Gobarsko društvo Lisička - Forum

Gobe => Kulinarika => Temo je začel/a: Lojze07 dne 28 September 2017, 12:03

Naslov: Marele oz. dežnikarice
Prispevek od: Lojze07 dne 28 September 2017, 12:03
Letos je tudi abnormalno veliko dežnikaric v gozdu. Zanima me, kaj vse počnete z marelami?

Doslej sem bil deležen samo pohanih, danes bo menda golaž iz njih...

Pripravlja z njimi kdo še kaj drugega? Nekateri jih menda pečejo tudi kot golobice - bodisi samo na plošči, bodisi na olju...

Jih kdo vlaga? V kis? Solnico? Jih kdo kako drugače konzervira?

Vse dobro in lep dan še naprej.

LP
Naslov: Odg: Marele oz. dežnikarice
Prispevek od: sistemc dne 28 September 2017, 12:25
Spoštovani Lojze07,

Od kar pomnim, od otroštva dalje, smo doma jedli marele pečene na zelo malo olja. Nikoli jih nismo "pohali". Tudi, kadar smo v gozdu zakurili, smo jih vedno po zgornji strani rahlo namazali z oljem ter posolili.

Ženička (začela se je jeziti, ko prebere objavo na forumu in jo imenujem "soproga") je nekaj poskušala eksperimentirati z vlaganjem, vendar je bil rezultat boren ter nekako kašast in je prenehala z eksperimentiranjem z marelami.

Z odličnim spoštovanjem,

Janko


Naslov: Odg: Marele oz. dežnikarice
Prispevek od: RaxhXephon1 dne 28 September 2017, 21:09
Odlične so popečene na maslu, srednji ogenj, potem jih po vrhu natreš s česnom in potreses s petersiljem. Predvsem je veliko bolj lahek obrok kot pohane.

Te ko so še zaprte lahko nafilas s sirom in pršutom, pa potem spohas ali popražiš.


Meni tudi v pasti ali rižoti niso slabe.
Naslov: Odg: Marele oz. dežnikarice
Prispevek od: JernejB dne 05 Oktober 2019, 12:39
Pozdravljeni,
Poleg pohanih, pečenih in polnjenih so nam najboljše po spodnjem receptu, če dobim še rahlo zaprte dežnike jih skoraj vedno naredim polnjene na tak način (žal je recept v angleščini). Všeč nam je ker fila ni premočna, kot pri siru in pršutu, ja pa nekoliko več dela.

https://foragerchef.com/stuffed-shaggy-parasol-mushrooms/
Naslov: Odg: Marele oz. dežnikarice
Prispevek od: ivi dne 07 Oktober 2019, 07:56
V tržaški omaki, oziroma ala "vampi po tržaško"
Naslov: Odg: Marele oz. dežnikarice
Prispevek od: turk dne 15 Oktober 2019, 14:49
Držimo se klasike : pohane! :)