. Bet je malo luskast, dnišče je kot en gomolj. Lističi so gosti, niso pritrjeni na bet.

Lep pozdrav Janja
#20
Nabiranje gob / Re: peščena lupljivka
14 September 2010, 17:29
Tukaj sta še dve slikici.

Hvala in lep pozdrav, Janja
#21
Nabiranje gob / peščena lupljivka
14 September 2010, 15:07
Našla sem mlade peščene lupljivke. Raste jih več skupaj in imajo na dnu beta - že skoraj na podlagi kar malo rdečkasto. Trosovnica ne pomodri, kot je napisano v knjigah. Ali je to kakšen različek? Lp, Janja
#22
Nabiranje gob / novi opisi gob
06 September 2010, 22:26
Spoštovani!

Po dolgem času se spet malo oglašam. Ali se mi samo zdi, ali je res, da so strani nekoliko drugačne? Kar ne znajdem se najbolj.
Sicer me pa zanima, kdaj boste opisali gobico z imenom Hygróphorus nemóreus, Gozdna polževka.
Hvala za odgovor in lep pozdrav! ( podobnosti z drugimi gobami in možnost zamenjave!)
Janja
#23
Nabiranje gob / Re: spomladanska gobe
21 April 2010, 22:21
Spoštovani,
tudi jaz sem se danes z mojo prijateljico  odpravila v gozd. Pokazala mi je nekaj, kar naj bi bili mavrahi. Jutri bo slika, ko pride sin. Jaz sem ji takoj povedala, da je to pomladanski hrček. Tukaj pa vidim, da obstaja tudi orjaški hrčak. Mi kdo ve povedati, koliko je orjaški hrčak pravzaprav velik, oziroma kako se razlikuje od pomladanskega hrčka. Ona ga smatra kot užitno gobo in ga potensta na olju. Poučila sem jo o tem hrčku. Istočasno pa sva pobrali nekaj primerkov, da bo moj sin odnesel v šolo (v vreči), da poduči ostale. Ali je to dovoljeno? Otroci imajo dandanes na gore plakatov o vsem mogočem!! Upam, da ne delam narobe, da otroka spodbujam k obveščanju sošolcev o strupenih gobah!

Ali dobro kaže za razstavo v Mariboru? Lep pozdrav, Janja!
#24
Glede prejšnjih slik, ki niso tako kvalitetne, bi rada dodala še tole: trosovnica izgleda kot iglice, klobuk pa je ves kosmat. Goba je bila velika vsega skupaj
cca. 5 cm.
Lep pozdrav, Janja
#25
Tili posnetki so nadaljevanje prejšnjih, samo iz drugega aparata in 5 ur prej je vse skupaj poslikano. Če gospod Slavko veste kaj sem ujela v gozdu, mi prosim povejte!
Lep pozdrav, Janja
#26
Tole sem danes našla v gozdu pod smreko oziroma borovcem. Gobica je zrastla iz borovega storža. V naslednjem pismu bom poslala še štiri slike, ki so bile slikane nekaj ur pred temi posnetki. Izgleda, da je gobica že malo zlezla skupaj.
Lep pozdrav, Janja!
#27
Zanima me, kako je bilo kaj v soboto na nabiranju marčnic?
Lep pozdrav, Janja
#28
Nabiranje gob / Re: Zimske gobe
26 Februar 2010, 10:09
Gospod Slavko!


Da ne bo izgledalo, da kar na slepo vse pojem, kar najdem. S temi panjevkami se ukvarjam že kar dober mesec. Pregledujem vse knjige in posvečam veliko pozornost tudi gobam, ki so opisane kot take, s katerimi  jo lahko zamenjamo.
Tukaj je bila taka obrobljena čeladica, za katero vem, da je smrtno strupena,   vendar so imele moje gobice vse značilnosti zimske panjevke.  Nažlebkana obroba, lepljiv klobuček, mesnati lističi, počrnel žametast bet itd... .
Vse to sedaj pišem zaradi obiskovalcev in članov foruma, da ne bi res kdo mislil, da je z gobami tako enostavno.  Sem zeloooooooo previdna.  Najprej raziščem do potankosti vsaj tri knjige v katerih so opisane gobe, s katerimi ta pravo lahko zamenjamo, potem pa odidem v gozd.
Pa še nekaj. Včeraj sem imela napisan tudi malo daljši sestavek, potem pa se mi je ob nalaganju slik vse skupaj podrlo in sem nato na brzino napisala samo dva stavka in zaključila.
Hvala za opozorilo. V prihodnje bom še bolj previdna. 

Lep pozdrav, Janja
#29
Nabiranje gob / Re: Zimske gobe
25 Februar 2010, 21:31
Tole je moje današnje kosilo. Jedla sem kot zimske panjevke. Upam, da ni pomote.
Lep pozdrav, Janja
#30
Nabiranje gob / Re: Zimske gobe
24 Februar 2010, 21:21
No, sedaj sem pa tudi jaz našla nekaj čisto svežega na enem drevesu. Upam, da se bo dalo kaj razpoznati. Drugega v gozdu ne najdem nič, razen sledi kakšne živali. Lep pozdrav, Janja