V zadnjem času večkrat zasledim (na tujih mikoloških straneh) opozorilo pred uživanjem zimske panjevke, ki naj bi po novejših izsledkih vsebovala večje količine strupov, kot je bilo znano doslej. Tudi po prekuhavanju in odlivanju vode jih ostane v gobah preveč. Sam sicer še nisem opazil znamenj zastrupitve, vendar jo bom preventivno črtal iz seznama. Podobno berem tudi za poprhnjeno livko, pri marsikom popularno meglenko. Kako je opozarjanje pred strupenostjo urejeno pri nas? Tudi za Bele zajčke in Vitezovko je bilo že pred leti ugotovljena njihova škodljivost, pa marsikdo tega pa ne ve. Po meni znanih analizah užitnih gob je bil marsikateri vzorec (tudi gobanov) močno onesnažen.Zakaj ne bi tega objavili v večjih medijih? Zgolj nasveti, da je goba le začimba, niso dovolj učinkoviti. Nikakor nisem pristaš panike, vendar mislim, da poznavalci, knjige, forumi... premalo osveščamo o pretiranem nabiranju in uživanju gob.