V teh dneh je v gozdu veliko CIGANČKOV (tako smo jim rekli pri nas doma - in tudi jaz jih tako imenujem) - pšenične gobe, Rozites caperata.
Rozítes caperáta, Pšenična poprhnjenka, Ciganček
Izkustveno vem, da se da z njimi pripraviti izvrstni golaž. Poznate še kašen drug recept - oz. kako bi jih se dalo še uporabiTič Jih lahko zamrznem? Blanširam? Uporabim zgolj sveže?
Že vnaprej hvala za odgovor!
LP
Pšenična poprhnjenjka (Rozites caperata), po domače ciganček, je užitna in okusna goba.
Lahko jih zamrznete sveže in jih uporabite najkasneje v 3 mesecih, lahko jih blaširate in jih uporabite do naslednje gobarske sezone. Dober način je tudi dušenje. Gobe lahko dušite na olju, dokler ne izpari tekočina. Nato jih ohladite in zamrznete. Nekateri trdijo, da se na ta način ohrani več arome.
Pogosto cigančke vlagajo v kis. Seveda jih lahko vložite tudi v slanico.
Tukaj pa imate recept za solato s cigančki: http://www.kulinarika.net/recept/gobje_jedi/Cigancki_v_solati-1993.html
Lahko pa pošljete recept za golaž in ga bomo vključili na spletno stran. Pošljite ga na e-mail: gdlmb1@gmail.com in na koncu navedite ime in priimek, da boste navedeni kot avtor recepta.
Lep pozdrav,
Slavko
Lep pozdrav,
Slavko
Hvala, g. Slavko, za odgovor.
Žal, recepta za golaž iz cigančkov ne morem posredovati. Ga nisem namreč jaz kuhal, sem pa zanj takrat nabral cigančke in potem golaž skupaj s skupino dvajsetih drugih jedcev z užitkom pospravil :).
Lep dan še naprej in vse dobro.
LP