Spomladanske gobe

Začel/a klavir, 29 Marec 2009, 01:22

Prejšnja tema - Naslednja tema

klavir

Da zaključim temo o spomladanskih gobah, naj na kratko strnem vtise z gobarjenj meseca maja. Dejstvo je, da je maj najslabši mesec v letu za rast gob in jih je seveda težko najti veliko. Padla je odločitev, da bomo gobe iskali v višjih legah, saj je tako obstajala vsaj teoretična možnost za najdbo kakšnih aprilskih vrst gob, na primer smrčkov. Ampak je ostalo pri teoriji. - Bilo je kar precej izletov: na Kozjak, v Logarsko dolino, na Pohorje, pa ogled Cerkniškega jezera in Blok (prelepi veliki poletni zvončki, kukavice, perunike in gorski kosmatinec) ter Golte. Kljub pomanjkanju gob je bilo zelo lepo.

In kaj smo vseeno našli?

Zanimiva najdba so bili primerki lukovih sehlic, nabrani 3. maja ob potoku pri Kapli na Kozjaku. Ker je šlo tudi za višino vsaj 500 metrov, ne moremo govoriti o prezgodaj zraslih primerkih poletnih gob, ampak gre očitno za ½zmoto½, ki se redkokdaj zgodi, se pa lahko. Tipične jesenske gobe so torej zrasle spomladi.




Poleg tega so pa zrasli še žvepleni lepoluknjičarji, ki so zares mladi precej okusni - najboljši so praženi. Kaže, da imajo radi vrbe, saj se na njih redno pojavljajo, čeprav jih sicer ni tako enostavno najti.







____________________________________________________________

Mislim, da je zdaj tudi napočil čas, ko se bom umaknil s foruma, saj se mi zdi, da sem že precej napisal, se pa ne bi rad pričel ponavljati. Če pa bom kdaj potreboval kakšno hitro determinacijo v kulinarične namene, se ponovno oglasim. Še enkrat pa naj povem, da imate res krasen forum, za kar sta verjetno največ zaslužna determinatorja Slavko in Jernej, ki dejansko vedno karseda hitro odgovarjata na najrazličnejša vprašanja. 

Hvala in srečno!
Ivan F.

olinad

Klavir, upam, da se ne boš res umaknil. Verjemi, da nas kar precej prebira tale res kvaliteten forum, pa bodisi ne znamo napisati ali si enostavno ne vzamemo dovolj časa za obisk gozda. Preko (tudi tvojih) prispevkov pa ohranjamo stik in nekako vidimo , kaj se trenutno dogaja . Še malo zdrži, sezona je blizu, pa se nas bo več ojunačilo kaj dodati.

Lep pozdrav
                      Olinad