Gobarjenje 2015

Začel/a Lemedis, 01 Januar 2015, 11:52

Prejšnja tema - Naslednja tema

guss

Marjeta cestitam za lepe najdbe! Sam sem tudi nabiral na Resevni prejšni teden in tudi nekaj našel vendar skoraj čisto na vrhu! Polno listja skriva gobe :)

msimerus

Še vedno se najde...pa verjetno sem našel zadnji še zdrav kostanj :)





















Martin

 :o
pozdrav vsem
čestitke za lepe najdbe
tudi sam sem pred dnevi gobaril v domačih gozdovih in ja da se še najd gobane. Drugače pa sezona letos je bila ena izmed najslapših ampak hkrati dobrih kajti ko so gobe rastle vsaj na mojem terenu na pohorju. Nekje dva tedna so rastle najbolj množično kar jaz gobarim povsod jurček kam sem stopil je pa bila rast kratkotrajna.

Glede kostanja pa ne vrjamem,da se ga ne da več nabrat zdravega kostanja še je veliko zdravega in sam grem še naslednji tedn ponj.

Lp
Martin

Martin

 ;)

Sigor

Verjetno zadnji letos. Lep zaključek sezone in to na prvi november :)

uli

Lep pozdrav
Danes pa se je našlo poleg sivk še kar nekaj juretov

Letecipujs

Sirotice so !

janko

LP

Msimerus

Lepi zadnji ... Kje je pa štirik...

Sivke...

Čestitke vsem za objavo in najdbo.

urli

zanima me če snežke lupite, ali ni treba

lp

frodo

Citat od: urli dne 02 November 2015, 21:10
zanima me če snežke lupite, ali ni treba

lp

Ne ni jih potrebno lupiti, zame so najboljše vložene v kisu, zelo rad jih pa imam tudi v juhi.
Najboljše so pa seveda tiste, ki še nimajo povsem odprtega klobučka.  :)

frcaja

Urli,     bog ne daj snežke lupit. Je problem čiščenje? Kako odstranit dele listja, ki se oprime klobuka snežke? Če snežke nabiraš v mokrem, vlažnem vremenu, je klobuk vlažen in sluzast, zato se listje da odstranit že pri čiščenju v gozdu. Če pa jih nabiraš v suhem vremenu ali če so gobe izpostavljene, torej niso pokrite z listjem, pa se njihova sluz osuši in vse kar pade na sluzast klobuk gobe, se sprime na klobuk, ko suho vreme ali veter gobo izsuši. Jaz jih doma namočim v mlačno, rahlo osoljeno vodo, cca 0,5 ure do 1 uro, nato pa jih pod curkom hladne vode dokončno očistim. V mlačni vodi odstopi vse, kar se je prilepilo na klobuk.

Janko,   pravilo mojstra za sušilnike "ne smeš pustiti stare marele v gozdu", ne vem če glih drži. Vsaka stara goba že na videz ni privlačna, kamo-li da se mi pocedijo sline. Ima pa ta goba največ zrelih trosov za razmnoževanje, zato boš naredil največjo korist, če klobuk gobe ( marela, jurček, ded, karželj...) obesiš na kako vejo cca 1,5 m višine in tako pomagaš gobi, da raztrosi svoje seme dalje, kot bi sicer. Meni je na ta način uspelo v Halozah ustvariti novo rastišče karžljev ( seveda ne v enem letu ).

Mateja,   bil sem zgrožen, ko sem prebral tvoj prispevek. Ljudje božji, pa kaj vse nosite domov, gob ne poznate, pa še deci jih date, da se z njimi špilajo. Pričakoval bi, da gobe poznaš, glede na to, da jih je " pri vas veliko". Če že hočem spoznati kako novo sorto, prinesem domov 2 gobi, eno večjo in eno manjšo, pa se grem determinatorja. Ali je bil otrok "dvorski preizkuševalec"? Nisi povedala, kako so odraslim teknile.
Lep dan želim

janko

LP

Frcaja hvala za nasvet in mnenje. Jaz nebi osebno sušil starih marel. Morda vzamem jurčka, ki se je že lepo odprl.
Zanima pa me: Koliko časa, ko se goba odpre padajo trosi na tla in okrog ? Je to dan dva ali le nekaj ur.
Prinesel sem "zaprto Marelo" domov z gomoljem. Po enem dnevu ali manj se ja na pultu odprla in pult je čisto bel. Podobno kot pri moki. Le prah (trosi predvidevam) pa je zelo fin. To sem videl že drugič. Ni pa prav, da je v stanovanju, ker od teh trosov nebo efekta.

