Meni

Prikaži objave

Ta odsek omogoča ogled vseh objav tega člana. Upoštevaj, da lahko vidiš samo objave na področjih, do katerih imaš trenutno dostop.

Prikaži objave Meni

Sporočila - Sauron

#1
Jaz po gobe hodim z majhno košaro, ne vem koliko litrska je, ampak tudi če je polna ne gre notri 2kg gob, morda takoj po dežju če so mokre, drugače pa ne. Po gobe pa hodim ponavadi enkrat na teden, zelo redko dvakrat.
Gobe vedno očistim na mestu kjer jih najdem. Predvsem gobane vedno odrežem in nikoli jih ne pulim. Morda sem eden izmed zelo redkih, ki pusti gobe tudi če košara ni polna. Recimo lansko sezono sem dokaj blizu skupaj našel štiri gobane, kar se mi redko zgodi ampak lanska sezona je bila zares dobra. Tri sem vzel in enega pustil. Prav tako ne nabiram majhnih gobanov ki imajo šele nekaj cm. Ne nabiram tudi starejših, ki so spodaj že temno zeleni, pa čeprav marsikdo pravi da so takšni najboljši, ampak jih pustim da se zasejejo. Ponavadi takšne starejše gobane celo zakrijem z listjem ali kakšno vejo, da se jih od daleč težje opazi. In preden vzamem gobana vedno preverim čvrstost beta. Če je mehek je ponavadi črviv in tudi takšne gobane pustim.
Morda imam srečo, da sem našel terene na katerih skoraj ni drugih gobarjev, ker so nekoliko težje dostopni. Ne vem, ampak tako delam že leta in na teh terenih lahko vsako leto nabiram gobane in ni strahu da bi nehali rasti. Vsak teden zraste nekaj novih, seveda če je vreme primerno.

Drugače pa me motijo predvsem "gobarji", ki poberejo gobe do golega zato da imajo čim več za prodajo in ob tem delajo še škodo. Za njimi po navadi ne ostane nobena užitna goba, tiste neužitne pa so ponavadi prevrnjene ali pohojene. Enostavno jih "boli k...." kaj počnejo samo da napolnijo košare za prodajo.

Jaz gobe nabiram izključno za družino in še nikoli nisem niti ene prodal. Na leto jih naberem morda 15kg, če je sezona dobra, zato sem proti uvedbi dovolilnic.
#2
Nabiranje gob / Odg: Determiniranje 2012
16 September 2012, 18:16
Tukaj sta še dve fotografiji, za kateri sem mislil da sta slabši, ker se barva klobukov ne vidi prav dobro, ampak mogoče bodo v pomoč.

Brez bliskavice: http://shrani.si/f/1Z/iH/2RLmA4u2/neznanagoba3.jpg
Z bliskavico: http://shrani.si/f/1O/F6/4wHT1Jht/neznanagoba4.jpg

Pri opisu kostanjevke piše, da naj bi trosovnica močno pozelenela, sestrična pa je rekla, da se ji ni zdelo da bi tako zelo spremenila barvo. Zdelo pa se ji je, da je meso ob prerezu rahlo pomodrelo.

Kaj več pa zdaj težko povem, ker jih je že pojedla in nima prebavnih motenj.
#3
Nabiranje gob / Odg: Determiniranje 2012
16 September 2012, 16:32
Pozdravljeni!

Sestrična je danes našla nekaj gob za katere misli, da so neka vrsta (užitnih?) gobanov ampak ker imajo precej rdečkaste klobuke ni prepričana, jaz pa tudi še nisem videl takšnih s takšno barvo klobuka in ozkim dolgim betom. Premer klobukov pri večjih dveh pa je bil približno 5 cm.

Fotografiji nista najboljši, upam pa, da bosta dovolj dobri za določitev vrste.

http://shrani.si/f/2A/rR/D39IWOv/neznanagoba1.jpg
http://shrani.si/f/2v/141/1SUJZE3o/neznanagoba2.jpg

Edit:
Rekla je, da jih je našla večinoma med hrasti vmes pa je bilo tudi nekaj iglavcev.
#4
Kulinarika / Odg: borova gljiva
14 September 2012, 16:55
Sem ga pripravil z jajci. Zraven sem dal še jurčke. Bilo je okusno, ampak težko rečem ali je bil okus toliko boljši, da bi se mi še kdaj dalo čistiti to gobo, za to pa potrebuješ živce ...
#5
Kulinarika / Odg: borova gljiva
13 September 2012, 12:48
Pozdravljeni!

Si bom sposodil kar to temo, da ne odpiram nove.
Danes sem našel Borovega glivca in sem se odločil, da ga poskusim. Ker pa te gobe še nikoli prej nisem nabiral, me najprej zanima, če imam pravo gobo. Pod bori sem videl več teh gob. Ene so imele večje lističe ampak sem se odločil, da vzamem to z manjšimi. Predvidevam da ima manjše lističe, ker je še mlajša. Na fotografiji ima kos, ki je desno zgoraj, premer približno 7.5 cm.
http://shrani.si/f/3O/YH/1QwH2P7i/borov-glivec.jpg

Če je to 100% Borov glivec pa me zanima, če ga je pred uporabo potrebno prekuhati? In če ga je potrebno prekuhati koliko časa mora vreti?