Gobarsko društvo Lisička - Forum

Gobe => Kulinarika => Temo je začel/a: as dne 28 Oktober 2010, 16:43

Naslov: borova gljiva
Prispevek od: as dne 28 Oktober 2010, 16:43
Danes sem našel tri lepe borove gljive, pripravil pa bi jih čez dva tedna. Kaj mi svetujete: jih zmrznem cele, prepražim in zmrznem?
Naslov: Re: borova gljiva
Prispevek od: slavko dne 28 Oktober 2010, 20:03
Predlagam, da jih dušite. Ko voda izpari, jih dajte na stran, da se ohladijo, nato jih zamrznite.

Lep pozdrav,
Slavko
Naslov: Odg: borova gljiva
Prispevek od: Sauron dne 13 September 2012, 12:48
Pozdravljeni!

Si bom sposodil kar to temo, da ne odpiram nove.
Danes sem našel Borovega glivca in sem se odločil, da ga poskusim. Ker pa te gobe še nikoli prej nisem nabiral, me najprej zanima, če imam pravo gobo. Pod bori sem videl več teh gob. Ene so imele večje lističe ampak sem se odločil, da vzamem to z manjšimi. Predvidevam da ima manjše lističe, ker je še mlajša. Na fotografiji ima kos, ki je desno zgoraj, premer približno 7.5 cm.
http://shrani.si/f/3O/YH/1QwH2P7i/borov-glivec.jpg (http://shrani.si/f/3O/YH/1QwH2P7i/borov-glivec.jpg)

Če je to 100% Borov glivec pa me zanima, če ga je pred uporabo potrebno prekuhati? In če ga je potrebno prekuhati koliko časa mora vreti?
Naslov: Odg: borova gljiva
Prispevek od: matjazz dne 13 September 2012, 13:30
Potrjujem da je borov glivec. Goba ni podobna nobeni drugi, še najbolj pa jelkovemu glivcu, ki je tudi užiten.
Vseeno počakaj na potrditev determinatorja (kot vedno)

Ni ga potrebno prekuhavati, užiten je tudi surov, vendar dosti boljši pražen z jajci. Nekateri ga panirajo.
Odlično zaokroži gobjo mešanico, v primeru da imaš tudi druge vrste.

Naslov: Odg: borova gljiva
Prispevek od: Sauron dne 14 September 2012, 16:55
Sem ga pripravil z jajci. Zraven sem dal še jurčke. Bilo je okusno, ampak težko rečem ali je bil okus toliko boljši, da bi se mi še kdaj dalo čistiti to gobo, za to pa potrebuješ živce ...
Naslov: Odg: borova gljiva
Prispevek od: aplevnjak dne 14 Oktober 2012, 21:36
Meni in družini je borova gljiva najljubša v juhi namesto nudlčkov. Ko jo očistim jo malo pokuham da ostane še rahlo čvrsta, in nato v juhico .
Če je dovolj velika jo dam nekaj tudi zamrzniti.

lp, Alenka
Naslov: Odg: borova gljiva
Prispevek od: mačka27 dne 09 November 2012, 12:12
Citat od: Sauron dne 14 September 2012, 16:55
Sem ga pripravil z jajci. Zraven sem dal še jurčke. Bilo je okusno, ampak težko rečem ali je bil okus toliko boljši, da bi se mi še kdaj dalo čistiti to gobo, za to pa potrebuješ živce ...

Lepo pozdravljen :-)
tudi sama sem pri čiščenju že skoraj popolnoma izgubila živce (sem ga pa prvič pripravljala in nabrala)...Sem pa v neki knjigi iz knjižnice, prebrala, da jo najprej opereš, vtakneš v vodo in zavreš (oz.v vrelo vodo) ....cca 15 minut, da priplavajo na vrh vse iglice in morebitni žužki...Če mi bo še kdaj sreča dana, da takega lepotca 4,6 kg najdem, bom definitivno "usekala" po tej varianti...

Naj pa rajši povejo "stari mački" v gobarjenju in kulinariki, saj sem sama vseeno šele začetnik...je pa vsako njihovo znanje,ki izhaja iz dolgoletnih izkušenj-vedno toplo dobrodošlo in zaželjeno,saj ste nas dostikrat spravili "iz zagat"...

No, da ne bom popolnoma off-topic:
jaz sem jih pripravila na čebulici-najprej le-to popražila, da se je dobro stenstala, pol malce soli, pa jajčka čez, pa še kislo smetano... nama s fantom (ki btw z izjemo jurčkov in pohanih marel ne je nobenih drugih gob...)
izjemno všeč....

lp
Naslov: Odg: borova gljiva
Prispevek od: Andrej Banko dne 09 Julij 2015, 22:28
Zame osebno je ( surov ) borov glivec morda celo najbolj aromatična goba.
Tudi prepražen s čebulo in jajci mi je zelo okusen. Komaj čakam, da letos najdem kakšnega.
Letos ga bom prvič poskusil ocvreti v pivskem testu, tako kot pripravljam mavrahe.
Naslov: Odg: borova gljiva
Prispevek od: Mitja - Bonzo dne 27 September 2016, 08:52
Živjo,

ta  teden sem nabral  cirka 10 kg Borovega grivca, za na hitro sem si ga naredil z jajci (mljask), ostalo sem dal zmrznit, a ima kdo kakšne izkušnje kako se obnese v kakšni omaki? Kakšen recept mogoče... 
Naslov: Odg: borova gljiva
Prispevek od: SEINTA dne 27 September 2016, 11:10
 :oSUPER JE GOLAŽ ( PRIPRAVA ENAKO KOT OSTALI GOLAŽI NAMESTO MESA BOROVA GLJIVA
LP
Naslov: Odg: borova gljiva
Prispevek od: markok dne 27 September 2016, 13:33
Čiščenje borovega glivca zna biti res zamudno ali pa kar nemogoče, zato jaz zelo umazanih primerkov raje sploh ne utrgam ali pa odrežem samo najlepši del gobe.
Pa probam si zapomnit rastišče, ker ta goba več sezon raste na istem mestu.
Sicer pa je bila v preteklem tednu to edina užitna goba, katera je rastla na mojih terenih.