Meni

Prikaži objave

Ta odsek omogoča ogled vseh objav tega člana. Upoštevaj, da lahko vidiš samo objave na področjih, do katerih imaš trenutno dostop.

Prikaži objave Meni

Teme - olinad

#1
Strupene gobe / Zimska panjevka
14 Februar 2021, 08:53
V zadnjem času večkrat zasledim (na tujih mikoloških straneh) opozorilo pred uživanjem zimske panjevke, ki naj bi po novejših izsledkih vsebovala večje količine strupov, kot je bilo znano doslej. Tudi po prekuhavanju in odlivanju vode jih ostane v gobah preveč. Sam sicer še nisem opazil znamenj zastrupitve, vendar jo bom preventivno črtal iz seznama. Podobno berem tudi za poprhnjeno livko, pri marsikom popularno meglenko. Kako je opozarjanje pred strupenostjo urejeno pri nas? Tudi za Bele zajčke in Vitezovko je bilo že pred leti ugotovljena njihova škodljivost, pa marsikdo tega pa ne ve. Po meni znanih analizah užitnih gob je bil marsikateri vzorec (tudi gobanov) močno onesnažen.Zakaj ne bi tega objavili v večjih medijih? Zgolj nasveti, da je goba le začimba,  niso dovolj učinkoviti. Nikakor nisem pristaš panike, vendar mislim, da poznavalci, knjige, forumi... premalo osveščamo o pretiranem nabiranju in uživanju gob. 
#2
Ali zna kdo razložiti, na kak način je lahko še čisto majhen jurček, golobica, ded...že obžrt (z malim polžem na sebi) ali prerešetan z črvički ? Ne predstavljam si drugače, kot da polži, muhe ali hrošči odložijo jajčeca neposredno v micelij ali zemljo nad njim. Kakšen je življenski ciklus črvička, ki najde drobno gobo pred mano?Večkrat mi je žal,ko moram zavreči na videz lepo gobo, ob rezanju pa ugotovim močno črvivost. Slišal sem, da so take gobe   še dobre, če jih sušiš, ker takrat vsi črvički menda zapustijo gostitelja, česar ne verjamem.
Hvala za morebitne odgovore in lep gobarski pozdrav
                                                                                     Olinad
#3
Nabiranje gob / brezova odpadljivka
14 Februar 2009, 19:14
Zanima me, ali so brezove odpadljivke, ki jih v tem času najdemo na brezah in bukvah(mlajše, še lepo bele), užitne in kako jih pripravite (ali je užitna vsa trosovnica in meso, ko olupiš klobuk). Tudi v primeru ostrigarjev sem v podobni dilemi.
Hvala za odgovor in lep pozdrav