Letos je tudi abnormalno veliko dežnikaric v gozdu. Zanima me, kaj vse počnete z marelami?
Doslej sem bil deležen samo pohanih, danes bo menda golaž iz njih...
Pripravlja z njimi kdo še kaj drugega? Nekateri jih menda pečejo tudi kot golobice - bodisi samo na plošči, bodisi na olju...
Jih kdo vlaga? V kis? Solnico? Jih kdo kako drugače konzervira?
Vse dobro in lep dan še naprej.
LP
Spoštovani Lojze07,
Od kar pomnim, od otroštva dalje, smo doma jedli marele pečene na zelo malo olja. Nikoli jih nismo "pohali". Tudi, kadar smo v gozdu zakurili, smo jih vedno po zgornji strani rahlo namazali z oljem ter posolili.
Ženička (začela se je jeziti, ko prebere objavo na forumu in jo imenujem "soproga") je nekaj poskušala eksperimentirati z vlaganjem, vendar je bil rezultat boren ter nekako kašast in je prenehala z eksperimentiranjem z marelami.
Z odličnim spoštovanjem,
Janko
Odlične so popečene na maslu, srednji ogenj, potem jih po vrhu natreš s česnom in potreses s petersiljem. Predvsem je veliko bolj lahek obrok kot pohane.
Te ko so še zaprte lahko nafilas s sirom in pršutom, pa potem spohas ali popražiš.
Meni tudi v pasti ali rižoti niso slabe.
Pozdravljeni,
Poleg pohanih, pečenih in polnjenih so nam najboljše po spodnjem receptu, če dobim še rahlo zaprte dežnike jih skoraj vedno naredim polnjene na tak način (žal je recept v angleščini). Všeč nam je ker fila ni premočna, kot pri siru in pršutu, ja pa nekoliko več dela.
https://foragerchef.com/stuffed-shaggy-parasol-mushrooms/
V tržaški omaki, oziroma ala "vampi po tržaško"
Držimo se klasike : pohane! :)