Ali je po teoriji mogoče, da bi gobe (tudi gobane) nabral v času, ko so trosi še v gobi in jo prinesel recimo v drug podoben gozd, kjer gob ne rastejo. Bi se čez čas lahko pojavile.

Kdaj trosi zorijo. Pri mali gobici , ko raste v višino ali to ni važno. Predvidevam, da stara goba nima več trosov, ker so padli ven. Se motim. 

Lep gobarski pozdrav

mateja

Frcaja, kje piše, da smo nesli gobe domov? Bili smo v gozdu, delali drva, otrok pa se je igral okoli. Niti nisem napisala, da smo jih jedli. Ne prosim brat med vrsticami tega, česar ni! Lp

slavko

#1243
JANKO, zanimiva vprašanja o rasti gob. Bom poskušal odgovoriti: trosi dozorevajo različno hitro. Pri gobah, ki imajo obroček, je to možno ugotoviti neposredno, saj obroček v času, ko trosi še niso dozoreli, prekriva lističe in jih varuje, da žuželke ne bi požrle trosnjaka in s tem onemogočile nastajanje trosov in posledično nadaljevanje vrste. Ko trosi prično dozorevati, lahko opazujemo, kako se pri nekaterih vrstah gob barva trosovnice spremeni.

Pri kukmakih je denimo trosovnica sprva bele barve, ko obroček še prekriva lističe. Trosi takrat še niso dozoreli. Ko trosi prično dozorevati, se lističi sprva obarvajo v rožnato barvo, kasneje pa čedalje bolj rjavo, saj je takšna tudi barva trosov.

Ko se lističi pri kukmakih obarvajo, so trosi dozoreli in obroček jih ne prekriva več. Kasneje obroček vidimo na betu, trosom pa je odprta pot v širni svet. In trosi padajo od trosnjaka vse dotlej, dokler trosnjak stoji. Po določenem času trosnjak propade. In ko zraste nova goba, se opisani cikel ponovi, saj se na tak način gobe razmnožujejo.

Trosnjaku seveda ne moremo preprečiti, da od njega ne bi odpadali trosi, saj zraste prav z namenom, da trose odvrže in se gobe lahko razmnožujejo. Če torej ne želite imeti pult bele barve od dežnikov (ali katere druge vrste), trosnjak obrnite tako, da bodo lističi obrnjeni navzgor.

O nabiranju gob, ko trosnjak še ni dozorel, je razmišljal tudi zakonodajalec. In v uredbo je zapisal, da gob, katerih trosnjaki še niso dozoreli, ne smemo pobirati, saj na ta način onemogočimo razširjanje vrste. V praksi to pomeni, da majhnih gob ne smemo pobirati, saj v tem primeru onemogočimo razvoj gob. Če gobe poberemo kasneje, ko so trosi že dozoreli in jih prenašamo v košari, lahko trosi veselo padajo na tla in na ta način pomagamo pri razširjanju vrst.

Torej tistih malih jurčkov, ki so tako vabljivi za vlaganje, ni dovoljeno pobirati, saj trosnjaki še niso dozoreli. Da bi nam olajšali presojo kdaj je goba dovolj odrasla, so si denimo izdelovalci gobarskih nožev omislili merilo, s katerim lahko izmerimo višino gobe, ko je dozorela. Pri jurčku se to pozna, ko barva trosovnice prične spreminjati barvo iz bele v rumeno in kasneje zeleno barvo.

Upam, da bo sedaj dilema nekoliko manjša.

Lep pozdrav,
Slavko


msimerus

V živo iz gmajne...prvi breg obdelan...čik pavza, pa v naslednji hrib...lp vsem gobarjem
Miran
















Sent from my iPhone using Tapatalk